Byggahus.se

Papperspåse eller plastpåse när ni handlar ?

 1. T
  Lösvirkesbyggare · Nivå 13
  Världen blir mer sjuk pågrund av denna skatt då det är mer miljöbelastning med pappers påsar och tygpåsar...
  Så denna skatt är helt värdelös folk fortsätta att kasta sina soppor i plastpåsar ,men nu är dom inte från Ica/Konsum.
   
 2. A
  Medlem · Nivå 7
  En fråga... är miljöpåverkan räknad på hela livscykeln när papper eller plast återvinns.
  Kontra när respektive inte återvinns
   
 3. B
  Allvetare · Nivå 10
  Man brukar väl räkna hur många gånger man måste använda produkten
   
 4. H
  Medlem · Nivå 18
  Jag förstår inte vad folk gnäller om.
  Vi använder oftast en stadig handlarväska av något vävt plastmaterial som går att använda åtminstone 100 gånger innan den är slut. På det viset minskar vi både plastskräpet och träåtgången. En betydande del av engångsplastpåsarna hamnar i naturen det kan jag intyga efter att ha plockat skräp längs stränderna.
   
  • Laddar…
 5. B
  Allvetare · Nivå 10
  En betydande del? Tja jag tror det såldes runt 800 miljoner plastkassar om året...
  Tydligen hamnade plastkassen på plats 7 bland skräpet på våra stränder.
  Alltså inte så värst mycket. Dock ska det inte finnas några plastpåsar alls.
  Jag tycker faktiskt inte att du ska hålla på å plocka skräp....

  Eftersom det inte borde behövas;)
   
 6. N
  Medlem Nivå 5
  Köpte ett paket men 3 nätkassar för frukt hos min ICA butik. Dom är ganska rymliga och tar inte så stor plats i innerfickan. Ska man småhandla är dom lagom stora och så finns det ett snöre som man kan dra åt så varorna inte trillar ut om man hänger kassen på cykelstyret.
  Fast på lång sikt kanske tre påsar för 5 kronor blir dyrare i längden än vanliga fruktpåsar.
   
  • Laddar…
 7. B
  Medlem · Nivå 22
  Du får rapportera när de går sönder och hur många gånger du då tror att du har använt dem så att priset kan jämföras :)
   
 8. Stefan Bengtsson
  Medlem · Nivå 9
  • Laddar…
 9. H
  Medlem Nivå 9
 10. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Plastpåse, nu ett antal år framåt i alla fall.
  Köpte 1000 st för lite under kronan styck.
  Det kanske var att ta i lite väl, ty EU's mål är ju att få ner användningen till under 40st per år, och det har vi redan varit under, så dessa kommer kanske räcka i 40-50 år nu ... :surprised:
  Jag har i många år inte köpt fler kassar än som behövts för soporna (återanvänt dem tills de behövs för sopor), och även mängden sopor har jag i många år bekämpat så gott det går, så när tunnan där ute töms varannan vecka så brukar det vara max 2 kassar med sopor där.

  Här i Uppsala så går allt till förbränning i Vattenfalls anläggning och soporna räcker inte till, så det kommer även hit sopor från Storbritannien, Norge och Estland. Säkert fler ställen, men dessa vet jag säkert.
  Så de kan gärna årligen få 1/40-del av det jag nu köpte, för att göra fjärrvärme, el och fjärrkyla av.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20200518_103645934-01.jpeg
   
 11. H
  Medlem Nivå 9
  Kanske inte den bästa tråden att skryta med att ha köpt 1000 plastpåsar. Fokusera mer på syftet istället att få ner mängden skadliga produkter för miljön och klimatet.
   
 12. Z
  Husspekulant · Nivå 10
  Köpte från samma leverantör, men nöjde mig med 500 st. Dessa kommer jag att använda till att bära hem varor från affären (jag använder tygkasse också) och sedan kommer de användas som soppåse för brännbara sopor.

  Ni här i tråden som representerar den goda och kloka sidan: Vad använder ni för påsar till era brännbara sopor?
   
 13. Tokslut
  Medlem Nivå 13
  Det blir fint i framtiden när soporna ligger lösa och driver med vinden för ingen har påsar över till soporna. Varför påsarna ligger där vet jag inte. Googlade bara fram en bild.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  noll-sopor-svt-play-dokumentar.jpg
   
 14. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Plastpåsens era kommer förr eller senare ta slut.
  Om inte annat än när fossil olja blivit tillräckligt sällsynt och dyr.

  Jag kommer fortsätta agera miljövänligt i enlighet med hur jag gjort i många år nu. Men jag kommer inte köpa 7kronors påsar på ICA för att ersätta de som gått till att bli soppåse.
  Jag har i flera år jämt haft med mig några plastkassar som jag återanvänder och återanvänder, och så småningom börjar de bli slitna, ungefär samtidigt som jag behöver någon "ny" till sophinken, så systemet har funkat rätt väl.
  Papperskassarna har inte alls varit lika långlivade, och rivs lätt sönder helt och hållet, så när jag kör med sådana så blir det flera sådana som inte får en ytterligare sista användning, utan de bara fyller på soppåsen i onödan.

  Att köpa sådana där kraftiga från IKEA eller Biltema skulle jag kunna göra, men då känns det mer resursslösigt att använde dem som soppåse långt innan de är slut och de har ju mycket tydligt förbrukat mer material än ICA-kassen, så där har jag inte kunnat räkna ut vare sig någon miljövinst eller ekonomisk vinst.

  Men jag har börjat fundera efter att beställning lades och kartongerna kom varför jag inte köpte bara 500st. De hade nog ändå räckt bortåt 20 år. Och jag får verkligen hoppas att vi har kommit längre i våra sophanteringssystem då, och vår matdistribution.

  Men nu måste jag bara se till att spara in på en 10-20 mils bilkörning, för att klimatkompensera för den fossila olja som gick åt för att tillverka dessa kassar.
  Och då gäller det att jag verkligen tar bort någon körning som annars skulle skett. Lite svårt då jag redan idag inte kör något onödigt.
  Kanske gå till granngården med skottkärran för att frakta hem något som jag annars skulle tagit bilen för. :thinking:
   
 15. R
  Medlem · Nivå 7
  Nej. Den typ av påse man köper på rulle för att slänga sopor i innehåller mindre plast än en påse man bär hem varor i och är alltså motsvarande gånger bättre för miljö och klimat.

  Om ni dessutom håller på och köper vanliga plastpåsar i mataffären för att använda som soppåsar så måste jag ifrågasätta ert ekonomiska sinne.

  Själv använder vi två kraftigare, armerade, plastkassar sedan snart 10 år tillbaka när vi handlar.

  Jag förstår inte upprördheten kring denna skatten. Blir man så påverkad av den så tar jag det som ett bevis för att den behövs :)