Omröstning: Stänger ni av vattnet?

11k läst  91 svar

?

Stänger ni av vattnet efter användning?

Poll closed 2018-03-19.
 1. Ja

  25,2%
 2. Nej

  71,0%
 3. Om jag kommer ihåg det!

  3,7%
Sida 5 av 7
 1. Nyfniken
  Medlem · Nivå 16
  Man har väl annat för sig än att sitta och vänta på att diskmaskinen ska bli klar?
   
  Mikael_L och nissenhj gillar
 2. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Som vad då :rofl:
   
  Mikael_L gillar
 3. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 15
  Surfa byggahus?
   
  nissenhj och KnockOnWood gillar
 4. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Men då kan man väl stänga av det mesta, utan el- och ölkranen :geek:
   
 5. Kretikos
  Självbyggare · Nivå 9
  Disk och tvätt nej. Slår på disken när det är läggdags och har ofta en tvätt på timer för att stå klar på morgonen. Åker vi bort längre än en dag så stänger vi DM om vi inte glömmer. Trädgårdsutkastaren stängs efter användning. Har gamla kopplingar och slangar och de trillar ofta isär.
   
 6. M
  Husägare Nivå 7
  Får man en vattenskada av diskmaskin eller tvättmaskin och vattnet stått på när maskinerna inte använts så kan försäkringsbolagen hävda "oaktsamhet" och påverka ersättning och självrisk. Så stäng av vattnet för tusan, =)
   
 7. D
  Medlem Nivå 6
  Stänger av trädgårdsslang och DM, den senare främst för att det är enkelt och mest om jag passerar köket och märker att den står på utan att maskinen är igång. TM står i en grovkällare med golvbrunn så riskerna där är inte så stora.
  Trots allt så var jag med om en incident som kunde blivit ödesdiger. I förra bostaden sprack anslutningsslangen till duschkabinen (alltså på baksidan av kabinen), dåligt fall och låg tröskel gjorde att det kunna sluta illa om vi inte varit hemma. Anslutningsslangen var av en modell där böjarna in till kabinen var i hårdplast (en modell som jag fortfarande kan se i handeln) - har ni anslutningsslangar med plastböjar till kabin eller annat byt till sådana med böjar i metall!
   
 8. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 13
  Eftersom att de flesta av oss svarat nej på frågan, hur stora är riskerna och är avstängning av dessa maskiner det bästa sättet att hantera problemet?

  För egen del stänger jag aldrig av vattnet inne hemma, men stänger av såväl till DM som TM på landet. Dock inte dagligen, utan bara när det är dags att åka därifrån. Att stänga av huvudkranen har aldrig slagit mig.

  Hur många disk- och tvättmaskiner springer läck när de inte är i bruk, och hur ofta är det då totalhaveri kontra att det börjar droppa (upp till någon dl i timmen eller vad vet jag)?

  Och slutligen, finns det några bra automatskydd som stoppar vattnet vid ett lågt konstant flöde över tid och/eller efter ett totalflöde överstigande x liter på en timme (eller nåt)?
   
  nissenhj gillar
 9. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 13
  Kunde googla själv. Vattenfelsbrytare kallas det visst och verkar gå att få för 500–10.000 plus arbete. Viss variation i funktionssätt då... Men är det något som folk har, eller bara nästa lager i uppsättningen hängslen och livremmar som någon försöker sälja på oss?
   
  nissenhj gillar
 10. Demmpa
  Husägare · Nivå 17
  Vi kör med vattenfelsbrytare, men vi behöver montera ett litet expansionskärl på varmvattenledningen så vi slipper falsklarmen som blir pga att vi har plattvärmeväxlare för varmvattnet (fjärrvärme).
  När det varma vattnet i växlaren och rören svalnar så sugs det in kallvatten och trycket i kall- & varmvattensystemet sjunker, om det sjunker för mycket larmar vattenfelsbrytaren när den är stängd.

  Sedan har vi även fuktband liggande under DM och i diskbänksskåpet. Om någon av dom blir fuktiga/blöta så larmar & stänger vattenfelsbrytaren.

  Om vi hade valt en annan modell (tillverkare) av vattenfelsbrytare så hade det kanske inte blivit ovan nämnda falsklarm.
   
 11. Anna_H
  Husägare · Nivå 16
  Trädgårdskranen stänger jag givetvis av, och tar in slangen. Men tvätt- och diskmaskin står vattnet på, skulle vara alldeles för krångligt annars.
   
  nissenhj gillar
 12. M
  Medlem Nivå 6
  Hemma - stänger inte av DM och TM.
  I Fritidshuset - stänger alltid av DM och TM.
  Logiken med det? Finns ingen, bara en konstig (o)vana. :thinking:
   
 13. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 15
  Naturligtvis så sitter vi inte och väntar på att diskmaskinen gått klar för att stänga av vattnet. Men när man går förbi i köket och den är klar så stänger man av vattnet (exv. när man plockar ur den, eller när man märker att torkprogrammet gått igång). Om det är på morgonen, när man diskat på natten så får det väl bli då, då.

  Samma med tvättmaskinerna, när man hängt upp sista tvätten så stänger man av.

  Inget av dessa tar någon egentlig extra tid, eller är jobbigt.
   
  Mikael_L och BirgitS gillar
 14. S
  Medlem Nivå 7
  Ser inget konstigt i att de flesta som svarat ja kommenterar då dessa inser faran med att inte ha kontroll. Ännu mer spännande att man anser ditt svar som bästa svaret. Då råden är att vattnet ska stängas av.

  Hoppas bara att det inte drabbar någon granne. Vilket jag fick lida av för att grannen inte stängde av sin nyinstallerade diskmaskin som läckte i 10 månader. Men jag slapp betala självrisk 1500 kr och fick 18 månaders problem med försäkringsbolag och slarvande hantverkare. På köpet hade vi nyrenoverat samtidigt som grannens diskmaskin installerades. Vi fick beskedet när vi var på semester att man ville gå in och se hur mycket skada vi fått så det blev några samtal innan det var dags att flyga hem. Har även varit med om 5 veckors evakuering pg .a. vattenskada så vi har kontroll och är inte slarviga med vattnet. Jag hoppas med dessa rader att några av de som säger nej tänker om.
   
 15. Nyfniken
  Medlem · Nivå 16
  En kollega installerade aquastop vilken började läcka i matande ände...
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: