Byggahus.se

Oseriösa hantverkare tillbaka i Sverige

 1. S
  Medlem · Västerbotten · 895 inlägg

  Squall Leonhart

  Medlem
  Att de ständigt återkommer måste ju vara lite av ett bevis på att svenskar fortfarande går på deras bedrägeri?
   
 2. N
  Medlem · Örebro · 1 510 inlägg

  Nils82

  Medlem
  Exakt så! Likt många andra bekymmer här på BH är också detta problem grundad hos konsumenterna själva. Nån måste ju nyttja deras tjänster annars skulle de inte släpa sig hit. Strategin "brända byar" skulle funka fint på såna här bekymmer.
   
 3. D
  Medlem · Västra götaland · 99 inlägg

  datadavid

  Medlem
  Tillbaka? Rumänerna, bulgarerna, polackerna osv kommer inte lämna sverje förrän dom får lika lön som svenska hantverkare. Då betalar ni inte längre för dom!
   
 4. N
  Medlem · 58 inlägg

  Nils2018

  Medlem
  Jag menar nu inte asfaltläggarna utan riktiga hantverkare av varierande kvalitet.

  Många av de utländska hantverkarna är egna företagare i hemlandet. Därav följer att det är svårt att reglera ersättningsnivåerna.
  Fria rörligheten i EU gör det svårt. De stora byggfirmorna har kontor utomlands för rekrytering och är nöjda med hantverkare som inte ska ha sjukersättning eller fasta arbeten och som går väldigt lätt att göra sig av med om arbetsinsatsen eller behoven inte
  passar längre.

  När man exempelvis gör en badrumsrenovering med någon firma kan ju de leja in utländska egenföretagare som gör arbetet.
  Det våtrumsintyg som man får gäller mot försäkringsbolaget. Vid skada om försäkringsbolaget kräver ansvar så kan ju den svenska firman ha upphört eller gått i KK. Blir det många skadeståndsärenden så går de ju i KK.

  Jag har tittat på en del lägenheter som är 40 -60 år gamla och med renoverade kök i betonghus. Tittar man under köksskåpen ser man ofta väldigt knepiga lösningar för belysning/eluttag under skåpen. Ursprungliga eldosor är överkaklade och ibland är ursprungligt utsug i köket överkaklat. Sänkta tak med inbyggda kopplingsdosor förekommer där man inte kommer åt dosorna utan att ta hål i taket. Vet en elektriker som köpte lägenhet utan att inse hur besvärligt det skulle bli att dra jordledare i lägenheten pga att dosorna var inbyggda i taket. Man ska ju hitta åt dosorna också.
   
 5. D
  Medlem · Västra götaland · 99 inlägg

  datadavid

  Medlem
  Problemet med oreglerad, rättslös, kravlös arbetskraft från utlandet är att villkoren för oss svenskar har bombat helt. Arbetsmiljön, säkerheten och anställningstryggheten har helt försvunnit, svensk lag upprätthålls inte längre. Det har blivit avskyvärt att jobba på svenska byggarbetsplatser och industrier, jag har märkt en klar försämring på de 18 år jag har inom bygg och industri.
   
  • Laddar…
 6. S
  Medlem · Skåne · 9 inlägg

  StigK

  Medlem
 7. G
  Medlem · 1 239 inlägg
  Skojar du med mig? Inget av det du nämner stämmer. Arbetsmiljön är bättre än aldrig förr, säkerheten är total, man får t om böter idag om du ej bär skydds-glasögon. Du kommer inte ens in på en arbetsplats utan hjälm, handskar, skyddskor.. eller du ska inte vara där utan i alla fall. Sen om man skiter i det, får stå för dig, tills du får en varning. Sen har vi ID06, där skatteverket gör stick kontroller på arbetsplatserna och har du ej loggat in eller inte kan legitimera dig så är du körd.
  Vilka jobbar du för? PEAB? :p
   
 8. N
  Medlem · 58 inlägg

  Nils2018

  Medlem
  Ställs det krav på språkkunskaper också eller är det bara hjälmtvång som gäller?
  Och hur är det med utlandsboende egenföretagare----betalar de zinkskatt första halvåret? Eller ingen skatt alls?
   
 9. G
  Medlem · 1 239 inlägg
  Klart det förekommer mygel med arbetskraft men att påstå att arbetsplatserna har blivit sämre ang. Säkerhet och Miljö är ju bara befängt.
  Sen har arbetsvillkoren ej blivit sämre, snarare bättre. Men håller med om att det ser inte ljust ut för svenskar på byggarbetsplatserna. Klart man tar in billig arbetskraft för jobben. Maximera vinsten. Problemet är också att dom är jävligt duktiga och arbetsvilliga, annat mot trötta svenskar som kl 16 släpper verktygen och går hem. Se bara på de unga som kommer in som lärlingar, mer än hälften åker ut pga. Mobil surfandet och värdelös attityd.
  Igen, Svenskar på byggena är snart ett minne blått.
   
  • Laddar…
 10. D
  Medlem · Västra götaland · 99 inlägg

  datadavid

  Medlem
  Du låter ju helt hjärntvättad. Ja, kraven är högre, (helt meningslösa krav f.ö, enbart för att blidka försäkringsbolagen) men miljön och villkoren är sämre. Tar man upp konflikt angående minsta lilla grej blir man utbytt mot två rumäner är min erfarenhet. Finns ingen trygghet alls. Och östfolket SKITER I id06. Dom vet på nåt jävla sätt när kontrollen kommer så är dom väck. Du fattar verkligen inte hur det blivit sämre eller??
   
 11. D
  Medlem · Västra götaland · 99 inlägg

  datadavid

  Medlem
  Ja, men du sitter också nu och propagerar för lönedumpning i svensk arbetsmarknad. Vilket gör dig till ett svin av värsta sort. Ska de här ulands folken jobba här ska de ha samma lön som oss, och då är det inte lika intressant längre!! Sen håller jag med dig om trötta svenskar, både unga och gamla. De får ju inte prestationsbaserad lön så varför skulle dom göra ett skit mer än nödvändigt. Gör man det är man bara korkad och tigger om att bli utnyttjad.
   
 12. D
  Medlem · Västra götaland · 99 inlägg

  datadavid

  Medlem
  OCH hur fan får du det till att villkoren blir bättre när utländsk arbetskraft i sig gör att svensk arbetsmiljölag inte efterlevs. Du har noll och ingen verklighetsanknytning.
   
 13. C
  Medlem · 1 797 inlägg
  Låter snarare som att du har problemet med att du själv jobbar på skojföretag.
  Det påstod han aldrig, jag tror absolut att han håller med om att alla utländska ska ha samma lön som svenska arbetare. Annat vore ju korkat.
  Angående prestationslön så har man fortfarande rätt att kräva det, så jobbar man på ett hyfsat seriöst företag är det aldrig ett problem.
   
 14. G
  Medlem · 1 239 inlägg
  Men snälla du. Man kommer inte ens in på bygget utan ID06. Snurr grundar där ID06 är tvunget att användas för att grinden ska kunna fungera. Visst att någon kan gå tillsammans med någon annan igenom grinden, har själv gjort det ett par gånger när jag glömt mitt kort. Det går inte att mygla med det, de snurrfeindar vi har t ex är låsta på ett par minuters intervall, har du loggat kortet och gått igenom så tar det ett par minuter innan du kan använda det igen för att gå andra hållet. Skulle ett lag med österlänningar göra på det viset skulle det ta en halv timme eller mer innan de är inne. Skulle se väldigt konstigt ut.
  Har ingen aning om vilket bygge du jobbar på med de senare åren har det blivit en omöjlighet att skita i ID06, Det går bara inte.
  Dom får dessutom avtalsenlig lön från Byggbolagen. Dock är det oftast uthyrningsföretag som får lönen och tar sin del innan det når lönetagaren. Kedjan stannar ej där tyvärr. Men byggbolagen betalar ut avtalsenlig lön.
  Det låter mer som du jobbar/har jobbat för ett riktigt skit bolag och har haft en jäkla otur.
   
 15. G
  Medlem · 1 239 inlägg
  Var får du allt ifrån? Svensk arbetsmiljölag sköts alldeles utmärkt även av den utländska arbetskraften.
  Du måste haft en rejäl otur med ditt bolag. Byggbolagen är fruktansvärt hårt kontrollerade, varför tror du att det går 2 arbetsledare på en YA? Pappersarbetet är enormt idag och allt måste dokumenteras.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.