Byggahus.se

Operation lindvägen, utbyggt 50-tals hus i Ytterby

 1. Klaugust
  Renoveringsnovis · Österlen · 381 inlägg

  Klaugust

  Renoveringsnovis
  Några kommentarer på senaste inläggen:

  • Jag skulle ta bort den tryckimpregnerade regeln, sånt ska man inte ha inbyggt, inomhus. Särskilt om den är av äldre snitt kan det vara riktigt ohälsosamma saker i cocktailen som den impregnerats med.
  • Du är ju dataingenjör, jag tror att du eventuellt kan växa ur Plejd-systemet ganska fort, särskilt som att det har verkat som att du har ett allmänt hemautomatiseringsintresse redan. Jag kommer inte ihåg vilken (öppen!)standard man "ska" köra med om man ska vara riktigt nördig, zigbee eller z-wave eller vad de nu heter. Plejd funkar däremot rätt bra om man främst vill ha något som styr ljus och som "bara funkar" och kan leva med att standarden inte är öppen, vilket passar mina preferenser rätt bra.
  • Virkespriserna är superhöga nu men det känns väl lite som att tillgången har börjat vända upp och efterfrågan ned. Så eventuellt kan priserna vara lägre om ett tag. Ni har ju dock ett fullt-ös-medvetslös-tempo vad det verkar så det hjälper kanske inte er. Det kan kanske vara bra att öva på ett mindre projekt först (garderoberna som du nämnde) innan du beställer allt material till köket. MDF verkar inte ha blivit riktigt lika dyrt som som plywood, men jag vet inte vad det kostade tidigare heller. Det GÅR ju också att färdigställa köket senare om man tror att priserna sjunker med tiden, ni har ju lyxen att ha kvar det ursprungliga köket under renoveringen.
  • Jag har svårt att tänka mig att sälja två små begagnade fönster och en glasdörr går "plus minus noll" med en ny domino :D
  • Vi (eller våra inredningsarkitekter snarare) brukar kalla color boarden för mood board och de gör säkert sådana abstrakta fyrfältsvarianter också, men för det allra mesta plockar de ut faktiska produktbilder och organiserar per rum. Samma materialbild (exempelvis golv) återkommer då på flera slides. Då kanske de skapar en slide som heter "kök" och så lägger de in bilder på den blandare och ho de tänkt, de faktiska vitvarorna med tillverkare och modell, en bild på materialet till bänkskiva med titel "bänkskiva" utskrivet och lika skriver golv över golvbilden. Så egentligen det du gjort fast att man gör det lite mer tillämpat och praktiskt. Själva processen är så hektisk, abstrakt och tankekrävande som den är så alla sätt att konkretisera valen på är bra. Det är ju ett arbetsdokument så det är bra att känna att man kan gå tillbaka och ändra i den när man kommer framåt i processen, precis så som du gjort.
  • Om man vill spara lite kan man ju absolut köra på Ikea-stommar och -beslag och sen antingen beställa eller tillverka egna fronter och täcksidor för att få det som man vill ha det. Det är inget fel på det och det är något vi ibland gör i branschen. Ett annat är att försöka använda billigare material fast gå upp i detaljeringsnivå.

  EDIT: På tal om Festool-inköp så finns det ett roligt uttryck: "Riktig olycka vore att ens fru säljer ens verktyg till priset man sa att man köpte dem för" ;)
   
 2. Leonardaukea
  Husägare · 55 inlägg

  Leonardaukea

  Husägare
  Kul med utförsliga svar :)
  1. Vi ska ta bort de båda tryckimpregnerade reglar.

  2. Som ”dataingenjör” (inte riktigt det jag är men..) vet jag att jag kan likväl nå plejdsystemet via MQTT. Finns redan integrationer mot exempelvis homeassistant. Gillar man att koda lite så finns det möjligheter. Så jag ser inte risken som mindre bara för att man väljer zigbee (vilket är skit för övrigt) eller zweave. Jag vill hellre att själva hårdvaran är av bra kvalitet och håller + bara funkar. Sedan kan jag kombinera det med annat. Vi har lite plejd redan nu, och det har ännu inte strulat, responstiden är också imponerande om man jämför med annat jag prövat.

