Optimal tjocklek i takisolering

19k läst  11 svar

 1. T
  Medlem Nivå 3
  Har tagit del av tråden med diskussionen kring vilken tjocklek som är den optimala vad gäller cellplastisolering vid platta på mark.

  Inför det egna (lösvirkes)bygget skulle det vara intressant att höra motsvarande synpunkter/erfarenheter vad gäller isoleringen uppåt (taket).

  40-45 cm verkar vara någon slags standard bland prefabhusen men när man - som vi - har möjlighet att bestämma det allra mesta själv, vad är då det optimala (byggkostnad i förhållande till driftskostnad)? Vi skall bygga "stenhus" och är inne på lättbetong (de 36,5 cm tjocka Celconblocken med u-värde 0,29), 30 cm cellplast "nedåt", Elitfönsters Extrememodell (u-värde 0,9). Uppvärmning lär bli värmepump (frånluft kombinerat med jordvärme) samt en Conturaspis för trivsel och kalla vintrar.
   
 2. 2
  Medlem Nivå 11
  60 cm i tak som jag tror t.ex villavarm kan lev, Standard är 50 cm...

  U-värde i vägg på 0,29, De va ingen höjdare då "vanliga" hus har kring 0,20 o ner mot 0,10
   
 3. T
  Medlem Nivå 3

  Hur mkt dyrare är 60 cm vs 50 cm?

  U-värdet i "stenhus"-väggar är normalt sämre än i väggarna för trä/gipshus. Har uppfattat det som att 0,29 är rätt OK för stenhus (där ett antal andra parametrar också är ungefär lika viktiga).
   
 4. kungkokos
  Medlem Nivå 8
  Nånstans mellan mellan 450-500 bör man ligga. Vi kommer att köra 460. Det finns risker med att isolera för kraftigt har jag förstått. Det ställer extra höga krav på att huset verkligen trycktestas för att se att det inte läcker luft + att ventilationen är mycket god. Det har något med fukt och kondens att göra (ej 100% insatt). Energimyndigheten rekommenderar 500 cm men t.ex. myresjöhus vill helst inte ha mer än 450. Enligt deras säljare i Uppsala har de testat ut isoleringstjockleken tillsammans med SP och kommit fram till att 450 cm är bäst. Bra isolerat och ändå inte problem med klimatet.
   
 5. P
  Medlem Nivå 4
  En kanske inte helt ointressant fråga, pratar vi om lösull eller mattor här?
   
 6. kungkokos
  Medlem Nivå 8
  Jag pratar lösull
   
 7. ByggaNytt
  Medlem Nivå 12
 8. L
  Medlem Nivå 7
  ja pröjsade 2000:- för 10 cm extra på 70m2 när blåsgubbarna var på plats. Blir knappt 300:-/m3. Vet inte om det är bra eller rätt pris, men kanske en liten vägledning!?
   
 9. N
  Medlem Nivå 3
  Håller mattor bättre så att typ 15cm färdiga skivor motsvarar 20cm lösull?
   
 10. P
  Medlem Nivå 10
  nej! De är ungefär lika bra på att behålla värmen. så 20 cm lösull är bättre änn 15 cm rulle eller skiva.

  Smaken är som baken, man tar det man tycker verkar vara enklast. Med lösullen blir det inga skarvar så man slipper lägga omlott.
   
 11. P
  Medlem Nivå 4
  Är det inte så att det försvinner ett antal centimeters isolering på lösull pga att det inte finns någon papp som hindrar att det fläktar direkt in i isoleringen?

  Men å andra sidan blir det ju heller inga skarvar på lösull som kan läcka värme.
   
 12. ByggaNytt
  Medlem Nivå 12
  Kallebo gillar

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: