Byggahus.se

Ovisshet kring avloppsbädd

 1. J
  Medlem · Västra Götalands Län · 1 inlägg

  Jimma

  Medlem
  • Västra Götalands Län
  • Medlem jan 2017
  • 1 inlägg
  Hejsan,

  jag har precis varit på en visning av en villa där det under "Fel och brister" står att säljaren inte känner till om det finns någon avloppsbädd efter trekammarbrunnen eller vad det är för avloppslösning för bad-, disk- och tvättvattnet.

  Ingen undersökning av detta har gjorts men mäklaren berättade att kommunen troligen kommer gå igenom detta någon gång i framtiden. Kan ske 5-20 år från nu, och att det bara var att gilla läget tills dess typ. Vid fråga om det skulle röra sig om ett dolt fel om det nu visar sig vara felaktigt efter kommunens troliga undersökning så var svaret absolut inte. Ovan beskrivning skulle tydligen frikänna säljaren från ansvar.

  En bekant trodde att det helt enkelt går ut i närliggande åker, då det är ett gammalt hus och att sådant tydligen var vanligt förr. Det känns som att det är ett uppenbart fel som bör uppdagas innan köp.

  Vad rekommenderar ni? Att man i samband med den egna besiktningen också tar till avloppsexpert för att komma underfund med hur det ser ut?

  Tack för hjälpen.
   
 2. M
  Medlem · Västra götalands län · 852 inlägg

  magnetens

  Medlem
  Ta reda på vad det kostar att anlägga en ny godkänd avloppsanläggning på den aktuella fastigheten, och minska ditt tänkta maxbud med detta belopp. Ett evtuellt köppris beror ju oxå på hur gärna du vill bli ägare till fastigheten och om det finns fler budgivare?
   
  • Laddar…
 3. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 9 381 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Ring kommunen (Miljö och hälsa) och begär att få kopia på samtliga handlingar av avloppstillståndet för fastigheten. Där ska det finnas en detaljerad beskrivning av anläggningen med ritningar som indikerar var vilken del finns. Kolla också om avloppsinventering redan har gjorts för området och hur diariet ser ut från denna.

  Uppger kommunen att det saknas avloppstillstånd så är utsläppet av orenat avloppsvatten olagligt och fastighetsägaren ska inkomma med en ansökan om detta. Köper du fastigheten så är det alltså ditt problem att ta hand om detta om du vill släppa ut avloppsvatten. Det är ofta svårt (läs ofta omöjligt men det beror på kommunen) att få gamla infiltrationer godkända i efterhand när det saknas detaljerade ritningar och beskrivningar.

  I praktiken så sker det så många olagliga utsläpp från gamla avlopp att kommunerna sedan några år arbetar med avloppsinventeringar område för område. Därmed så är det en hel del fastighetsägare som fortsätter att släppa ut orenat avloppsvatten mot lagen i väntan på att miljökontoret hör av sig. När väl kommunen knackar på dörren så får man vanligen en tidsfrist på ett år eller två för att anlägga en ny avloppsreningsanläggning.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.