Byggahus.se

Otäcka faran: Dina batterier kan starta en brand

 1. hsd
  Medlem · Nivå 12
  Många samlar uttjänta batterier i burkar hemmavid men få vet att de kan orsaka förödande bränder. Bodens räddningstjänst upptäckte själva farorna efter ett tillbud tidigare i veckan.

  – Vi fick påringning från en verksamhet i stan. I ett skåp anträffades små batterier och brännmärkta papper, intill fanns en burk med uttjänade batterier, både niovolts och knappcellsbatterier, berättar Magnus Nilsson, brandinspektör.

  Det som hade hänt var att de små knappcellsbatterierna värmdes upp och till slut hoppade ur burken på grund av kortslutning, efter kontakt med de större batterierna.
  Värmen skapar en reaktion, så att batterierna hoppar i väg. Finns det brännbart material i anslutning, då kan en brand uppstå väldigt lätt.

  Med hjälp av en värmekamera kunde de se den dramatiska värmeutvecklingen

  Tillbaka till brandstationen utförde personalen ett experiment.
  Vi satte knappcellsbatteriet på ett niovoltsbatteri. Efter bara några minuter blev det så varmt, att det inte gick att hålla i knappcellsbatteriet.
  Efter bara tio minuter var batteriet uppe i 120 grader, säger Magnus Nilsson.

  Upptäckten att uttjänta batterier fortsätter alstra värmeenergi överraskade Bodens räddningstjänst.

  Med hjälp av en värmekamera kunde de se den dramatiska värmeutvecklingen

  https://mobil.nsd.se/nyheter/otacka-faran-dina-batterier-kan-starta-en-brand-nm4794321.aspx
   
 2. yonna
  Medlem · Nivå 15
  Intressant! Jag har visserligen en spann med blandad kompott metaller, batterier & glödlampor som töms på tippen åtminstone ngn gång i månaden. Frågan är då - måste man bevara dessa i olika kärl eller gäller TS's test slarvig långtidsförvaring i hemmet?
   
 3. hsd
  Medlem · Nivå 12
  Det låg även ett inslag på tv4-nyheterna nu pm detta , där rekommenderas att tejpa batteripolerna även på tömda batterier
   
 4. A
  Medlem Nivå 4
  Fick bråttom att få ur ett 9v batteri ur arbetsbyxorna för nått år sen, det låg där tillsammans med mynt och skruvar..
  Vinglade fint med bilen. Samtidigt som man ropar aj aj över både varmt batteri och vassa skruvar
   
  • Laddar…
 5. L
  Husägare · Nivå 15
  Att få brand i byxan när man kör bil har jag råkat ut för 2 gånger, båda gångerna var det elsätet det blev kortslutning i. Sitt inte på snusdosan eller plånboken i bakfickan, det tål inte stolvärme.
   
  • Laddar…
 6. C
  Medlem · Nivå 16
  Det riktigt otäcka är väl kanske att en brandinspektör blir förvånad över att återupptäcka ett så pass grundläggande fysikaliskt fenomen. :thinking:
   
 7. M
  Husägare · Nivå 8
  Men visst var det kortslutning av 9V-batteriets poler som orsakade värmeutvecklingen? Finns samma risk med lägre batterispänningar?
   
 8. hsd
  Medlem · Nivå 12
  TV4-inslaget var det fin stålull som drogs lätt mot polerna på 9V batteri (tror dock att det inte var ett uttjänt batteri i bild)
  Laddningsbara kan smälla om de kortsluts, även små knappceller
  Vanliga knappcetter borde ju ha reagerat ofta i lådan då det ofta ligger flera mot varandra i botten, så där tror jag lnte det är någon fara men men...
   
 9. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
 10. Huvudbrytaren
  Medlem · Nivå 8
  Stålull som kortsluter batterier kan orsaka häftiga temperaturer i själva stålullen som sedan kan antända andra material.
   
 11. 5
  Husspekulant · Nivå 9
  Har gjort precis samma sak en gång för 20 år sen, körde dock inte bil :rofl: