Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Parkslide - varning för att köpa hus/tomt med parkslide

 1. M
  Medlem · Stockholm · 1 170 inlägg

  Matstj

  Medlem
  Ja, det är egentligen en väldigt gammal metod på trädgård. Vill man tillämpa det i strörre sträckning måste man söka tillstånd hos länstyrelsen och beskriva vad man ska göra. LS kan utfärda tillstånd för inköp av syra som är starkare än 15 %. Men såna praktiska saker om tillstånd, markförhållande, återställning av Ph värde mm går var och en ta ansvar för och undersöka.
  Det beror helt enkelt på användningsområde. Svavelsyra används i storutsträckning för att sänka Ph värde för marken om man odlar ex vis blåbär. Den används för avloppsrensning oxå.
  Den används för att surglra gödsel för att minska kväve åtgången.
  Så att säga den har olika tillämpningsområde.
  Men vissa signaturer har inte lust att undersöka hur man kan dra nytta av det på bästa sätt utan vill bara såga ner nya ideer. Medan själva har inte lust att komma på nån ide.
   
 2. elpaco
  Nybyggare · Västra Götaland · 4 145 inlägg

  elpaco

  Nybyggare
  Matsj. Försök inte utmåla dig som martyr. Det är du som har attackerat tråden med dumförklaranden och utspel. Du hade kunnat vara mycket mer förklarande och vänlig i de högst berättigade frågor du fick från början, tex av mig. Nu har du ju skrivit att din syrabehandling var ett teoretiskt förslag för att argumentera för att växten inte är oförstörbar eller utomjordisk, men att man inte får använda syra på det sättet du föreslår. Jag frågade själv direkt hur du tänkte att det skulle användas, och svaret var då inte något om injektioner.

  Så förstå att vissa signaturer inte tycker att du varken varit särskilt hjälpsam eller kreativ.
   
 3. Johan Gunverth
  Diversearbetare · Göteborg · 8 439 inlägg

  Johan Gunverth

  Diversearbetare
  Det skulle i så fall påminna om effekterna av surt regn. Känns inte som det här är rätt väg att gå.
   
  • Laddar…
 4. M
  Medlem · Stockholm · 1 170 inlägg

  Matstj

  Medlem
  Det är inte jag som bestämmer om svavelsyra får användas eller inte. Det finns ett regelverk som man får följa eller söka dispans för att bekämpa en farlig växt som Parkslide. Det handlar om ett övervägande. Vilket är värre, kontaminera marken med svavelsyra eller låta Parkslide sprida sig i området. Det är upp till de berörda myndigheterna att besluta om saken. Jag kommer med (enligt mig) fungerande ideer.
  Sen skriver du att jag är inte hjälpsam och kreativ. Varken det här tråden eller forumet är inte rätt för att diskutera filosofiska frågor. Men jag tror inte nån av medlemarna skriver för att vara hjälpsam eller kreativ. Dent första är förnedrande och den andra intuitivt.
   
  • Laddar…
 5. elpaco
  Nybyggare · Västra Götaland · 4 145 inlägg

  elpaco

  Nybyggare
  Då förstår jag dig bättre, om du tycker att det är förnedrande att någon försöker hjälpa dig. I min värld är det just det ett sådant här forum är till för - berätta om sin kreativitet och/eller be om hjälp.

  Men nu är vi onödigt ot kan jag tänka.
   
 6. anders07
  Medlem · Stockholm · 6 407 inlägg
  Snälla, Matstj, lägg ner nu... Det finns ingen som kommer att gå och hälla svavelsyra på tomten. Vill du själv experimentera är du välkommen hem till mig så kan du få några fina rötter och skott av Parkslide som du kan lägga i din trädgård och sen kan du försöka utplåna det nästa år.

  Som vissa sagt här, det är ingen som betvivlar att svavelsyra utplånar växter, det fräter bort hud och muskler också (jag har testat).

  Jag har grävt en hel del i min trädgård och hittat rötter från Parksliden ända ner på två meters djup. Rötterna är ibland stora knölar (som en handboll har jag hittat) och ibland bara som en sytråd. Ska svavelsyra ticket lyckas måste man ju dränka hela området och jag vill inte en s tänka på vad som händer med grundvattnet eller Mälaren som jag bor granne med...

  Nä, nu räcker det med svavelsyrasnack tycker jag!
   
 7. S
  Renoverare · Västra Götaland · 1 101 inlägg

  shadowfire

  Renoverare
  Jag tycker jag redan är ute på djupt vatten som har gett Parksliden klass2-kem, som inte är avsett för privata hushåll.
  För den goda sakens skull så kan vi utgå från att det är en behörig person som applicerat medlet.

  Eftersom jag inte har kommunalt vatten, utan dricker ur en djupborrad brunn, så man kan väl säga att jag får dricka min egen skit som jag förser vegetationen med. Allt som letar sig ner i grundvattnet får jag utgå från att jag sörplar i mig själv sedan. En dos glyfosat kan jag i varje fall leva med utifall att det kittlar tarmluddret lite.
   
  • Laddar…
 8. S
  Medlem · Stockholm · 295 inlägg

  Stadsbonden

  Medlem
  Då var säsongen igång! Första året i vårt nya hus, med inte mindre än 4 parkslidebestånd (ett från 70-talet, resten utspridda med jordmassor under renoveringar). I höstas klippte jag ner varenda stam och sprutade in koncentrerad glysofat med en injektionspistol från Ebay. Nu börjar årets skott dyka upp och de ser rejält deformerade ut. Provade att dra upp ett par och rhizomet kändes svampigt.


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg
   
 9. S
  Medlem · Stockholm · 295 inlägg

  Stadsbonden

  Medlem
  • Laddar…
 10. S
  Renoverare · Västra Götaland · 1 101 inlägg

  shadowfire

  Renoverare
  Haha, vafalls, redan?!
  Du inser att jag var på väg ut i bara strumplästen för att kolla slänten nu ehh?! :p

  Andra bilden såg skottet fullt friskt ut iofs. Den ser precis så ut.
   
 11. anders07
  Medlem · Stockholm · 6 407 inlägg
  Där jag gått fram som värst med RoundUp (närmast husväggen där den växt in i vissa sprickor) kommer mina skott också upp som krulliga små "buskar" mer än de långa stänger som annars kommer direkt...
   
 12. A
  Medlem · 221 inlägg
  I vilken zon börjar den kicka loss i nu? Bor i zon IV. (Parksliden bor i alla fall där.) Kommer att gå ut och kolla dagligen nu...
   
 13. S
  Medlem · Stockholm · 295 inlägg

  Stadsbonden

  Medlem
  Det här är i södra Stockholm, ingen aning vilken zon det är.
   
 14. elpaco
  Nybyggare · Västra Götaland · 4 145 inlägg

  elpaco

  Nybyggare
  Redigerat 9 apr 2016 19:51
 15. S
  Medlem · Stockholm · 123 inlägg

  Spoz

  Medlem
  Jag var också ute och kollade idag. Huvudplantan som jag injicerade glyfosat i förra året hade inte skjutit upp några skott än. Däremot fanns det några små skott på ett annat ställe där det kom upp ett skott förra sommaren som verkade dö av torka.
  Jag tog upp en del av huvudplantans rotklump (den åker i soporna). Hoppas att jag inte får nya skott överallt nu.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  WP_20160409_15_27_21_Pro.jpg

  Lite knepigt att lägga upp taktiken. För att kunna injicera ordentligt med glyfosat så måste ju plantan få växa till sig en del. Men då hinner den ju spara massa energi i rötterna :confused:

  Funkar den bra? Länk?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.