Byggahus.se

Parkslide - varning för att köpa hus/tomt med parkslide

 1. D
  Besserwisser · E · 14 981 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Glyfosfat funkar om det används på rätt sätt. Spraya på bladen eller möjligen injicera mot slutet av växtsäsongen. Men det är inte en snabbbfix ändå.
  Det funkar även att klippa ner den en gång i månaden.
   
  • Laddar…
 2. F
  Medlem · 4 inlägg

  Femtiotals hus

  Medlem
  Jag känner inte till något företag, tyvärr. Vad vi gjorde var att använda Roundup. Vi spädde den sedan med mycket mindre vatten än instruktionen så den blev extra koncentrerad.
  Vi sprayade på bladen och väntade sedan någon vecka innan vi gjorde om proceduren. Växten drar ned det till rötterna och dör. Viktigt är att det inte regnar efter ni sprutat på bladen.

  När ni sedan plockar bort den döda parkslide så lägg i sopsäck och släng på ÅVC, lägg inte på din kompost.
   
  • Laddar…
 3. E
  Medlem · Blekinge · 161 inlägg

  evertb

  Medlem
  Skall slängas bland brännbart
   
 4. D
  Besserwisser · E · 14 981 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Det hjälper inte att överdosera.
  Dött material är det ingen spridningsrisk med. Det lättaste är att helt enkelt låta det ligga kvar.
   
 5. E
  Medlem · 318 inlägg
  det låter listigt att förvara flytande gift i läskflaskor. Lite som att fylla byggets dieseldunk med vatten..
   
 6. Göran.W
  Verktygstokig · skåne Tomelilla · 2 972 inlägg

  Göran.W

  Verktygstokig
  Jag provade med en ordentlig hög salt i mitten av en stam klump liknande den på bilden i augusti förra året.
  Efter några veckor hade det vissnat ner helt och har inte sett några nya skott efter det
  .
   
  • Laddar…
 7. K
  Medlem · 172 inlägg

  Kickan123

  Medlem
  Har du fler bilder? Det finns olika typer av slide och även andra växter som kan se ut s där på vintern.
  Och gör inget förhastat! Nu pratar experter mer och mer om att begränsa och hålla koll om inte beståndet är så stort.
  Börjar du gräva eller ha på medel kan plantan i stället välja att byta plats. Den kan skjuta i poolen, under ett hus eller hos grannen.
  Få inte panik! Ha koll i stället på hur den beter sig. Här är en länk att börja med.
  https://www.land.se/tradgard/sa-ska-du-inte-bekampa-parkslide/   
  • Laddar…
 8. H
  Medlem · 5 inlägg

  Hawk111

  Medlem
  Hej Parkslide-bekämpare!
  Jag har hållit på med kampen i ett par år nu, och det känns som jag har övertaget mot växten från helvetet. Ja, läser man på om Parkslide så är det inte en kamp man ska ta lätt på, eller tro att den skulle kunna vara över på ett år eller två. Dessutom nämns här i tråden flera alternativ till bekämpning, men de flesta verkar inte riktigt ha räckt till så efter ett tag återhämtar sig växten igen. Jag tänkte nämna några nedan, och sist det som jag kommit fram till nästan är enda sättet att vinna striden.

  Allt som har med att gräva i jorden - bör gå fetbort! Rapporter (och även i den här tråden) pekar på att det bara hjälper växten att sprida sig till större områden. Minsta lilla rottråd kan börja växa varhelst den landar, så risken med att tappa lite jord från en spade, eller att få med jord under skorna, eller låta grisarna springa runt med jord, det ska man starkt undvika. Alltså - rör ej jorden!

  Gifter av olika slag verkar den förbaskade växten vara ganska immun mot. Visst, man kan döda den någorlunda lokalt med RoundUp, skållning, eller annat. Problemet är att huvuddelen av växten finns långt under jord - en slags rotväxt, och den sprider sig med horisontella skott till ett rikt förgrenat nätverk. De växtdelar som sticker upp ovan jord är till för att förse rotväxten med näring från fotosyntesen. Rotväxten har dessutom en makalös förmåga att lagra näringen flera år om det behövs, i rotklumpar spridda i nätverket. Ner till rotverket når man inte med hetvatten. RoundUp sägs kunna viss effekt om man dagarna innan första frosten injicerar medlet direkt ner i rören. Vid frost suger den nämligen ner all sav och den sista näringen ner till rötterna, för att sen gå i dvala under vintern. Kommer medlet med ner då, så kan man ev lyckas. Men det är svårt.

