Byggahus.se

På lördag börjar utfasningen av Ringhals 2

 1. M
  Husägare · Östergötland · 2 170 inlägg

  Magnus E K

  Husägare
  Dessvärre har det väl aldrig hänt att ett land som stängt fullt fungerande reaktorer i förtid samtidigt dragit igång byggandet av nya. (Lite som att jag aldrig kommer kunna köpa en kompost eftersom jag råkade slänga en som fanns på tomten när jag flyttade in.)
   
 2. S
  Medlem · Västra Götaland · 733 inlägg

  Soltorp40

  Medlem
  30 m3 lättolja / dygn tyder på storleksordningen 5 MW. Detta borde kunna vara en datahall runt 1000 m2 golvyta, lite beroende på typ/syfte av datorerna.

  80 GWh/år förefaller vara en tveksam uppgift!

  5 MW x 8760 h/år = 44 GWh/år, ca hälften av det angivna. Är det så att man i reklamen angivit en "fantasisiffra" på det "fina värdet" som avser "vid full utbyggnad", men i själva verket går idag anläggningen på ungefär halv kapacitet? Förlustvärme i form av kylning genom ytterväggar ej beaktad.

  Men att säga att "spillvärme" blir till fjärrvärme är lite att ta i...

  Spillvärmen från datorer ligger på ca 35 grader, och fjärrvärmenätet vill typiskt ha 80-125 grader. Det blir att värmepumpa, och mycket högre än 90 grader är inte roligt med den tekniken, så för högvintern behövs det annan värme / topplastpanna.

  Men att bränna olja i en kolvmotor för att göra el för att mata värmepumpen för att höja temperaturen på vatten är ju rätt mycket dyr teknik för en enkel uppgift - bränn oljan i en panna i stället så blir vattnet också varmt! Oljekekraft är det i vilket fall, men vad gör man inte för att "slippa" kärnkraft?
   
 3. S
  Medlem · Västra Götaland · 733 inlägg

  Soltorp40

  Medlem
  För dagens läge, vintern 2020/21 kan vi nog inte göra mycket mer än att öva på regndansen (om det regnar så är det milt - se bara upp för "snödansen"), och samtidigt hoppas på vind. Föreslår böner och hopp om allmosor från vädergudarna.

  Till nästa vinter kan vi tanka upp cisternerna i Karlshamn, Stenungsund och kanske rädda även oljekraften i Bråviken. Att några av blocken går på tjockolja utan rening får vi bara skita i - importerad kolkraft är inte bättre den. Om vi köper Nordsjöolja så är den hyggligt lågsvavlig - frågan är om vi har råd eller om vi måste ta den billigare ryska oljan. Men det behövs också en skaplig satsning på upprustning - några av blocken har inte rullat på många år, det behövs både ingenjörer, tid och utrustning här.

  Fråga är också om vi behöver förbereda anslutningar vid kaj för inhyrda kraftverkspråmar - både Ringhals och Barsbäck bör ha både kajer och elledningar som ansluter till stamnätet. Tar man Ringhals så går det att köra bränslet i produkttankers från raffen på västkusten och i Norge - vi talar om de "tunga bottnar" som raffen vill bli av med...

  Inget av detta lär dock inträffa förrän tidigast när vi haft ett rejält nödläge med nedstängning, sönderfrusna fastigheter för miljarder och ett antal döda människor i landet. Tänka framåt är inte något som dagens politiker är tränade i - de jagar bara poäng i förra veckans väljarbarometer hela tiden.

  Ett tillägg i efterhand:
  Anläggningen i Bråviken är redan utsåld till en exploatör som skall bygga bostäder, halva Stenungsundsverket är sedan minst ett år "till salu" - där köparen förväntas skrota ut anläggningen för att få plats till vad man nu vill använda bergrummen till.... Skall man rädda något av dessa anläggningar som är byggda med skattepengar så är klockan redan rätt nära 12, kanske redan 5 över...
   
  Redigerat 10 jan 19:47
 4. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 7 135 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Jag har en känsla av att Ericsson inte kör datacentret på full effekt om de tvingas köra på olja. De har möjlighet att köra en del saker på externa servrar också.
   
 5. A
  Medlem · Västra Götaland · 2 238 inlägg

  Anders_Nilsson

  Medlem
  Vi skall ju i veckan få en köldknäpp så då kan vi testa om vi är självförsörjande på el. Får väl se hur kallt det blir men Göteborg skall få 5-10 minusgrader.
   
 6. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser · Västra Götalands · 8 346 inlägg

  lars_stefan_axelsson

  Besserwisser
  Precis. Det var det jag menade när jag skrev "fysiken tillåter inget annat." Strömkraftverk är och förblir en fattigmanslösning som inte ger något direkt. Skall man utvinna kraft ur vatten så är det fallhöjd och volym som gäller. Med åtföljande dammbygge. De enda fördelarna strömkraftverk har är att de är enkla att bygga och inte ger någon stor miljöpåverkan jämfört med en kraftverksdam. (Men drakar under vattnet lär inte vara okomplicerade varken konstruktionsmässigt eller driftmässigt).

  Redan våra förfäder förstod det här. Så fort man uppfunnit överfallshjulet (overshot water wheel) så tog detta över på i stort sett alla ställen där man kunde bygga dem. Det är mycket, mycket mera effektivt än ett underfallshjul.
   
