Byggahus.se

Pålning/Konsultation/Mätning av lutning på hus

 1. M
  Medlem · Stockholm · 4 inlägg

  mrHandyMan

  Medlem
  Vårt hus lutar en del, ca 1 cm per meter ungefär. Vi tror inte att det fortfarande rör sig men vi är inte säkra. Vi kommer nu renovera en hel del men skulle vilja ha konsultation angående detta.

  Vi har ingen information om huset är pålat eller ej dessvärre. Huset är från 1930. Vi vet att det inte är berg direkt under. Grannen pålade upp för ca 10 år sedan och då var det 10-20 meter ner till berg.

  Vi skulle vilja säkerställa att det inte fortsätter att sjunka. Vi har gjort en del egna mätningar med digitalt vattenpass under 1 års tid men vi vill ha en mer pålitlig mätning av något företag. Förra ägarna har t.ex. lagt nytt golv i en utbyggnadsdel för 5 års sedan och då riktat upp golvet. Det är fortfarande rakt så det borde ha satt sig klart.

  Vilka företag kan hjälpa till med:
  - göra mätningar om huset har satt sig klart eller om det fortsätter sjunka
  - kanske geoteknisk undersökning om man nu gör det när det är befintligt hus och inte nytt hus som ska byggas för att få rekommendation om pålning/rätning
  - Helt enkelt konsultation om läget och råd framåt.

  Har hittat pålningsföretag men tar de även hand om mätning och råd och inte bara beställning på pålning?

  Om man t.ex. renoverar en del invändigt nu och sedan på sikt behöver påla upp huset, påverkar det invändigt. Dvs. när man pålar, gör det inverkan på det invändiga med sprickor eller liknande som gör att man absolut inte bör renovera invändigt alls innan? Vi har inte tänkt att räta upp huset och snarare påla om det nu visar sig på sikt att vi måste. Min amatörmässiga gissning är att det då inte behöver påverka invändigt eftersom det bara ska stabilisera under och inte trycka upp huset genom upprätning.

  Tacksam för svar.
   
 2. Fruppe
  Medlem · Stockholm · 491 inlägg

  Fruppe

  Medlem

  Pålning/Konsultation/Mätning av lutning på hus

  1cm per meter låter mycket tycker iaf jag.
  Men hörde om en relativt nybyggd kåk där man fuskat med geo undersökningen där fick dom påla i efterhand för att förhindra framtida besvär.
   
 3. B
  Allvetare · Stockholm · 7 777 inlägg

  b8q

  Allvetare
  En geodetisk mätfirma eller t.o.m. kommunens mätavdelning kan nog komma och mäta några höjder med hög noggrannhet på ditt hus, men för att kunna bedöma om det fortfarande rör sig måste man ju ha en längre mätserie, dvs det svaret får du inte förrän om några år!
   
 4. gstv
  Medlem · Västerbotten · 231 inlägg

  gstv

  Medlem
  En geoteknisk undersökning kan ge dig svar på markens beskaffenhet, och kan påsåvis hjälpa dig att avgöra om sättningarna fortgår eller om dom stannat av.
  Kontakta en geotekniker för konsultation, fråga vad dom tror, och om dom kan hjälpa dig.

  Exempelvis Tyréns eller WSP kan nog hjälpa dig.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.