  Så den metod jag har valt, och som man ser att fler och fler förståsigpåare runt om i artiklar här och där, till slut verkar ansluta sig till är - Svält ihjäl f-nskapet! Dvs, hindra dess fotosyntes. Som nämndes ovan ska man därför plocka skotten när de kommit ovan jord. 1, 2 3 , 4 veckor, ja jag vet inte så noga där. Någon nämnde att man borde plocka dem på kompensationsdagen. dvs, den dag då den näring de får från fotosyntesen börjar överstiga den energi de fått lägga på att faktiskt skjuta detta skott. Ja,huvudsaken är ändå att de inte får tillräckligt med näring från solen. Så första året gick jag o klippte o klippte o klippte ... De växer typ 1 dm per dag om de får allt de vill! Det var jobbigt, så nu har jag täckt marken med tjocka presenningar. Det viktiga är alltså att ta bort solen som näringskälla. Förra sommaren snirklade bara några enstaka skott sig ut genom skarvarna, men de ryckte jag snart upp. Det är nu krigsår 2 i min kamp. Jag räknar med att låta presenningarna ligga i 3 år till. Minst. Hoppas det här hjälper nån ...
   
 9. H
  Medlem · 5 inlägg

  Hawk111

  Medlem
  Tillägg: Rotnätverket försöker naturligtvis hitta ut utanför presenningar och annat som hindrar solen att nå fram.Den är otroligt stark och duktig på detta! Det har t o m rapporterats om fall där växten skjutit skott under en asfalterad yta på 10-15 m, och kommit upp på andra sidan! Därför bör man dra presenningar minst ett par meter (vissa säger minst 7m) utanför området där man har växten. Och sen ofta gå och kolla om den lyckats ta sig fram ändå.
   
  • Laddar…
 10. H
  Medlem · 5 inlägg

  Hawk111

  Medlem
  Rättelse: För min del börjar Krigsår 3 precis nu i mars! Sommarsäsong 1 klippte jag, sommarsäsong 2 hade jag lagt presenningar, och i år, sommarsäsong 3, ligger fortfarande presenningarna även om de slitits ner något av solsksenet. Håll tummarna!
   
  • Laddar…
 11. D
  Besserwisser · E · 14 981 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Vanliga tunna presseningar släpper igenom ganska mycket ljus.
   
 12. H
  Medlem · 5 inlägg

  Hawk111

  Medlem
  Sant! Jag kör därför med dubbla något tjockare presenningar som hålls nere med stenar så de inte blåser upp och blottar nån del av marken. Men i ärlighetens namn ska jag säga att jag inte är helt säker på att det är tillräckligt.Men tror att det ändå kan vara det. (Hoppas i alla fall...)
   
 13. S
  Medlem · 111 inlägg

  Sajmon

  Medlem
  Hej! Vi har ett begränsat område med parkslide, vi ska sälja huset i år men detta bekymrar ju oss nåt så in i bänken...
  Vi är dels rädda för att huset ska vara mer svårsålt vilket ju är en befogad känslaoch vi vill inte försöka dölja att problemet finns. Vi vill kunna göra iordning den delen där parksliden är, och informera om att vi har haft slide där!

  Jag är ganska säker på att det ligger i en bergs"skål" då huset står på berg och det är ca 20-30cm ner till berget vid den del närmast huset. Sen den mörka fläcken på gräsmattan, är berg, så det är förmodligen inte så djupt där den är.

  Min sambo börja klippa ner sporadiskt (tyvärr) för 3 år sedan och det har sökt sig bort mot garaget(den gul/bruna byggnaden)

  Området är ca 15kvm.
  Min idé är att gräva upp så mycket rötter för hand som jag bara kan, sen eventuellt skyffla ut jord och lägga i säck som man kör till deponi, för att sedan lägga vanlig markduk och grusa på det, dels för att de känns som mest prisvärt, man kan ha koll på att det kommer upp nya skott, samt att jag inte vill riskera att de söker sig mot huset.

  Vad säger ni experter? ☺️
   
 14. V
  Medlem · 163 inlägg

  Vindens

  Medlem
  Jag hade absolut inte börjat gräva ifall huset ska säljas. Även om den blir inaktiv lokalt (under markduk och grusbädd) är spridningsrisken till resten av tomten väldigt stor. Om den redan har spridit sig under marken mot garaget är risken överhängande att den fortsätter ditåt vid grävningsförsök.

  Om huset är i ett attraktivt område borde inte begränsad mängd Parkslide leda till ett osålt hus. Just nu verkar det mesta säljas väldigt fort och antingen kör du med öppna kort eller lämnar det till nästa köpares undersökningsplikt.
  Jag har sett flertal hus med mycket större mängder Parkslide i attraktiva områden säljas som om Parksliden inte existerade. (kanske blinda köpare :crysmile:)
   
 15. E
  Medlem · Blekinge · 161 inlägg

  evertb

  Medlem
  Behandla varje planta med Round Up.
  Helst outspädd.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.