 7. A
  Medlem · Västra Götaland · 2 238 inlägg

  Anders_Nilsson

  Medlem
  Drakar under vattnet får mig att tänka på Blofeld i någon gammal Bondfilm.
   
 8. Göran.W
  Verktygstokig · skåne Tomelilla · 2 958 inlägg

  Göran.W

  Verktygstokig
  Tydligen var det så att vattenfall inte kunde leverera all el datacentret behövde utan dieslar fick skjuta till en del.
  När det gäller kraftverk så har vi Öresundsverket som är ett modernt gas eldat kombikraftverk som har en verkningsgrad på över 90% vid produktion av både el och fjärrvärme samtidigt.
  Det kan som mest producera 440 MW el och är placerat där elen behövs som mest dessutom.
  Även det är till salu, men det är så pass nytt som från 2009 så det skulle om viljan finns kunnat dra igång på någon vecka.
  Problemet här är mupp partiets straffskatt på el som produceras med gas.
  När den skatten kom så slutade Heleneholmsverket producera el och producerade bara fjärrvärme istället och då med betydligt lägre verkningsgrad.
  Elen är mer eller mindre en biprodukt i fjärrvärmeverk som finns där för det ökar den totala verkningsgraden.
  Eftersom elen behövdes i Malmö så fick svenska kraftnät skriva specialavtal med Heleneholmsverket så dom kunde agera störningsreserv.
  Flera andra kombikraftverk har med slutat producera el.
  Vi har nog förlorat uppemot 1000 MW tillgänglig kraftvärme sen straffskatten skatten på gas kom som användes till elproduktion.

  Alla dessa tokigheter görs innan vi har frågan med stabil och tillräcklig baskraft löst.
   
  • Laddar…
 9. M
  Husägare · Östergötland · 2 170 inlägg

  Magnus E K

  Husägare
  Jag tror vi kan få se de högsta timpriserna sen 2010 kommande veckan och nettoimport en hel del timmar kommer det bli.

  För att bli kris på riktigt krävs nog dock att minst en reaktor samtidigt får problem och måste stoppas, och/eller att vädret i sig ställer till problem med elnätet som inte är relaterade till hög förbrukning. Och några sönderfrusna fastigheter för miljarder blir det inte även om det för första gången blir nödvändigt med frånkopplingar. Tanken med dessa frånkopplingar är ju att de görs rullande så att ingen får ett väldigt långt strömavbrott. Kraftig tillfällig komfortminskning men ingen hejdundrande katastrof. Tyvärr kanske, eftersom ett riktigt krisläge kan vara det enda som får politikerna att tänka om.
   
 10. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 7 258 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Jag tror att opinionsströmmar påverkar politiker mer än strömbrist, så kraftig komfortminskning är nog ”bra nog”. Jag tror dock knappast att vi som privatpersoner kommer se det heller, utan frågan kommer ”lösas” med fler nekade anslutningar till elnätet och att staten betalar för att industrin (partiellt) lägger ner.

  Men kanske är det också tillräckligt. Plötsligt kommer en dag för varje politisk fråga när de stora folklagren ser vad de stora partierna förhandlat bort i synbart oviktiga frågor till små enfrågerörelser för att få bestämma allt annat. Kanske, kanske, är energifrågan där snart.
   
  • Laddar…
 11. Mikael_L
  Medlem · 39 703 inlägg
  Jaha, då ska vi se. Det är nästan kallt idag. Det blåser bara halvdant.
  Elpriserna sticker upp till 50€ eller mer i samtliga elområden i Norden och norra Europa.

  Sverige klarar trots allt av att exportera en hel del, tacka att det blåser, det är nog lite drygt 10m/s i en del områden - ganska perfekt för vindkraften (lite mer vill dom nog gärna ha, men vid 10m/s så är produktionen god och sliter inte på sakerna heller)
  Vi exporterar just nu 1500MW, och vindkraften producerar 2500MW.
  Så skulle det varit vindstilla nu så skulle vi varit tvungna att importera (och som alla vet så blir det inte CO2-fri kraft vi får då)

  Ty snitt 2 (överföringen mellan SE2 och SE3) är i princip maxat, de har nu ökat till drygt 7000MW, och 7300MW är max, så blev det vindstilla skulle vi importera ca 1000MW, om vi inte skulle starta våra egna oljekraftverk
  Men vi är knappast nära någon systemkollaps, Tyskland och Polen kan säkert elda bra mycket mer i alla sina kolpannor, och sälja kolkraft dyrt till Sverige.
   
 12. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 7 135 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Hade lördagens väder varit på en vardag så hade det blivit import då. Helt vindstilla på västkusten. Havet låg spegelblankt och det var minusgrader.

  Du blir det senare denna veckan vi får import istället.
   
 13. Mikael_L
  Medlem · 39 703 inlägg
  F1 går förövrigt fortfarande med 80% effekt. Prognos att de ska upp till 100% om 2 dagar, då får vi 200MW till i produktion.
   
 14. O
  Medlem · 64 inlägg

  [old rusty]

  Medlem
 15. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 7 135 inlägg

  pacman42

  Medlem
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.