Byggahus.se

Ombyggnad källare från 1865

 1. Catharina_i_stan
  Tillbyggare Nivå 4
  Hej!
  Jag ska utöka min lägenhet med ett nedre plan och har köpt källaren under. Den är på ca 70 kvm och består av fyra rum och två mindre utrymmen.
  Jag har knackat loss putsen på tak och väggar och fått fram det fina teglet i takvalven och granitstenar i väggarna och sedan låtit blästra allt för att få stenarna rena från puts.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_6471.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_6469.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_6415.JPG

  Nu håller de på att bila upp golvet, som ska innehålla avloppsrör, vattenledningar, elledningar, ventilation, vattenburen och elburen värme.

  När det är klart måste jag fundera över vad jag ska göra med väggarna. Det är väggarna jag behöver hjälp med!
  Det är coolt med stenarna - så en idé är att bara spraya med betongbindning för att binda bruket mellan.
  Fungerar det i ett badrum, eller måste man göra något annat där?
  Måste man putsa ytterväggarna för att undvika råttor och möss?
   
 2. J
  Medlem · Nivå 8
  Häftigt. Svarar inte på dina frågor men vad är dessa valv till för, gamla eldstäder, utgångar?
   
 3. Catharina_i_stan
  Tillbyggare Nivå 4
 4. T
  Medlem · Nivå 10
  Du behöver Inte putsa men foga alla mellanrum. Skulle målat nederdelen av väggarna med silikatfärg färg och sen hålla teglet fritt. Att behandla teglet efter blästringen tror jag är en bra idé för att minska känsla av fängelse håla, typ med silikat grund.
   
  • Laddar…
 5. Workingclasshero
  Medlem · Nivå 12
  Oj, jag blir helt matt, vad fränt!!!
   
 6. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Lova att skriva mer om om byggnaden, gärna med många bilder.
  Ska du ha dusch, kan det vara bra att ha kakel just där för att underlätta rengöring. I övrigt håller jag med om att teglet ska synas så mycket som möjligt.
   
  • Laddar…
 7. S
  Medlem Nivå 2
  I en källare med begränsade ljusinsläpp hade jag målat fogarna helvita och använt utblandad silikatfärg på teglet. Mycket merjobb, men värt det för att bibehålla charmen!
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  55d1.jpg


  Verkar hur som helst som ett riktigt häftigt projekt, håll oss uppdaterade :)
   
  • Laddar…
 8. K
  Medlem · Nivå 7
  Måla inte fogarna, det är väl ingen pizzeria..
   
 9. Catharina_i_stan
  Tillbyggare Nivå 4
  Tack för svar. Jag kanske behåller någon stenvägg i alla fall. Jag vill egentligen inte måla över, men det kanske blir bättre. Det är så svårt att veta hur det ska se ut då jag inte hittar något liknande. De källare som finns i gamla stan har vitt bruk mellan stenarna så det ser ut som komönster och det gillar jag inte...
   
 10. Catharina_i_stan
  Tillbyggare Nivå 4
  Nej - aldrig i livet!

   
 11. K
  Medlem · Nivå 7
  Jag skulle stålborstat teglet och fogat om med C-bruk.
  Du kan rolla på primer men det har enligt min uppfattning en tendens att bli lite glansigt.
   
 12. Catharina_i_stan
  Tillbyggare Nivå 4
  Jag har låtit blästra det för 100 000 kr. Stålborste hjälpte inte och det är för stor area - hade tagit flera månader och inte ens blivit så bra. Provade även med saltsyra... Att foga det skulle vara ännu mer tidskrävande. Jag tycker att det är fint som det är. Jag vill inte att det ska vara glansigt. Det är jättevackert gul-rosa tegel. Jag ska bara försegla det med någon betongbindning.

  Det är granitväggarna som jag ville ha tips om.

  Jag kommer att ha vattenburen värme, el och ventilation i golvet, men tänker nog sätta in elburen också. Det känns trist om det kommer att bli kallt under sommarhalvåret om det inte finns. I det blivande badrummet kommer jag att ha det oavsett. Jag kommer då ha elkontakter i luckor i golvet.

  När det gäller ljus, så tänker jag göra fönsterna lite bredare så att det kommer in lite mer - men jag tänkte annars att jag skulle ha en fantastisk belysning.
  Har någon tips på det, skulle det vara kul. Jag tänker mig en så diskret belysning som möjligt som lyser upp de coola valven. Gärna trådlös - annars tänker jag att jag kanske skulle ha tygsladdar.
   
 13. tommib
  Husägare · Nivå 23
  Mycket coolt!

  Ang diskret belysning så skulle jag säga LED-lister i aluminiumprofil för indirekt ljus. Det kommer framhäva teglet och vara relativt diskret. Du kan (låta) måla/lacka profilen i en färg som liknar teglet så blir den väldigt diskret. Anslut med tygomspunnen tvåledare. Du måste visserligen ha drivdon till listerna men dessa kan du säkert hitta platser för att gömma. Knappar för att styra det hela kan vara trådlösa, eller så drar du tygkabel till dem med.

  Om du kör LED 24 eller 48 V samt klenspänningsknappar som går till någon form av styrdon/controller så kan du välja kablar helt fritt. Om du ska köra 230 V så blir du kraftigt begränsad i utbudet.

  För inspiration skulle jag rekommendera att besöka lite museer, gärna sådana som ligger i gamla slott eller andra gamla byggnader. Där kan du få inspiration till hur man kan lösa t.ex. belysning och el på ett diskret sätt.
   
  • Laddar…
 14. Catharina_i_stan
  Tillbyggare Nivå 4