Byggahus.se

På lördag börjar utfasningen av Ringhals 2

 1. Mikael_L
  Medlem · 41 224 inlägg
  Tänk om stänger ner ringhals 1 också om ett år, och sen glömmer någon en dammsugare inne i Forsmark 3, så vi tappar ytterligare 8-9 TWh (års)produktion under en hel vinter ...
   
  • Laddar…
 2. J
  Medlem · Jönköping · 8 inlägg

  Jakz

  Medlem
  Om vi nu ska kämpa mot att bli miljövänligare är det inte bättre att vi behåller den förhållandevis "rena" kärnkraften och säljer överskottet billigt till länder som fortfarande eldar kol? det känns som ett närmare problem. Kanske bättre att se det på en större skala. Spelar ingen roll om lilla Sverige drivs till 100% av grön energi när länderna på andra sidan Östersjön bränner tusentals ton kol om dagen.
   
 3. P
  Medlem · Bosarp · 1 158 inlägg

  Prodigys

  Medlem
  Att bara titta på nettoexporten över ett år håller ju inte, man får nästan kolla timme för timme för att det ska bli rätt.
   
 4. T
  Medlem · 411 inlägg

  TH885

  Medlem
  Tur vi inte ska bli påtvingade att tanka våra bilar med el också för då hade det nog inte räckt till med en vindsnurra. :thinking:

  Fast om vi tankar våra elbilar med kolkraft från öst så klarar vi våra miljömål och låter dom ta skiten (y)
   
 5. M
  Medlem · 1 566 inlägg
  Jaha. Så på söndag stiger elpriset då!
   
 6. E
  Medlem · Skåne · 9 894 inlägg

  etompau

  Medlem
  Sett till hur det ser ut idag, så är jag förbluffad över att vi en gång hade politiker och företag som kunde ta beslut att bygga 12 reaktorer, mycket med inhemska produkter och göra elproduktionen oberoende av olja. Respekt.
   
 7. K
  Tillbyggare · Västra Götaland · 2 878 inlägg

  karlmb

  Tillbyggare
  Så nu är det OK att rädda hela världen...?
   
 8. A
  Medlem · Stockholms län · 9 229 inlägg

  Avemo

  Medlem
  Vad händer sedan? Pratar vi en icke tät tank så dunstar de mer lättflyktiga delarna vilket gör motorn svårstartad. Enligt min erfarenhet tar det dock mer än tre månader. Och i en dunk som sluter tätt håller det mycket längre. Och för att återknyta till frågan som @nyfiken ställer så är problemet knappast att den härsknar.
   
 9. K
  Tillbyggare · Västra Götaland · 2 878 inlägg

  karlmb

  Tillbyggare
  Det var ju enkelt när man inte behövde tänka på avfallsproblemet och samtidigt badade i skattepengar. Idag är det inga stater som bygger reaktorer annat än kanske för plutoniumproduktion då.
   
  • Laddar…
 10. K
  Tillbyggare · Västra Götaland · 2 878 inlägg

  karlmb

  Tillbyggare
  Ett halvår är iaf inga problem med bensin. Diesel beror på vatteninnehåll i tanken och ev. bakterier som kan sätta igen filter. Filtrerar man bort slemmet så tror jag det går att använda flera år gammal diesel.
   
 11. K
  Tillbyggare · Västra Götaland · 2 878 inlägg

  karlmb

  Tillbyggare
  Vi har nettoöverskott av el över året.
  Domedagsprofetior brukar oftast vara överdrifter från folk som inte gillar läget.
  Vi har däremot ett överföringsproblem från norr till söder så när linje 2:s (de lovade förbud men sket i det) direktverkande el går igång när folk fryser i Skåne, så klarar inte elnätet alltid att leverera hela behovet från Norrlands vattenkraft och kvarvarande kärnkraft. Problemen uppkom egentligen på allvar när Barsebäck stängdes vad jag förstått. Numera finns det mer vindkraft i södra sverige så det är bara när det inte blåser där som problemet uppkommer.
  Problemen ligger alltså i elnätet och inte i några reaktorer färre.
   
 12. H
  Medlem · Stockholm · 504 inlägg

  Huzzbutt

  Medlem
  Reaktorn har passerat sin livslängd. Beslutet är inte att stänga reaktorn, beslutet är att inte bygga en ny på samma plats...
   
 13. K
  Tillbyggare · Västra Götaland · 2 878 inlägg

  karlmb

  Tillbyggare
  Ja precis, och man har istället valt att trimma de yngre reaktorerna till samma totala effekt.
   
 14. D
  Besserwisser · E · 16 973 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Det stämmer helt enkelt inte att det är kort hållbarhet på bränslet. Diesel klarar sig utan vidare i väldigt många år. Bensin bör nog ha en tät behållare, men klarar sig då väldigt länge. Det ät inget problem att spara dessa produkter.
   
 15. B
  Anonym

  Bengt Hellman

  Anonym
  Skället till att Ringhals 2 nu stängs är att det inte uppfyller de säkerhetskrav som gäller efter 2020. Efter kärnkraftsolyckan i Fukushima gjordes en översyn av alla kärnkraftverk. För att fortsätta att driva kärnkraftverk krävs oberoende härdkylning som idag saknas.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.