Byggahus.se

Pannrum med kulvert, var placera VVB?

 1. M
  Medlem · Östergötland · 84 inlägg

  Magasinetblogg

  Medlem
  Hej.
  Vi bygger separat pannrum för vedeldning, med kulvert in till huset. Nu verkar det finnas två olika skolor kring var man placerar varmvattenberedaren. Någon som kan förklara skillnader, fördelar och nackdelar?

  1. VVB sitter i en av ackumulatortankarna i pannrummet. För att man inte ska behöva vänta på att varmvattnet ska färdas hela vägen genom kulverten så finns en extra VVB inne i huset. OK, den inne i huset, hur stor är den? Ska den drivas med el i så fall, eller är de båda VVB sammankopplade på något sätt? Hur vet del lilla VVB när den stora ska ta över? Vi fattar inte detta men vill förstås inte spola 40 meter kallvatten innan man kan tvätta händerna....

  2. Den stora och enda VVB sitter inne i huset men värms av vedpannan i pannrummet. Funkar detta, effektivt, ekonomiskt?

  Finns det fler alternativ? Hjälp oss snälla någon ;-)
   
 2. H
  Medlem · Karlskrona · 6 562 inlägg

  huggan

  Medlem
  Jag vet inte vad det kan vara för fördelar med alternativ 1, ser bara nackdelar. Dyrare, fler saker kan gå sönder och krångla. Jag hade kört med alternativ 2. Du måste ändå skicka in varmvattnet i huset hur du än gör så det blir ju inte mindre effektivt för att du har den i huset.
   
 3. M
  Medlem · Östergötland · 84 inlägg

  Magasinetblogg

  Medlem
  Kände precis så när jag skrev frågan men får för mig att jag glömt något, annars vore det för enkelt. Det fanns någon fördel med att ha det i pannrummet... Kanske var det att VVB var integrerad i ackumulatortanken.

  Knäppt att jag inte minns nu men det är så mycket att tänka på när man bygger allt själv. Ibland känns det som att "experterna" själva inte kan förklara, varje leverantör vill bara göra så som de brukar för det blir enklare (för dem). Två leverantörer av exakt samma anläggning förordar var sin variant av ovanstående, men ingen av dem är bra på att förklara. Hoppas de är bra på att planera anläggningar, men man blir ju osäker.
   
 4. R
  Medlem · stockholm · 1 782 inlägg

  roke

  Medlem
  Redigerat 2 feb 2013 11:07
 5. S
  Medlem · västra götaland · 1 194 inlägg

  spekerök

  Medlem
  Eller så har man en elpatron när man inte eldar i ack.tanken som är utrustad med vvb, samt att man drar en vvc slinga in huset med i kulverten som vänder tillbaka på lämpligt ställe te.x fördelara för vv, sedan kan man utrusta vvc slingan med en termisk ventil och cirk pumpen bör vara av typen som känner av mot tryck, om sätter in en sådan ventil.
  >>http://www.mma.se/produkter/vvc-saekerhetsventiler/begraensningsventil-vvc-18.aspx

  mvh
   
  Redigerat 2 feb 2013 12:37
 6. E
  Medlem · 344 inlägg

  Erik_X

  Medlem
  Jag hade sattsat på en varmvattenberedare med mantel och el inne i bostaden. Mantelen värms av pannan och eldar man inte har man el. Det som är nackdelen är att den tar plats i bostaden.
   
 7. blackadder
  Medlem · västra götaland · 970 inlägg

  blackadder

  Medlem
  Då borde det väl funka bättre med en sån här: http://vvshandel.se/products/157853-vvc-pump-flygt-eco-p-tt-15-10-65.aspx
   
 8. P
  Medlem · västerbotten · 362 inlägg

  Pherra

  Medlem
  Hade satt en spetsberedare i huset.
   
 9. Huvudbrytaren
  Medlem · Södermanlands län0 · 816 inlägg

  Huvudbrytaren

  Medlem
  Hur skiljer sig en spetsberedare från lösningen som roke beskrev?
   
 10. P
  Medlem · västerbotten · 362 inlägg

  Pherra

  Medlem
  Absolut ingenting :)
   
 11. F
  Medlem · Norrbotten · 229 inlägg

  fastmoving?

  Medlem
  Alternativ 1 alla ggr, enklare och billigare än alt2...
  Och om ni inte köpt acktankar ännu, fundera på att köpa med varmvattenslingor istället för inbyggd beredare.

  Jag kör med varmvattenslingor i ena acktanken i garaget, som via kulvert går till en liten 15L beredare i huset
  Funkar kanon, har alltid varmvatten och slipper spola länge.
  Beredaren i huset tar dessutom inte upp nå mycket plats alls, rätt liten ju...

  Tempen på lilla beredaren är inställd på 55grader, så elpatronen hinner knappt gå igång ens innan vatten från pannrummet kommer till den.
  Och för den som funderar, acktankarna når 80-90grader varje dygn, och den lilla beredaren har ett bakterieprogram som med jämna mellanrum hettar upp vattnet till minst 70grader.....
   
 12. M
  Medlem · Östergötland · 84 inlägg

  Magasinetblogg

  Medlem

  Vad bra ni är

  Så smidigt att få alla kommentarer här, tack!

  Om vi skulle ha VVB i pannrummet så var ett alternativ att ha en cirkluationspump som ger ett ständigt flöde av varmvatten fram och tillbaka till huset. Gissar att det drar en del el och läcker en del värme, man tar ju inte varmvatten så ofta.

  Att ha beredaren inne i huset var visst inte klockrent heller om man eldar med ved, men det låter som ett av era alternativ löser den saken. Vi vill ju använda så lite extra el som möjligt, slösa så lite varmvatten som möjligt men ändå ha varmt i kranen någorlunda snabbt...
   
 13. M
  Medlem · Östergötland · 84 inlägg

  Magasinetblogg

  Medlem
  Antar att du då alltid har varmvatten på väg mellan garaget och huset, eller går det bara igång när du spolar varmvatten? Vet du om ditt system drar mycket el? Tror att den ena installatören försökte förklara just detta, men vi förstod inte riktigt hur det fungerar...

   
 14. F
  Medlem · Norrbotten · 229 inlägg

  fastmoving?

  Medlem
  Min inkoppling är precis som på bilden Roke visade för några inlägg sedan, med skillnad att jag har slingor i acktanken, inte beredare. Dvs, varmvattnet går bara till huset när jag använder det.
  Har inte mätt elförbrukning ännu, men lilla beredaren i huset är inkopplad på 1kW, den behöver bara hålla upp tempen i beredaren eftersom vattnet från pannrummet håller något högre när det kommer i till huset.
  I pannrummet har jag inte elpatronerna igång överhuvudtaget, eldar med ved för all värme.
   
 15. J
  Medlem · Norrbotten · 1 234 inlägg

  jensaro

  Medlem
  40m är ju en bit.. Resultatet med beredningen i pannrummet och ytterligare beredare blir nog i nio fall av tio att du får värma vattnet två gånger. Först med ved och sen med el.. Om kulverten rymmer 2,5dl/m så rymmer dina 40m 10l så även om du tar en dusch så blir det på elvarmvatten.. Spolar man ofta så det inte hinner kallna i kulverten är det ju en annan sak men ofta tar man väl en dusch på morgonen och då är det ju garanterat kallt. Sen när man ska diska efter middagen är det kallt igen och alla småspolningar på toaletten är ju för små för att nå fram..

  Jag röstar för en tekniktank inne på kanske 300l med slingberedare, elpatron och kulvertstyrning. Från denna shuntas även värmen.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.