Byggahus.se

Osmo hårdvaxolja pigmenterad natur - fläckigt vid applicering

 1. F
  Medlem · Örebro · 25 inlägg

  Flopgunder

  Medlem
  Hej,

  som rubriken gör gällande, vi har precis igårkväll applicerat första lagret Osmo hårdvaxolja pigmenterad 3041 natur på vårt nyslipade golv (med luddfri roller). Redan från början kände jag viss oro för de ställen där vi överlappat med rollern eftersom det samlats mer olja och därmed mer pigment där. Efter en natt så har det blivit lite bättre men det är uppenbart "mjölk"-fläckigt på alla dessa ställen. Vi försökte rolla ut och arbeta in så tunt som möjligt men det är stört omöjligt att få enhetligt tunt med roller utan att gå över med trasa direkt.

  I instruktionen så står "Var noga med att inte lämna något överskott". Är det någon som framgångsrikt applicerad pigmenterad osmo med roller eller pensel utan att göra detta? Ångrar djupt att vi inte gnodde med trasor.

  Vad ska jag göra, är det lätt att slipa bort ett lager osmo hårdvaxolja? Lacken som låg där innan var tuff som f*n. Ska jag i så fall vänta tills den härdat ordentligt eller är det bättre att ta det så snabbt som möjligt. Är rätt besviken nu och sugen på att göra om...
  Eller tror ni det kommer jämna ut sig om vi är noga med andra lagret? Natur 3041 får man ju lägga som avslutande lager enligt instruktionen.
   
 2. P
  Medlem · uppsala · 91 inlägg

  Pollyester

  Medlem
  Vad trist att det inte blev bra och konstigt att ni inte fick rätta instruktioner när ni köpte oljan.
  Jag har tyvärr inga tips hur ni ska gå vidare med ert golv, jag skulle ringa en kunnig golvfirma och höra efter.

  Vi har oljat ca 200 kvm med Osmo och fått fint resultat, men det var slitigt. Vi gjorde som de förklarade i färgaffären.
  Vi oljade med grå/svart-pigmenterad olja första svängen.

  1. Lägg på oljan tunt och jämnt med pensel en liten bit i taget
  2. Gno in oljan i träet med skrubbduk (typ vit skrubb, ej repande)
  3. Torka efter med trasa

  Upprepa samma procedur med den opigmenterade oljan dagen efter.

  Detta blev jättebra, men jag kan bara föreställa mig hur det sett ut om vi bara rollat på oljan - den måste dels arbetas in i träet och sen måste allt överskott bort innan den torkar.

  Hoppas ni får hjälp att få ert golv fint, det är en fantastiskt fin yta och skönt att gå på.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_4296.JPG
   
  • Laddar…
 3. F
  Medlem · Örebro · 25 inlägg

  Flopgunder

  Medlem
  Hej, tack för ett mycket informativt svar. Det var bra instruktioner, detaljerade och tydliga. Vi fick egentligen inte så mycket instruktioner alls, men vi försökte läsa oss till på produktbladen men det står som sagt inte lika detaljerat hur man bör gå till väga där.

  Sen så kollade vi instruktionsfilmer från en återförsäljare () när de lägger på osmo med pensel och roller (dock opigmenterad, antagligen inte lika noga)

  Då återstår bara att slipa bort det och göra om eller gilla läget med ett fläckigt golv. Förhoppningsvis så är det lättare att slipa ett osmo-golv än ett med stenhård lack i alla fall.
   
  • Laddar…
 4. M
  Medlem · 2 inlägg

  mrooi

  Medlem
  Hej! Hur har det gått? Jag har samma dilemma nu efter att kört på ett tunt lager med osmo roller med natur 3041 och golvet har blivit väldigt fläckig efter rollern. Också följt youtube rekommendationen. Vad har ni för tips för att få det bra?
   
 5. H
  Medlem · Västra Götaland · 11 inlägg

  hallon02

  Medlem
  Hej. Vi har slipat vårt golv och lade därefter på dekorvax (pigmenterad, vit av märke Osmo snö). Allt såg bra ut men när sista lagret med hårdvaxolja naturell (Osmo 3041) kom på har vi fått exakt samma resultat som er.

  Vill därför höra hur det gick för er. Hur Löste ni det?


   
 6. M
  Medlem · 2 inlägg

  mrooi

  Medlem
  Hej Hallon 02!
  Gick hyra en skurmaskin och körde på ytterligare 1 lager innan hårdvaxen åkte på med samma skurmaskin.

  Resultatet blev OK, men väldigt hala golv dock :)
   
  • Laddar…
 7. H
  Medlem · Västra Götaland · 11 inlägg

  hallon02

  Medlem
  Stort tack Mrooi! Bonade ni av golvet först och tog därefter ytterligare ett lager hårdvaxolja och bonade igen?

  Och har golven blivit mindre hala efter tiden?
   
  • Laddar…
 8. S
  Medlem · 2 inlägg

  stinaaa

  Medlem
  Hej,
  Gammal tråd men efter att ha applicerat första lagret av hårdvaxolja i söndags har jag fått exakt samma resultat som er. Är nyfiken på hur ni löste det till slut?
   
 9. F
  Medlem · Örebro · 25 inlägg

  Flopgunder

  Medlem
  Hej,
  vi löste faktiskt aldrig problemet. Vi la på ett lager till dagen efter tror jag det var och då var vi så noga vi kunde med att rolla jämnt och rolla smala långa sektioner över hela rummet.

  Det blev lite bättre då, men böjer man sig och tittar noga så syns det på vissa ställen.
   
  • Laddar…
 10. S
  Medlem · 2 inlägg

  stinaaa

  Medlem
  Tack för snabbt svar. Jag har tagit in ett företag som ska kika på golvet idag, förhoppningsvis räcker det med en slipning av det finaste pappret för att de ska kunna lägga på hårdvaxoljan med bättre resultat.
   
  • Laddar…
 11. K
  Medlem · 1 inlägg

  Kajsavarg69

  Medlem
  Gick det bra att slipa med fint sandpapper innan sista strykningen? Jag tycker det blev föör vitt efter 2 strykningar med snö. Så tänkte om det blev bättre om jag sandpappra av lite innan hårdvaxet läggs på.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.