Byggahus.se

Pantsättning av bostadsrätt

 1. F
  Medlem · 823 inlägg

  Nystart från tråden "Myglande mäklare"  Hur menar du med okända pantförskrivningar?... för det är BRF som administrerar panterna för lägenheterna i föreningen, så infon om dessa torde isf ha kommit från dig som ansvarig ordförande?[/quote]


  Ax och andra intresserade: Det som BRF administrerar är denuntiationen av pantsättningen, vilket är den säkerhet som erbjuds kreditgivaren. Själva pantsättningen uppkommer redan när bostadsrättshavaren pantförskriver den lösa egendomen. Det kan alltså mycket väl förekomma okända pantförskrivningar, alltså sådana som inte BRF har fått kännedom om.

  Lycka till!  :) :) :)
   
 2. J
  Medlem · 559 inlägg

  johan77

  Medlem

  Re: Pantsättning av bostadsrätt

  Hur gör mäklaren för att kolla upp pantsättningarna på en BR innan en försäljning då?
   
 3. B
  Bannad · 52 inlägg

  Beo

  Bannad

  Re: Pantsättning av bostadsrätt

  Kollar med BRF föreningen. Har för mig om långivare inte har informerat BRF föreningen om att den önskar panträtt i lägenheten missar långivaren sin sakrättsliga skydd, dvs den nya ägaren till lägenheten kan ej mäta ut lägenheten för indrivning för sin skuld. Det beror på att en bostadrätt anses vara lös egendom och inte fast egendom.

   
 4. B
  Bannad · 52 inlägg

  Beo

  Bannad

  Re: Pantsättning av bostadsrätt

  Ooppss. det blev lite fel i texten. LÅNGIVAREN kan inte mäta ut lägenheten från en ny innehavare om inte BRF föreningen har blivit informerad om pantsättningen.
   
 5. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: Pantsättning av bostadsrätt

  Kan tillägga att BRF:s vetskap om pantsättningen reglerar förmånsrätten. Om kreditgivaren denuntierar BRF (lämnar meddelande om pantsättningen) och det inte finns någon tidigare denuntiation har denne kreditgivare första "tjiing" efter andra - framför allt legala - förmånsrätter vid en tvångsvisförsäljning.

  Lycka till! :) :) :)

   
 6. B
  Medlem · 5 828 inlägg

  Re: Pantsättning av bostadsrätt

  Just beträffande bostadsrätter uppvisar mäklare en påfallande stor (äkta eller spelad) okunskap.  En bostadsrätt är egentligen -

  1. Dels nyttjanderätten till viss bostad, och
  2, Dels en andel i en (sorts) ekonomisk förening.

  Om själva bostaden får spekulanten veta ganska mycket.  Däremot föreningsandelen behandlar mäklarna som en sorts svart låda.  Jag har tappar räkningen hur ofta mäklaren bara upplyser "solid förening", uppenbart utan att ha minsta aning om HUR solid.  När man frågar efter bokslutet får man nämligen bara - telefonnumret till föreningens ordförande!  Ibland inte ens det.

  Det ingår i mäklarens uppgift att upplysa om bostadsrättens förpantning, yta, månadsavgift, byggår, inre fond, och maskinella standard.  Och jag fortsätter kräva upplysning också om yttre fonder, eget kapital, skuldsättning, värdering av fastighet, resultat och balansräkning, förvaltningsavtal och planerade större reparationer. Kräver jag för mycket?
   
 7. lbg
  Medlem · 642 inlägg

  lbg

  Medlem

  Re: Pantsättning av bostadsrätt

  Nej, du kräver absolut inte för mycket! Dessa uppgifter ska alltid finnas med i prospektet. För egen del tycker jag också att de alltid gjorde det då vi tidigare letade BR i olika omgångar. Om inte annat var det en bilaga man alltid fick utan knot om man frågade. Jag menar, hur ska man kunna köpa en BR om man inte har koll på föreningens ekonomi??  :-?

