Byggahus.se

Parkslide på uppstyckad granntomt

 1. B
  Medlem · 116 inlägg

  Bence

  Medlem
  Grannhuset har sålts. Tomten har styckas upp i fyra småbitar som nh ät tillslut.
  Extremt berget och det krävs stora schakt och sprängningsarbeten.
  Mitt i en bergsskreva ligger ett stort bestånd av parkslide som hållit sig lokalt utan spridning.
  Jag är rädd att man kommer att sprida ut Parkliden över hela området.

  Hur ska jag göra?
   
  Redigerat av moderator 18 apr 2022 15:17
 2. T
  Allvetare · 1 497 inlägg
  Om det är i en bergsskreva så är det väl så att rötterna inte har plats att sprida sig pga berg? Ska detta berg sprängas bör man väl göra eventuella nya ägare medvetna om beståndet och problematiken med parksliden så att den varsamt kan grävas bort och fraktas till förbränning, tänker att blivande ägare har större incitament för att vara varsamma här än nuvarande ägare så skulle avvakta nya ägare.
   
 3. SågspånPappspikEternit
  Husägare · Småländska höglandet · 2 360 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Husägare
  Frågan saknar juridisk relevans. En invasiv växt på en granntomt kan inte bekämpas mha juridik.
   
  • Laddar…
 4. T
  Allvetare · 1 497 inlägg
 5. B
  Medlem · 116 inlägg

  Bence

  Medlem
  Såldes sent i höstas. Skulle vara förvånad om nya ägaren som gjort uppdtyckningen förstått eller bryr sig om att det är Parkslide
  Ligger ut för försäljning.
  Ska jag mejla mäklaren så det finns en upplysningsplikt?
  Miljökontoret?
   
  Redigerat 18 apr 2022 09:33
  • Laddar…
 6. A
  Medlem · Stockholms län · 10 601 inlägg

  Avemo

  Medlem
  Det finns ingenting otillåtet med att ha parkslide på tomten. Det är ju enkelt gjort att meddela mäklaren. Men det är nog ännu bättre att säga det direkt till köparna. Du kan nog skapa en större vilja att ta hand om det om du lägger fram det som ett gemensamt intresse för dig och din nya granne än om du försöker få det till en skyldighet.
   
 7. sir_daniel
  Självbyggare · Stockholm · 2 620 inlägg

  sir_daniel

  Självbyggare
  Gå dit och gräv upp det du kan och lägg i sopsäck och lämna in på återvinningen?
   
  • Laddar…
 8. Segsate
  Medlem · 33 inlägg

  Segsate

  Medlem
  Parkslide ska inte röras. Forskning pågår men det har väl inte sett helt ljust ut avseende bekämpningen. Gräver du i den så sprider den sig blixtsnabbt och långt. Det är det TS är rädd för, att den ska spridas till hans egna tomt. En befogad oro i mitt tycke, så länge en låter den vara så håller den sig lokalt.
  Har för mig att den nu ingår i upplysningsplikten att informera om att det finns invasiva växter på tomten vid försäljning? Hör med länsstyrelsen i första hand? Är beståndet känt? Vad kan de rekommendera?
   
 9. M
  Medlem · 89 inlägg
  Nej, det finns ingen upplysningsplikt gällande invasiva växter - i synnerhet inte lagliga sådana som parkslide, lupiner, syrén, vresros m.fl.
   
 10. K
  Självbyggare · Skåne · 2 988 inlägg

  Kallebo

  Självbyggare
  Vi har ett jättebestånd på flera hundra kvadratmeter i närheten. I vinter roade vi oss med att utforska området och gjorde gångar i rasket. Jag tycker att det är ganska tydligt att de har problem med både skuggning och konkurrens från andra växter.

  Jag tycker att du kan göra som någon föreslog och gräva upp så mycket du kan och slänga i brännbart. Är det riktigt mycket så kör det på en släpkärra till återvinning. Kommentera det inte om det inte kommer på tal.. men oavsett ska du inte oroa dig så farligt mycket. Det är inte i närheten av så aggressivt som det beskrivs
   
 11. T
  Allvetare · 1 497 inlägg
  För att vara tydlig, det ska inte bara grävas upp slentrianmässigt utan med stor aktsamhet, du vill verkligen inte få ut rotbitar på andra platser. Täck några meter runt där du gräver med plast så att du kan samla in all jord utan att spilla något utanför där den är idag. Är den i en klippskreva kan den inte sprida sig med annat än att ni tappar rotdelar utanför. När ni kör detta i väl knutna säckar helt utan hål i så skall det inte som någon tidigare skrev slängas på återvinning eller brännbart detta skall köras till en återvinningscentral som uttryckligen tar hand om jord från invasiva arter dvs jorden förbränns. Släng den absolut inte på trädgårdsavfall! Då är det bättre att elda det i en tunna på tomten.
   
  • Laddar…
 12. electroluxaren
  Medlem · - · 14 308 inlägg
  Juridik kanske är det ultimata medlet mot detta? Man tröttar ut plantan med oändligt många och långa pläderingar?
   
 13. electroluxaren
  Medlem · - · 14 308 inlägg
  Det bästa sättet är att gräva upp och transportera på släpkärra om man vill sprida beståndet över stora områden! I alla andra fall är det hyfsat ointelligent om man inte är ett troll vill säga.

  Parkslide har ingen konkurrens av andra växter öht. även om trollen påstår detta.
   
  • Laddar…
 14. K
  Medlem · Malmö · 1 740 inlägg

  kindvall

  Medlem
  Kan det vara möjligt att bekämpa ner den enklare på plats just då den växer i en bergskreva? Elda upp allt ovan mark, därefter gräva upp rötter och elda upp dem på plats med?
   
 15. K
  Självbyggare · Skåne · 2 988 inlägg

  Kallebo

  Självbyggare
  Det är väl snarare trollen som är oerhört rädda för vad parkslide är kapabelt till.. varför ser vi inte mer parkslide om det nu är så otroligt farligt. Vi hade en del parkslide på vår tomt när vi flyttade in som spridits av exploatörens oförsiktiga grävande. Vi plockade bort allt bi såg och allt som kom upp under kanske ett år och sedan försvann det helt. Det är ju inte som kirskål eller kvickrot som kan växa under radarn. Det är trots allt ganska färgglada blad som växer decimetervis på nolltid.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.