Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Ombyggnation lokal till bostadsrätt

 1. A
  Medlem · 9 inlägg

  adrianok

  Medlem
  Hej,

  Är det någon som har erfarenhet utav ändring från lokal till bostadsrätt där det i dagsläget ej finns någon ventilation alls. Räcker det att man ansluter nya ventilationskanaler till dem befintliga som finns i fastigheten? Behöver man tänka på något särskilt i detta fallet? Uppskattat pris på en sådan lösning i en lgh på ca 65kvm.
   
 2. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 12 548 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Det kan nog krävas ett eget system ibland. Beror på vad styrelsen bestämmer.
   
  • Laddar…
 3. A
  Medlem · 9 inlägg

  adrianok

  Medlem
  Ja men om vi leker med tanken att man själv som byggherre får bestämma om man ska ha ett eget system eller ansluta till befintligt, vilket är mer kostnadsvärt? Ett system med mekanisk från luft bör inte vara allt för avancerat oavsett lösning tänker jag..
   
 4. jonmo
  Självbyggare · Stockholms län · 2 929 inlägg

  jonmo

  Självbyggare
  Helt omöjligt att säga eftersom det beror på hur de existerande kanalerna går i förhållande till de rum som blir. Är ej helt säker men jag tror att det du behöver är frånluft i badrum/toa+kök och tilluft i sovrum.
   
 5. oskar.valta
  Renoverare · Umeå · 346 inlägg

  oskar.valta

  Renoverare

  Det kostar mindre med en lösning där man ansluter till det befintliga systemet än att göra ett eget system. Detta förutsätter naturligtvis att det går att ansluta till det befintliga systemet på ett rimligt sätt. Kostnaden blir i sådant fall bara lite kanaler och don plus arbetet för detta.

  Vad är det för system idag i huset? Är det frånluftssystem med tilluft genom ventiler/fönster? Eller är det ett FTX-system med både mekanisk till- och frånluft?

  Sedan har du också en spisfläkt att fundera på som ska ha en kanal.
   
  • Laddar…
 6. A
  Medlem · 9 inlägg

  adrianok

  Medlem
  Fastigheten har Mekanisk frånluft idag, så tanken är ju att ansluta till befintligt system genom att hitta i ritningar var kanalerna går i dagsläget sen får man planera badrum, kök, sovrum efter det tänker jag?
   
  • Laddar…
 7. oskar.valta
  Renoverare · Umeå · 346 inlägg

  oskar.valta

  Renoverare
  Låter som en vettig sätt att angripa det på. När är huset byggt?
   
 8. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 12 548 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Du behöver bygglov, kommunen kan ha synpunkter.
   
  • Laddar…
 9. R
  Självbyggare · Stockholm · 8 333 inlägg

  Robert-san01

  Självbyggare
  Föreningen måste även räkna om andelarna...

  Det är mycket jobb och kostnader för föreningen med att utöka antalet bostadsrätter.
   
 10. A
  Medlem · 9 inlägg

  adrianok

  Medlem
  I början på 1900 talet!
   
 11. A
  Medlem · 9 inlägg

  adrianok

  Medlem
  Ja men om föreningen redan beslutat om att göra om till lägenhet så kan man köpa lokalen som lokal och sedan ansvarar man själv som byggherre för ombyggnationen och omklassificeringen till lgh. Vilka kostnader tänker du på som har och göra med utöka antalet?
   
 12. oskar.valta
  Renoverare · Umeå · 346 inlägg

  oskar.valta

  Renoverare
  Okej, då är det kompletterat med frånluftssystem/kanaler någon gång senare. Beroende på husets utformning och när i tid detta är gjort så har kanalerna hamnat rätt otillgängligt eller något som går att komma åt.

  Beroende på antal lägenheter i huset, antingen en/flera centrala frånluftsfläktar eller egna frånluftsfläktar för varje lägenhet. Kanalerna från varje spis går som egna kanaler separerat från övrig frånluft.
   
 13. R
  Självbyggare · Stockholm · 8 333 inlägg

  Robert-san01

  Självbyggare
  Någon måste räkna om andelstalet för hela föreningen då det blir fler medlemmar. Nytt register över hur andelarna är fördelade måste upprättas. Kostnaden för att göra detta kommer att hamna på föreningen och fördelas ut på medlemmarna på något sätt.
   
 14. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 2 221 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Denna kostnad finns, men behöver inte bli så stor. Om lokalen är svår att hyra ut för föreningen så kan det bli en vinst. Förr var det svårare tekniskt sett när man behövde ändra andelstal för alla bostäder. Nu går det att lägga till andelar, så det är enklare. Troligen är ventilation och liknande ett större problem. Föreningen är ansvarig för godkänd ventilation i alla bostäder, kan bli dyrt.
   
  • Laddar…
 15. H
  Moderator · Stockholm · 45 920 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Iofs. lite Off Topic. Men att föreningen upplåter lokalen som bostadsrätt behöver inte betyda att den får användas som bostad. Om det är en lokalbostadsrätt så får den ett annat andelstal, än som bostad.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.