Byggahus.se

Oseriösa hantverkare tillbaka i Sverige

 1. D
  Medlem · Västra götaland · 99 inlägg

  datadavid

  Medlem
  Nja, jag jobbar på samma arbetsplatser som skojarföretagen, det finns snart bara skojarföretag. Killarna har ibland halva vår lön för samma jobb, ibland hoppar det in 10 bulgarer genom hål i stängslet när det är bråttom och ska forceras på nåt bygge, det är inte ovanligt. Absolut att kollen blivit bättre med id06, men det fuskas nåt kopiöst. Norge är bättre numera, med högre språkkrav och säkerhetskrav.
   
 2. D
  Medlem · Västra götaland · 99 inlägg

  datadavid

  Medlem
  Så länge allt ser bra ut på papper är allt ok.. visst. Men jag tror åtminstone vi kan vara överens om att ifall våra vänner från öst hade jobbat på samma villkor och löner som oss hade dom inte varit aktuella för jobb här. Sen håller jag absolut med om att de smäller lata svenskar på fingrarna i produktion, arbetsmoral och kvalitet i vissa fall, men då ska dom fan ha ersättning därefter också. Ett riktigt vidrigt exempel är sist gång jag var inne på kärnkraften(aldrig mer) så hade vattenfalls underentreprenörer hyrt in några hundra algeriska ungdomar som enbart var där för att sanera strålningskontaminering, och ta stråldoser som svensk personal inte får lov att ta. Ren kanonmat, med andra ord. Tvi fan vilken eftersmak sånt lämnar i munnen.
   
  • Laddar…
 3. H
  Medlem · Västerbotten · 3 285 inlägg

  Husqvarna220Ac

  Medlem
  Haha, väl knappast ett problem om det kommer några fler oseriösa!! Finns väl mängder redan här från hela Europa!! Och några svenskar också..

  Välkommen!
   
 4. G
  Medlem · 961 inlägg

  Ganescha

  Medlem
  Vi har under många år haft inkompetenta regeringar som styrt vårt land. Sverige som en stark nation inom bygg och industri är förbi. Allt säljs ut, företag flyttar.
  Allt medans svensken står och tittar på. Svenskar har blundat trotts varningssignaler från flera håll.
  Vi har så många nyanlända i detta landet och unga som hade kunnat ta dessa faktisk ganska enkla jobb. Men regering förstår inte. Bättre att satsa på genusvetenskap och meningslösa SFI utbildningar, även andra tafatta utbildningar som inte generarar ett skvatt. Att göra som andra länder, t ex Danmark och Norge är uteslutet, Sverige ska ta en egen väg verkar det som, gärna tvärtom vad de gör. Kanske att tvinga folk att lära sig språk eller enkla arbetsuppgifter är för rasistiskt Sverige.
  Det fanns Möjlighet att ordna jobb åt många under högkonjukturen men icke. Byggbranchen är den bransch som slås först av lågkonjuktur, vilket nu är påväg att hända. Inte många projekt som startas nu och nu är det för sent.
   
 5. ricebridge
  Husägare · Jönköping · 4 194 inlägg

  ricebridge

  Husägare
  Nu är det ju inte regeringen som vägrar anställa folk med fel hudfärg eller namn ens när det råder arbetskraftsbrist. Det är inte regeringen som flyttar verksamhet till låglöneländer för att spara någon enkel krona. Det är inte regeringen som inte lyckas locka ungdomar till en arkaisk och konservativ bygg- och anläggningsbransch, där de förväntas stå med mössan i hand och inte öppna käften och sen vara beredda på att bli av med jobbet i en handvändning. Byggsvängen förlorade en hel generation under 90-talskrisen och nu får vi alla betala priset för det.
   
 6. major_tom
  Renoverare · Blekinge · 622 inlägg

  major_tom

  Renoverare
  i min kommun slussas de som fått uppehållstillstånd snabbt in på komvux och liknande där de antingen sätts till att bli undersköterskor eller svetsare, för att det är det som det är skriande efterfrågan på just här. om det i andra kommuner är behov av utbildad arbetskraft även i andra brancher, är det väl inte på regeringen det ligger att lösa det?
   
  Redigerat 24 feb 2019 12:54
 7. Fotografen
  Verktygstokig · E · 10 490 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Det är regeringen som "skapat" grogrunden och förutsättningarna för ovanstående.
   
 8. E
  Husägare · Stockholmstrakten · 280 inlägg

  erimos

  Husägare
  Det stora svenska byggbolag jag arbetar för har ett etiskt ramverk (eftersom det behövs i branchen) komplett med tipslinje till koncernledningsnivå. Alla anställda har utbildning i ramverket och bekräftar vartannat år att de vet vad de ska göra om tex. Ett bulgarisk arbetslag smiter in genom ett hål i stängslet eller någon fuskar med id06. Flera höga chefer har fått sparken pga oegentligheter som avslöjats den här vägen. Men byggbodarna är tyvärr fulla av folk som tycker att allt är regeringens fel och hellre håller tyst.
   
 9. G
  Medlem · 961 inlägg

  Ganescha

  Medlem
  Regeringen satsar pengar på fel saker. Regeringen behöver bygga bostäder i mängder, bygga ut kollektiv trafiken, tågrälsen mest i åtanke m.m
  Nog är det regeringens beslut alltid.
   
 10. G
  Medlem · 961 inlägg

  Ganescha

  Medlem
  Det går väl lite hand i hand eller? Höga skatter för företag, höga skatter för arbetskraften. Klart det är regeringen som får företagen att flytta. Vem sätter annars skattetrycket?
   
 11. L
  Medlem · Halland · 5 238 inlägg

  lordi

  Medlem
  Det du säger stämmer delvis. På de större byggarbetsplatserna är det så. Det blev skärpningar när huvudentreprenörsansvaret infördes.
  Däremot så ser jag, som även är på många små arbetsplatser, stora brister fortfarande. Det är allt från avsaknad av fallskydd på tak, folk som arbetar på en planka mellan två bockar, till avsaknad av bodar och toaletter mm.
  Det är folk som jobbar på helger och kväller när ingen kan kontrollera vilka de är. Ingen kan svenska förutom deras chef mm.
  Ibland ser man bevis på att det bor folk på arbetsplatsen på nätterna.

  Det fuskas även på större arbetsplatser, men inte med arbetsmiljön, utan mer med löner och villkor. Inte alla har snurrgrindar.
  När skatteverket kommer på besök, så åker de därifrån bara. Detta ofog minskar förhoppningsvis nu när ansvaret vilar på huvudentreprenören. De ska till att någon åker fast först och får betala skadestånd, innan budskapet går fram.
   
 12. G
  Medlem · 961 inlägg

  Ganescha

  Medlem
  Det är ju jätte bra. Så klart det är upp till regeringen att fixa till problemet med den stora rådande arbetslösheten för invandrare. Man kan inte välkomna hela världen för att sen lämpa över ansvaret på kommuner! Som i sin tur skriker efter bostäder och arbete.
   
 13. D
  Medlem · 41 inlägg

  da98jpn

  Medlem
  Nja, de "asfaltsläggare" jag sätt är från Nordirland, alltså Britter. Brittiska bilar jag gul registreringsskylt bak...
  Men det finns säkert "asfaltsläggare" från republiken Irland, samma skrot och korn tyvärr...
   
 14. major_tom
  Renoverare · Blekinge · 622 inlägg

  major_tom

  Renoverare
  ja då är det ju en annan sak.
   
 15. D
  Medlem · Västra götaland · 99 inlägg

  datadavid

  Medlem
  Förhoppningsvis kommer just den typen av "humanism" som utövats i storpolitiken de senaste decennierna ersättas av något mer ekonomiskt hållbart och ansvarsfullt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.