  Jag vet inte alls om detta fenomen kan ha att göra med ort?? Jag befinner mig i Stockholm där mäklarna ändå konkurrerar kraftigt med varandra, och jag måste säga att jag aldrig stött på liknande beskrivningar av direkta felaktigheter som en del har varit med om här på forumet. Jag har köpt och sålt BR och hus flera gånger under de senaste 10 åren.
   
 8. E
  Medlem · Stockholm · 2 314 inlägg

  Eld

  Medlem

  Re: Pantsättning av bostadsrätt

  Både banker och mäklare gör fel vid hantering av panter i bostadsrätter. Jag har tex själv sett en stor svensk bank låna ut pengar och skicka in panten för denuntiering och jag som orförande har då konstaterat att låntagaren inte är ensam ägare och därför inte heller kan pantförskriva bostadsrätten. Banken hade mao ingen säkerhet för sitt lån. Banken brydde sig alltså inte om att kontrollera ägarförhållandena innan de lånade ut pengar. (Detta var i mitten av 90-talet så det går inte att skylla på någon bubbla.)
   
 9. H
  Moderator · Stockholm · 43 004 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Pantsättning av bostadsrätt

  Det var ju just det det handlade om, en klar minoritet av mäklarna undersökte vilka panter som fanns. För det mesta stämde det ju ändå, säljaren hade uppgivit korrekt till mäklaren, men det hände titt som tätt att det inte stämde. Jag vill påstå att ca 60% av affärerna (alltså ca. 180 överlåtelser) så brydde sig inte mäklarna om att kontrollera vilka panter som fanns. Eller vem som ägde lägenheten. Flera mäklare uppgav till mig som ordförande att de inte hade någon aning om att det gick att kontrollera detta med föreningen. Snacka om kompetens...  Detta är visserligen ca 15 år sedan. men de kontakter jag haft med mäklare därefter har knappast fått mig att ändra uppfattning, snarare tvärtom.
   
 10. S
  Medlem · 5 inlägg

  scrooge

  Medlem

  Re: Pantsättning av bostadsrätt

  Det är synd att det tycks vara så många här som upplever mäklare som nonchalanta och slarviga. Jag tänker förvisso inte sitta och försvara hela yrkeskåren, men verkligheten på min arbetsplats ser långt ifrån ut som det som målas upp här.
  Eventuell pantsättning, månadsavgift m.m m.m kollas med både säljare och förening. Det är en betydligt större pappersexercis vid försäljning av BR än av fastighet.
  Däremot utgör de större BR-organisationerna (HSB och Riksbyggen) en del hinder då dessa vill agera myndighet och leka storebror.
  Dessutom verkar köparen inte alltid särskilt intresserad av att ta del av exempelvis föreningens ekonomi, utan anser att ny kyl/frys i budgetprisklass är MYCKET viktigare.
   
 11. B
  Medlem · 5 828 inlägg

  Re: Pantsättning av bostadsrätt

  "Scrooge" utpekar riksorganisationerna som syndabockar. Hur han menar då förstår jag dock inte riktigt, eftersom parterna vid en överlåtelse i andra hand bara stöter på lokalkontoren som ibland sköter delar av föreningens förvaltning. Aldrig organisationerna som stått för själva föreningsgrundandet. Jag säger inte emot dig, förstår bara inte riktigt hur du menar.

  Så mycket livligare instämmer jag när "Scrooge" utpekar den riktigt ömma tå: Folk FRÅGAR ju inte efter fakta. Därför förblir de så djupt okända.

  "Lbg" är troligen också helt rätt ute i sin tolkning, att mäklarkulturen varierar regionalt. Jag talar om provinsorter och småstäder som Helsingborg, Skövde, Borås, Trollhättan, Tranås, Hässleholm och Västerås. Här är priserna lägre och BRF-lägenbeterna säljs därför betydligt oftare privat än i Stockholm.

  Självklart syns också skillnad i mäklarens specialisering. En 08-mäklare som aldrig förr sålt en jordbruksfastighet irrar lätt vilse bland mjölkkvoter och jaktvårdsområden. Och på samma vis blir det förstås lite Vilda Västern när villamäklarna säljer bostadsrätter och näringsfastigheter. Förståeligt, men knappast försvarbart.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.