Byggahus.se

Påbörja smart hem

 1. holetaker
  Medlem Nivå 7
  Jag står i startskottet att börja skapa mitt smarta hem.
  Jag vet idag att jag vill bygga det runt Google home assistant och första steget är philips Hue som jag sedan bygger vidare med ikea trådfri.
  Det jag vill kunna styra i början är musik, teve och belysning.
  I förlängningen så ska larm implementeras och kanske även värmen i huset.
  Jag har några frågor runt detta dock.
  Musikstyrningen med multiroom är väl sonos den enda vägen idag?
  Teve lär gå genom chromecast då det redan finns.
  Men resten? Vilken plattform ska man köra?
  Det ska vara enkelt med stora utbyggnadsmöjligheter.
   
 2. anders07
  Medlem · Nivå 16
  Med en Google home och Google Home Max har du väldigt bra ljud för multi-room, men annars Sonos, ja.
  Philips Hue kör jag också, Google Home i alla rum (i princip)
  Jag har två Broadlink RM Pro för RF grejer och det fungerar med det mesta...
   
 3. prichard
  Medlem · Nivå 3
  Google Home har inga automatiseringar eller scenarion (även om du kan ställa in det i Hue för lamporna). Men i ditt fall skulle jag rekommendera antingen Homey eller Home Assistant som "automatiseringsmotor".
   
 4. HomeboY
  Medlem · Nivå 5
  Skit i Google Home, jag har testat det hemma ett tag och den börjar prata med sig själv efter ett tag. Otroligt irriterande att bli väckt mitt i natten av att den börjar snacka massa goja.
   
  • Laddar…
 5. T
  Medlem · Nivå 8
  Kör inte google! Det är för folk som vill lyssna på musik i en skräphögtalare och tända en lampa och som inte vet bättre.

  Inget att bygga ett smarta hem på, den saknar tex gps staket, astro ur. 2 viktiga egenskaper för ett smarta hem.

  Jag kör Nexa nu, helt ok! Men kommer gå över på Raspberry pi/Hass.io för att plocka ut det mesta jag kan.
   
 6. HomeboY
  Medlem · Nivå 5
  Jag skulle rekommendera Plejd som förövrigt snart har kompabilitet med Google Home (även om det är sämst i min mening). Där har du Astrour, appstyrning, scheman, gatewaystyrning när man inte är hemma, etc. Plus att Plejd inte mycket är dyrare än en vanlig dimmer. När det gäller ljud så kanske du kan kolla på integrerade tak/vägghögtalare från exempelvis Sonos, då styr du musiken direkt genom Spotify, smidigt och bra. Värmen kan du ju styra genom Nibe Uplink app om du har en Nibepump dvs. TV, Chromecast, visst, eller Apple TV. Skaffa dig en Yale Doorman till ytterdörrn med smartmodul för att kunna låsa och öppna dörren med en app på mobilen, den kan du även koppla in med larmet så du stänger av larmet när du öppnar dörren samt sätter på larm när du låser dörren.

  Skaffar du dig en padda och sätter på väggen eller liknande så har du ju en samlad plattform i form av en mobil eller en padda. Jag tycker personligen inte att man behöver någon annan plattform då appar är så smidiga som dom är.
   
 7. Raka
  Medlem Nivå 6
  Vad tycker folk om Tellus? Ett system som jag har börjat sikta in mig på.
   
 8. E
  Medlem · Nivå 22
  Lätt att komma igång med. Efter kanske 5 minuter kan du styra din första mottagare. Inte så dyrt. Har möjligheter till "händelsestyrning" med diverse villkor osv.
  Appen funkar bra, kontinuerlig utveckling.
  Satsa på en ZNet.

  Har själv satt upp 6 system som rullar på bra.
   
 9. leby
  Medlem · Nivå 20
  De flesta system funkar nog helt ok om man tar sig tiden att sätta sig in i hur de skall konfigureras. Sen är trösklarna olika höga för att komma igång det brukar även vara i paritet med vad du sen kan göra med systemet, hur flexibelt det är. Många använder Android / IOS som jämförelse vilket väl ger en hyfsad bild. Öppet/stängt system, det öppna tar mer tid att förstå och få att rulla men är sen flexibelt och kan kombineras med andra (tänk Samsung etc), medans det stängda ofta kan startas upp enkelt men är sen begränsat till sitt eget brand (tänk Apple).
  Om man funderar lite på långsikt (vilket väl är meningslöst då allt ändå kommer att behöva bytas innan det blir aktuellt) så bör ju 5G vara grejen om några år, egen IP (IPv6) och en 5G modul så kan prylarna kommunicera fritt även om det är lång mellan dem via det "stora" nätet.
  Jag har annars själv haft z-wave (fibaro, qubino, Aeon) i flera år som jag styrt med Domoticz, det senare har jag kört på Win10, RPI och nu senast på ett Synology NAS. reläena har varit ganska dyra ca 500/st så när det dök upp ett Bulgariskt företag (Shelly) som sålda billiga (120/st) relä som var åtkomliga via WiFi så testade jag dessa. Så här långt har de 10 enheter jag lagt till funkat bra dock är dimmer och dubbel relä puckarna dyrare, ca dubbelt runt 250/st. Nu går Shelly via 2,4 GHz så med tiden är ju risken att det blir trångt och redan idag verkar det som att du behöver ett bra WLAN för att det skall fungera felfritt. Tja, lita tankar till TS.
  PS har funderat på Google Home med flera och det känns så där att ha dem lyssnande i mitt hus alltid, vem vet vad de spelar in och analyserar, jobbar själv inom IT och vet vad man idag kan göra med den typen av information om etiken/moralen saknas DS