Parkslide - varning för att köpa hus/tomt med parkslide

482k läst  2,0k svar

 1. Tokslut
  Medlem Nivå 11
  Har du erfarenhet? :surprised:;)
   
 2. K
  Medlem Nivå 8
  Mycket välavgränsade odlingar i så fall!!!
  Jag har önskat samma sak m kirskål i många år, men det bara bara för att jag är för lat för att vara riktigt ambitiös med rensningen. Kirskål går ju att bli av med.....

  Jag tror du har beskrivit det innan, men påminn mig - hur betedde sig parksliden INNAN du började försöka bli av med den? Hur mycket ökade beståndet i storlek varje år? Hur långt spred sig fronten årligen?
   
  Redigerat 9 jun 09:56
 3. jonmo
  Verktygstokig Nivå 15
  Från första inlägget: "jag noterar själv 1 löpmeter/säsong"
   
 4. K
  Medlem Nivå 8
  Tror jag behöver förtydliga meningen bakom frågan; Min teori är att parkslide sprider sig rel långsamt och gradvis, kanske med fronten åt ett håll, så länge den är ostörd. Sprider sig gör den, men moderat. Kan vara så att den är lik bambu i växtsätt: de etablerar sig utan att sprida sig (mycket) under flera år och när de har tillräckliga reserver börjar de sprida sig.

  Så frågan är om beståndet i orginalinlägget verkligen spred sig 1 m per år alltid (då borde huset varit omringat!) eller efter att man började bråka med det. Alt om det var rel oförändrat under flera år för att därefter börja explodera.

  De bestånd jag ser och kan följa tycks sprida sig marginellt varje år, de blir större och tätare, men inte dramatiskt mycket. När någon börjar bekämpa dem eller störa dem - då exploderar de.
   
 5. D
  Medlem · Nivå 18
  Bichonen: Du har fel på många punkter.
  Att kalla en metod för förkastlig för att det går att göra fel är inte seriöst.
  Två utrotade plantor är definitivt ett lyckat experiment, däremot inte en verifierat lyckad metod.

  Problemet är alla de bestånd som det inte görs något med. Inte att inte alla går in med massiva insatser för att döda av beståndet med en insats.
   
 6. elsa stina andersson
  Medlem Nivå 1
  Fina liljor snarare.
  Parkslide har mycket tydliga -formade blad.
  Googla upp en bild så ser du.
   
  • Laddar…
 7. S
  Medlem Nivå 2
  Jag kände inte till detta med parkslide tills för någon vecka sedan. Vad säger ni medlemmar som känner till växten bättre om bifogade bilder. Jag känner mig inte övertygad men saknar samtidigt bra alternativa förklaringar. Är detta parkslide eller någon annan slideväxt?
   
 8. K
  Medlem Nivå 8
  Parkslide
   
 9. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Fröföryngras parkslide i Sverige?
   
 10. C
  Medlem Nivå 1
  Jag har precis flyttat till hus och dessvärre har vi parkslide i en rabatt.Hade ingen aning om vad det var innan vi flyttade in tyvärr. Det är ett bestånd på kanske 1x2 meter som är hyfsat avgränsat med stenar/berg runtom men sliden måste bort. Har läst hela denna tråden och folk verkar ha använt olika taktiker. Vi har klippt ner skiten och jag plockar bort nya skott varje kväll men är rädd att jag mest gör den arg. Vi har sprayat roundup på hela rabatten, antar att allt i dess närhet måste bort. Tanken är att när alla blommor runtomkring har vissnat ska vi börja gräva. Skulle gissa på att sliden stått där i kanske 20 år, så den är väletablerad.
  Ni som kämpat länge, har ni några tips?
   
 11. D
  Medlem · Nivå 18
  Lugna ner dig. Behandla inget annat än den växt du vill bli av med. Konkurrensen är bara bra. Ryck inte skott dagligen utan låt dem vara något längre. Det tar kraft från plantan att skicka ut skott. Gör det till en veckorutin i stället. Mindre jobb och effektivare.
   
 12. C
  Medlem Nivå 1
  Tack för tipsen! Då var det ju dumt att jag redan sprayat allt med roundup. Hoppas något av det kringliggande överlever. Det står två stora buskar bakom som jag inte har rört, så de kanske avgränsar ytterligare.
   
 13. S
  Medlem Nivå 3
  Jag blir både arg och ledsen när jag hör att folk sprutar Roundup (glyfosat) på jord. Glyfosat sprutas/penslas normalt på bladen och tas upp av växten den vägen. Upptaget genom rötterna är betydligt sämre.

  Glyfosat bryts ner av biologisk aktivitet och försvinner till nästan 100% då det tagits upp av växten. Sprutas det på aktiv levande jord sker en del nedbrytning, men en del kommer ner till grundvattnet där nedbrytningen stoppas helt och förs vidare i naturen och till dricksvattentäkter.

  Det enda bra sättet att bekämpa parkslide kemiskt är att injicera koncentrerad glyfosat direkt i stammen. Helst strax innan första frosten då den drar ner näring till rötterna.
  Parkslide påverkas relativt lite av glyfosat på bladverket.
   
  • Laddar…
 14. Staffan2000
  Medlem · Nivå 13
  Nu när skräcken för Asbest och svartmögel verkar avta, riktas blickarna mot det nya hotet -Slide! Vad kommer härnest?

  Möjligen tar jag i lite, men retoriken låter bekant!

  Staffan
   
 15. GK100
  Medlem · Nivå 20
  Oavsett vad undrar jag varför du så panikartat ger dig på den? Och att sliten måste bort? Som sagt ta det lugnt och jobba isf metodiskt och riktat, nu ska ju dessa växtgifter vara harmlösa men ändå galet att blaska med överallt utan ordning.

  Och precis som din är placerad och den storleken är det inte mycket du behöver oroa dig över i trådens tema. Överdrifter som förekommer här ibland tjänar ingen på, möjligen tillverkare av diverse kemikalier.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: