Byggahus.se

Otroligt hög elförbrukning

 1. MickeTyr
  Medlem · 40 inlägg

  MickeTyr

  Medlem
  Hej!

  Jag och min fru har bott i vårt nuvarande hus i ett år och jag har väl tidigare också insett att vår förbrukning har varit rejält hög. Nu när min fru är mammaledig så har detta blivit mer relevant då vi helt plötsligt sumpar en jäkla massa pengar och jag har fått tummen ur och börjat undersöka detta.

  Lite fakta:
  125m2 + 125m2 källare
  Byggår: 1965
  Ventilation: FTX
  Uppvärmning: oljepanna konverterad till pellets (jävla skräp, den åker ut när det blir varmare och bergvärme installeras ist)
  Eldriven golvvärme i övre och nedre badrum.
  Sitter en radonsug installerad

  Nu till det spännande: i energideklaration ser det ut på följande vis
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  7FD577DB-91BE-4332-9760-4D6B738B5F9D.jpeg

  enligt vattenfall så ser 2020 ut såhär
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  BE226EBC-0E19-4EAA-A5FC-E759A30385F2.png


  På någon vänster har vi alltså gjort av med mer eller mindre dubbla mängden el som sju personer förbrukade på två personer om detta stämmer. Vi har inte heller gjort några väsentliga ändringar som skulle resultera i en sådan ökning.
  Jag har förvisso ett relativt stort saltvattensakvarium (600L) som absolut drar sin beskärda del men inte 10k kWh/år direkt.

  Oavsett vad de förbrukade så känns 23000 kWh extremt högt när uppvärmningen sker genom pellets.
  Jag har kollat på vart allt tar vägen och en åtgärd var att helt fimpa elbatteriet i FTXen som värmde upp inkommande luft. Det gjorde ca 10 kWh/dygn. Detta var dock från den befintliga inställningen som de också kört.

  Utöver detta är vi inte överdrivet slösaktiga i jämförelse med förra ägare som värmde upp poolen till 28c in i september (värmepump), bastade flera gånger i veckan och liknande.

  Jag jämförde vår förbrukning mot en bekant med ett snarlikt (något större, 200+100m2) som har markvärme och, trots att vi värmer upp med pellets, hade ca 3k kWh högre förbrukning föregående år.

  Kan det vara någon slags mätfel eller är det bara jag som känner att detta snuddar på orimligt?

  Tack på förhand!
   
 2. Åsa Lund
  Husägare · Skåne · 4 297 inlägg

  Åsa Lund

  Husägare
  Håller med om att det låter orimligt
   
  • Laddar…
 3. P
  Medlem · Gävleborg · 760 inlägg

  PatrikJo

  Medlem
  Hur mycket pellets har det gått åt?
   
 4. P
  Medlem · Västra Götaland · 1 117 inlägg

  para

  Medlem
  Hur ser förbrukningen ut månadsvis?
   
 5. U
  Husägare · 196 inlägg

  Ursidae

  Husägare
  Man ska nog gå ner att analysera hur det fördelar sig över dagen också om man ska hitta var det drar om din nätägare ger den infon.. Hur ser det ut en simmardag vs när du måste värma?

  Har grannen höns? ( Så var det sagt. )
   
  • Laddar…
 6. MickeTyr
  Medlem · 40 inlägg

  MickeTyr

  Medlem
  En jävla massa. Senaste månaden ca två säckar (32kg) dygn.
  Jag har stängt av elpatronen i pannan pga en fadäs när vi precis flyttade in och huset gick på direktel i 10 dagar. Det skulle va om den hur som haver ligger och blöder el på någon vänster.
   
 7. H
  Lösvirkesbyggare · Strängnäs · 677 inlägg

  håbbe1961

  Lösvirkesbyggare
  Hej, firmafest på vattenfall. nått som suger el är när elpatron jobbar i stället för pellets. I värsta fall sitter termostaten för högt i acc tank för elpatron. Vi har, satt den på 55 grader. Men annars kan det vara fel på elmätaren så anmäl detta i så fall.
   
 8. J
  Medlem · 5 394 inlägg
  Bra att du stängde El-batteriet till FTX , är säkert ett gammalt Fläktfabriken , i den så sitter det ett AL-batteri som drar ca 15 kw/dygnet beroende på utetempen, min drog 15 kw/dygnet. Den startar vid ca 10 C ute i oktober och stannar i slutet av April. Nu så är det en del kvar, det med fläktarna ( 2 st ) dom drar ut ganska häftigt med luft och lika med in kall. Det sitter en korsväxlare ( dålig växling ) i den.. Skaffa en motordimmer och koppla in, jag har bara halvfart knappt det och det räcker gott för ventilation. Går även att köra utan infartsfläkten med om du har ett hål i väggen ut i källaren.
   
 9. MickeTyr
  Medlem · 40 inlägg

  MickeTyr

  Medlem
  • Laddar…
 10. P
  Medlem · Gävleborg · 760 inlägg

  PatrikJo

  Medlem
  32kg/dygn är ju rimligt för uppvärmningen, då är det inte därifrån all förbrukning kommer.
  Jag har likvärdiga förutsättningar som dig och min elförbrukning ligger på 10000kWh/år. Då går det 10-15 säckar pellets i veckan.
  På något sätt skulle du behöva mäta dig fram till vad det är som drar så mycket. En elektriker kan hjälpa dig göra en långtidsmätning i centralen.
   
 11. MickeTyr
  Medlem · 40 inlägg

  MickeTyr

  Medlem
 12. P
  Medlem · Gävleborg · 760 inlägg

  PatrikJo

  Medlem
  Spännande. Om vi uppskattar att din förbrukning är ca 1000kWh för hög varje månad, så motsvarar det någonstans mellan 1 och 1.5 kW kontinuerligt. Har du kommunalt vatten? Kan det vara en vattenpump som står och tuggar?
   
 13. MickeTyr
  Medlem · 40 inlägg

  MickeTyr

  Medlem
  Ja, jag har tänk mig att införskaffa en mäthuv för att mäta lite själv...har multimeter och dylikt liggande för att iaf få en ögonblicksbild. Ger det inget så får jag plockaren proffsen.
   
 14. GoC
  Medlem · 2 506 inlägg

  GoC

  Medlem
  Tänkte det samma, något förbrukar minst 1000-1500W kontinuerligt året om.
  Vad är effekterna på de fläktar som går kontinuerligt?
   
 15. MickeTyr
  Medlem · 40 inlägg

  MickeTyr

  Medlem
  Jag har kommunalt vatten. Den enda vattenpumpen som kan tänkas gå är den till poolen men den är väldigt avstängd just nu :)
   
 16. P
  Medlem · Gävleborg · 760 inlägg

  PatrikJo

  Medlem
  Graferna du får ut här är inte så jättelätta att använda sig av för att felsöka, men det går. Du skulle exempelvis kunna bryta strömmen till ventilationen helt under en timma, så ser du hur mycket utslag det ger på grafen.
  Ser förresten några klassiska peakar på morgonen och på eftermiddagen. Kör ni varmvatten via varmvattenberedare? Det är inte den stora boven här, men det känns ändå lite onödigt.
   
 17. U
  Husägare · 196 inlägg

  Ursidae

  Husägare
  Jäkligt hög förbrukning även på sommaren. Nu vet jag inte hur kallt du har men du har ju en 2,5kW kontinuerligt de dagarna du visar, värmer du med pellets kan det ju inte vara normalt.
  En taktik är att slå av enskilda grupper och räkna pulser på elmätaren. Har du något som tjuvdrar 1-1,5kW kommer du att märka när det slås av. Det måste rimligen vara något värmerelaterat.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.