  3. Oavsett effekten av den extrema höjning av virkespriser har ändå plywood i vettig kvalitet varit förhållandevis dyrt.

  Gällande tempot: hade vi inte gjort dessa ändringar nu, tror jag att det finns en stor chans att de inte blivit av. Man blir för bekväm när man bott in sig för mycket. Sedan får det ta den tid det tar, men det är ju en byggarbetsplats för tillfället, så vi vill ändå känna att det går kontinuerligt framåt. Jag är ju även pappaledig till Januari. Så vill få så mycket som möjligt i skick till dess. Så länge nedervåningen och kök är på plats, så finns det andra projekt som kan ta lite längre tid exempelvis bastun:sweat:

  4. Vi fick totalt 8000 för fönster och dörrar (elitfönster) och dominon kostade 10418
  (https://www.toolab.se/produkt/Festool-DOMINO-DF-500-Q-Plus-Forbindningsfras-sv-0). Så -2418… so totally worth it :crysmile:

  5. Enligt Corey Damen Jenkins är det en skillnad på en color board och en mood board. Som du säger, innehåller en mood board kanske mer produktbilder etc. Det främsta målet med en mood board är att förmedla en ”känsla/vibe/sinnestämnig”. Så man skulle likväl kunna klistrat in en lädersko, luftballong eller en klänning i en mood board för att förmedla ”känslan” i respektive rum. En color board, fokuserar mer på palette och textur, och innehåller därav inte bilder på en ho, men skulle kunna ha en bild på kanske någon matt svart komposit. Lite från en color board flyter ju automatiskt över i en mood board. Men det är men det finns ett värde att ha två separata.

  6. Jag tänker att man kanske inte sparar så mycket i längden, spånskivorna går så snabbt sönder. Vi får se hur det blir. Efter taket är nere och avväxlingarna helt planerade, så skall jag sätta mig och räkna lite mer i detalj. Jag har ännu inte hittat var man som privatperson skulle kunna få tag i blum legrabox förutom via köksleverantörer.

  :heart::rofl::rofl::heart: Man får se till att hon inte får en anledning att sälja verktygen. Jag ska även försöka involvera henne lite mer. Dock är det ju svårt att få tid tillsammans, när man har två barn.
   
  Redigerat 24 sep 2021 08:45
 3. maah
  Hobbysnickare · Uppsala · 2 362 inlägg

  maah

  Hobbysnickare
  Kul tråd!
  Det är ett rejält projekt ni har tagit er an minst sagt. Vad har ni för tidsram och budget?
   
  • Laddar…
 4. Leonardaukea
  Husägare · 55 inlägg

  Leonardaukea

  Husägare
  Tack! Det känns mindre ensamt och mer tryggt såhär. Alltid bra med lite åsikter från andra. Sedan är det ganska skönt att reflektera lite under ”logiska pauser”. Det blir säkert kul att själv gå tillbaka ibland och se hur man tänkt.

  Nu till svaret. Idealfallet, är att vi är någorlunda klara med ny layout i Januari. Jag vill att det ska kosta max 800.000sek. Men vi tänker inte göra dumma besparingar i from av materialval som kan förstöra känslan. Man kanske får spara in på ”rätt” saker. Sedan har vi ju ett större antal projekt som ligger och bubblar, det är väl det som är lite roligt också :)
   
 5. Leonardaukea
  Husägare · 55 inlägg

  Leonardaukea

  Husägare
  Vi hann inte göra så mycket i helgen iom. att jag hjälpe en polare att isolera hans förråd. Det är tjänster och gentjänster och just nu, är man ju i behov av en del tjänster:cool:

  Anyhoo, vi kom ner till takpanelen under kvällen. Jag försöker lista ut ett smidigt sätt att riva den. Det blir nog svårt att se reglarna annars. Däremot så ser man ju var de går, genom att följa spikraderna.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  FDD9637E-0E3A-4F81-8B5F-E866CEC19E9C.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2A956A72-4017-422C-B020-FFBC3FEB42E3.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3F4B7578-8F15-4CCF-A4C7-EB18E7348927.jpeg


  Det ligger massa sågspån och musbajs där emellan. Det bara väller ner så fort man rör i det. Jag funderar på att köpa en sådan -> https://www.clasohlson.com/se/p/31-8822?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=google surfaces&gclid=Cj0KCQjw18WKBhCUARIsAFiW7JzfNj-PgUsnIOOAWxwn1ghR5bZZJPGkEz_uynJXVhyi0fqWNXU1EDMaAhBZEALw_wcB
  utöver att jag går och sätter lite nät och spacklar igen lite i källaren.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  F5F99ABF-F553-4BF1-93F1-5C92F43E6481.jpeg


  Får se om detta hinner bli av till kommande helg. Vi har dödat 7st hittils men det verkar vara sjukt många som springer runt.
   
  Redigerat 27 sep 2021 21:11
  • Laddar…
 6. Leonardaukea
  Husägare · 55 inlägg

  Leonardaukea

  Husägare
  Idag har vi badat i sågspån. Pro tip -> Använd simglasögon. Det lutar åt att vi hinner riva tillräckligt så att byggfirman kan börja jobba med alla tilltänkta avväxlingar. Det ska bli skönt att få en detaljerad plan. Just nu är jag för sliten för att skriva ett längre inlägg, det blir öl och ostbågar istället. Trevlig helg!
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  9E33D597-BCBC-4D46-BD2A-BEBA6BE2BA9A.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  FC12687C-57B3-4327-AC6F-87A57DA837AB.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  44DBF965-19CB-4616-A352-4B1AD6D56B9F.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  D7F03F3C-445C-438C-96BE-E28E22EB8A4A.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  76EF729B-8747-4DD5-A46A-D8E87E0F604B.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  53864B4A-3E8B-42E1-985D-FFB144030B03.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  7E470464-44C6-44F8-8752-C1BBAD97F119.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  B2DB6A1C-1F19-45A1-8F04-16336EB1A5B6.jpeg
   
 7. Leonardaukea
  Husägare · 55 inlägg

  Leonardaukea

  Husägare
  Efter ett långt uppehåll från att uppdatera här på byggahus, tänkte jag att det är högtid att berätta lite om vad som har hänt.

  • Alla väggar vi ville han ner har nu äntligen rivits. Vi reglade upp med tillfälliga väggar för att få in de stål som konstruktören ville ha HEA200.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  D300AABD-E6B9-416C-B0C0-CDAF8F99181E.jpeg


  • Stålet och pelarna är på plats. Dock blev det lite förseningar då första försöket såg lite suspekt ut. Blev några vändor med snickaren, svetsaren och konstruktören innan det blev rätt. Detta drog ut på tiden 3 veckor :/

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  D1911CF9-A452-493B-BCAF-E1A0D1B85A5D.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  9596CA1B-438D-47D5-B7DE-256762980CFA.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  238C546C-F8DD-4131-A9D8-EDE272A2185A.jpeg


  Tillslut blev det såhär:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  651934DB-6EDA-41FF-97DA-AB12AE8964E1.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  39562928-76C2-48A1-B0B4-318FC4B28FCA.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  E6303C44-98B9-4FD6-A7B0-AB317932366F.jpeg


  Dvs. lite kraftigare infästning :)

  Äntligen, är det öppet och man får en känsla för rummet. Detta gav också möjligheten att kolla hur golven går ihop med laser. Vilket förstås leder till mera arbete. Golven går inte ihop i höjder så om vi skall lägga fiskbensparkett över hela så måste vi riva ner till bjälklaget :( Mera tid + mera pengar verkar ganska standard vid projekt som dessa.

  Nu försöker jag lista ut hur man kopplar ur golvvärmen då Rörläggarna har corona (inte allvaröigt)

  https://www.byggahus.se/forum/threads/koppla-ur-och-toemma-vattenburen-golvvaermeslang.439893/
   
 8. Leonardaukea
  Husägare · 55 inlägg

  Leonardaukea

  Husägare
  Här kommer lite 3D renderingar för hur vi tänker oss att det kommer att bli. Vi har jobbat lite med stiligtdesign för att komma fram till något som passar oss. Det känns bra att jobba med någon som genuint bryr sig. Vi tog kontakt med honom efter att vi hade sett köket i villa fernström :)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  5FF82B22-5D30-48DA-9616-E74E6A295E93.jpeg

  Golv till tak dörrar + en pocket door lösning.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3370A757-8B08-4A1D-A2D0-683611D12BC4.jpeg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2F0B380B-0F59-4498-9DC5-2D7E0BA10656.jpeg

