Byggahus.se

Ozonrening – för bra för att vara sant?

 1. D
  Medlem · 31 inlägg

  daniel_nordlund

  Medlem
  Det finns flera sätt att sterilisera. När man steriliserar så tar man död på alla bakterier, virus och liknande på det man steriliserar.
  Och ozon kan faktiskt användas för sterilisera eftersom det dödar bakterier och virus. (Det är ju bra när man vill ta stoppa virus vid t.ex. kräksjuka o.s.v. att spridas till familjemedlemmar även om på större ytor som gasas kanske man inte kan komma upp i exakt 100% sterilisation jämfört med de metoder som sjukvården använder.)
  I wikipedia länken ovan så står det ju om detta. Om du inte gillar wikipedia som källa så säger ju även CDC samma sak:
  https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/disinfection/sterilization/other-methods.html

  /Daniel ozonstockholm.se
   
 2. HogeN
  Lösvirkesbyggare · Österbotten · 362 inlägg

  HogeN

  Lösvirkesbyggare
  spilled lite bensin i skåpbilen engång "20L" blev hög som ett hus när man körde en bit men den.. men köpte liten ozonmaskin på 12V från clash och körde den över helgen och bensinlukten försvann och senast renasde syrrans "nya" bil. Klarar inte av lukten av doftgranar. 1h och märkvärt mindre arom... så klart det tar bort aromen men att den dödar sporrer av mögel och är ohäslofarligt man märker den metalliska doften och smaken när man sätter sig i bilen efteråt..
   
 3. J
  Medlem · stockholm · 3 387 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Kan inte ozonen sprida sig till grannarna och så att säga inte bara döda lukten av den döde utan även med lite otur döda eller skada grannarna?
   
 4. D
  Medlem · 31 inlägg

  daniel_nordlund

  Medlem
  Vi har testat faktiskt och det kommer inte ut tillräckliga mängder för vara farligt eller någon doft som stör. Och bland alla våra kunder har jag inte hört något haft något problem med det. (Och ozon luktar och "sticks" så man märker om man är inne i hög ozonkoncentration. Och det är ju inte direkt så man dör om man befinner sig i det ;)

  /Daniel ozonstockholm.se
   
 5. K
  Medlem · 11 inlägg

  Kijen123

  Medlem
  En lght i betonghus är väldigt tät.
  Tänk bata att du kan ha ett lik innanför dörren i 4 månader o ingen i trapphuset har märkt någmärktr
  I Betonghus byggda på 60-70 talet är lägenheterna väldigt täta. Tänk dig att det tar bara 6 månader för en kropp att bli mumifierad. Och den kan ofta ligga innanför lägenhetsdörren och inga grannar har luktat något alls i trapphuset.
  Så nej, jag kunde lukta ozon luften i själva lägenheten men ingen kunde lukta den utanför.
   
 6. M
  Medlem · 68 inlägg
  Jobbar som skadeutredare och ozon fungerar, men det är väldigt reaktivt och reagerar ofta direkt på ytan av material och tränger inte in på djupet i stoppningen i möbler eller i isolering som kutterspån inuti väggar eller trossbotten. Därför kommer ofta lukten tillbaka efter en tid om det handlar om ett mögelskadat hus.
   
 7. M
  Medlem · 68 inlägg
  Och det är inte hälsosamt att andas in. Eftersom det är så reaktivt att det bryter ner gummi så irriterar det både slemhinnor i ögon och svalg.
   
 8. D
  Medlem · 31 inlägg

  daniel_nordlund

  Medlem
  Nej ozon tar främst bort ytligt mögel och sporer. När det satt sig på djupet kan man få mecka lite mera :) Dock skall man inte vara i ozonet när man kör så det kan irritera och slemhinnorna och lungorna faktiskt. Utan man får befinna sig på annat plats och återkomma när det är säkert och då vädra ut riktigt ordentligt :)
   
 9. O
  Medlem · 38 inlägg

  orkaorca

  Medlem
  Vi har flyttat in i ett 3-vånings radhus och renoverat 5 av 7 rum. De rum vi inte har renoverat har en ganska unken stank. Vi har blivit rekommenderad att använda ozonrening för att bli av med stanken.

  Nu till min frågor. I ett klassiskt svenskt radhus finns det ofta ett ”trapphus” och flera rum som inte har någon dörr till ”trapphuset”. Vårt vardagsrum och hall har inte någon dörr till ”trapphuset”. Måste man stänga till dessa ytor för att kunna använda ozonrening? Typ plasta igen trappen.

  hur är deg med möbler? Låter man dem stå eller måste allt bäras ut innan ozonreningen?
   
 10. Scouten
  Byggveteran · Lund · 705 inlägg

  Scouten

  Byggveteran
  Du ska absolut inte vistas på ytor där du kör ozonrening, dessutom ska du vara lite försiktig med metaller. Stoppade möbler fungerar faktiskt ozonrening bra på.

  stäng de ytorna du ska behandla, plasta och tejpa, ta utrymme för utrymme. Tro inte att det är ett mirakel.
   
 11. B
  Medlem · 34 inlägg

  bollen

  Medlem
  Varning också för latexgummi, det "åldrades" och började lukta surt gammalt gummi = bara att slänga. Kallskum gick däremot bra och blev av med sin mögellukt i mitt fall.
   
 12. D
  Medlem · 31 inlägg

  daniel_nordlund

  Medlem
  Orkaorca om det är stora problem med doft kan det vara bra att stänga av utrymmen och koncentrera behandlingen på mindre yta. Ang trapphus kan man ju stänga dörrar till rum som går att stänga. Sedan sätter man ozonaggregatet högst upp i trappan. (Ozon är en tung gas) Om man har lite starkare aggregat så går det absolut sanera en sådan yta. Man kanske kan behöva upprepa det dock.

  Möblera har ju även tagit lukt (gissar jag) och bör ju saneras också.

  Daniel /ozonstockholm.se
   
 13. D
  Medlem · 31 inlägg

  daniel_nordlund

  Medlem
  Sedan är ju gummi känsligt. Så det är något som skall tas bort från rummen som skall saneras om man behöver göra en grovsanering. Vissa järnsorter kan även rosta, växter tar stryk och oljemålningar torka. Så om man gör mera seriösa saneringar så bör man rensa ut lite.
  Ozon är även ozon vad än vissa tillverkare säger. Så det gäller även de som använder deras aggregat ;)
  Daniel /ozonstockholm.se
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.