Byggahus.se

Parkettgolv Kährs vs Karelia

 1. A
  Medlem Nivå 1
  Ska snart lägga parkett på betongplatta och väljer mellan ett golv från Kährs och ett motsvarande från Karelia, som dock har en äldre klickfog. Kareliagolvet säljs på Bauhaus som ett "no brand" och är billigare.
  Någon som har erfarenhet och vet vilka de viktiga skillnaderna är mellan golven?
  Tack på förhand!
   
 2. NetNut
  Medlem · Nivå 10
  Karelia kommer från Finland och är yngre än Kärhs (1955 respektive 1857). De ägs av samma bolag men har sina egna varumärken och tillverkningstekniker samt fabriker.
  Kährs är lite modernare och har många olika typer av golv i flera prisbilder. Karelia har lite mindre utbud och tillverkningen sker numera mest i rumänien och ryssland (Är från början från finland).
  Kvalitetsmässigt brukar Kährs vara en av de bästa och har bra kundservice, Karelia har jag dessvärre inte någon erfarenhet av änsålänge då jag inte lagt något av deras golv ännu.
  Sedan är det lite att man får det man betalar för - uppbyggnaden av parkettbrädan skiljer sig även åt beroende på modell och tillverksningssätt. Ofta lönar det sig att lägga lite extra pengar för ett kvalitetsgolv - det ska ju kanske ligga där i 50 år.
   
 3. michfris
  Husägare · Nivå 10
  Instämmer med NetNut.
  Och medans du jämför, se efter och skilja på bredden samt "tjockleken" på slitskiktet. Ofta är det så att de billigare alternativen är tunnare och lämpar sig för runt två slipningar, när du får ytterligare en till slipning på det finare golvet.
  Ytterligare en slipning med det finare golvet ger ju att ni kan ha golvet ett tag till efter sista slipningen.
  I kök sägs det att man ska slipa golvet var 10e år. I vardagsrum var 20e. Sedan beror det på andra saker som husdjur och andra faktorer.