  Shyssta ribbor på köksön.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  553FFA7F-05A4-4093-9341-4007E61E23A2.jpeg

  Liten serveringsyta. Vi lutar dock åt vitrinskåp nu istället.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  6236A1D8-6EA9-41FC-AA52-CF8E2F64EC2B.png

  Fina luckor på köksön

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2D091667-ECD5-4250-A9AB-78DD4D54101D.png

  Tv bänk i samma stil

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  06A4A425-0BF6-4EA7-9B67-20055F837A7F.png
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  D4F41271-454B-4B5A-87E6-416B51B816E4.png
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  397358B2-2C1D-479C-9E11-E228A9D9C52C.png

  garderober i hallen.

  Jag har märkt att jag mer frekvent uppdaterar på instagram @hogstupppakullen, men jag skall försöka skärpa mig och skriva längre inlägg här. Det har varit lite mycket med barn, renoveringen och livet i övrigt bara :)
   
  Redigerat 3 jan 22:31
  • Laddar…
 9. Viktor.J
  Renoverare · Saltsjö-boo (Blekinge exil) · 1 006 inlägg

  Viktor.J

  Renoverare
  Köket ser riktigt fint ut !

  Vad är tanken med golvet nu ? Riva allt, golvspån och flytspackla upp till jämn nivå ? Eller räcker det med golvspån?
   
  • Laddar…
 10. Leonardaukea
  Husägare · 55 inlägg

  Leonardaukea

  Husägare
  Tack @Viktor.J . Det blir nog så att vi river ner till bjälklaget i helgen. Fylla med med lösull (håller möss borta och går snabbt). Vi får sätta golvspån mellan bjälklaget. Sedan golvvärmeslingor (vattenburen) på golvspånet och flytspackla till en jämn nivå. Kanske man får blanda i lite fiber och struntar i armering :)
   
  • Laddar…
 11. Viktor.J
  Renoverare · Saltsjö-boo (Blekinge exil) · 1 006 inlägg

  Viktor.J

  Renoverare
  Intressant ! När jag la nytt golv i vårt hus så velade jag men valde bort fiskbenen p.g.a. kostnad då det ställer så mycket högre krav på underlag och hantverk. Men nu har jag nästan börjat ångra mig. Det är så snyggt. Spännande att se hur det blir för er !
   
  • Laddar…
 12. Leonardaukea
  Husägare · 55 inlägg

  Leonardaukea

  Husägare
  ja, vi hoppas det blir bra. Vi var nog för naiva att förstå vad det skulle innebära i form av hantverk och kostnad. Golvet står redan i garaget så det är ingen återvändo :)
   
  • Laddar…
 13. Viktor.J
  Renoverare · Saltsjö-boo (Blekinge exil) · 1 006 inlägg

  Viktor.J

  Renoverare
  haha rätta takter. Om man inte tillät sig att vara naiv så hade ingenting blivit gjort ! Gör ni det själva eller tar ni in hjälp ? Kommer ni behöva hyvla ner bjälklagret för att inte tappa takhöjd ? Tänker att 22mm golvspån + plytspackel för vattenburen golvvärme + golv bygger en del.
   
  • Laddar…
 14. Leonardaukea
  Husägare · 55 inlägg

  Leonardaukea

  Husägare
  Det stämmer, man måste ha lite ”det löser sig” attityd, annars börjar man gråta.

  jag hoppas verkligen inte behöva hyvla. Iom att golvspånet reglas mellan bjälklaget, så bygger det inte. Sedan kommer golvärmen och flytspackel måste vara mins 8mm över slangarna. Och golvet är 14 mm. Det är lite blandat. Jag tar inte folk för att det ska bli gjort inom rimlig tid och när det är moment som är effektivare med proffs. Exempelvis, jag kommer inte att flytspacka själv, de kommer med en bil. Men jag kan sätta dit slingorna och spånskivor
   
  • Laddar…
 15. Viktor.J
  Renoverare · Saltsjö-boo (Blekinge exil) · 1 006 inlägg

  Viktor.J

  Renoverare
  Då förstår jag, hoppas avstånd mellan bjälklaget är jämnt då så det inte blir att figursåga varje skiva. Blir intressant att följa utvecklingen av huset !
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.