Byggahus.se

Om spotlight-kablar och elektroniska trans:er

 1. J
  Medlem · O · 113 inlägg

  JanW

  Medlem
  "Kablarna på sekundärsidan får vara högst 2.5 m långa" och "Denna elektroniska transformator får endast anslutas till därför särskilt avsedda dimrar" kan man läsa i instruktionsböckerna. "Sladdarna till 12V-halogenlamporna får inte vara för långa för då bränner transformatorn" säger min elektriker. "Nädå", säger grannen, "om sladdarna blir långa ökar motstånden och belastningen sjunker, så man bränner inga transformatorer på det viset". "Men varför får inte sladdarna vara långa då", undrar jag. "Ja, då blir det för hett", säger han. Men... det är väl sladdarnas diameter som avgör hur hett det blir, inte deras längd. Så...

  Är det någon som kan förklara varför sekundärsidans sladdar skall vara korta i 12V-installationer med elektronisk transformator?

  Jag har hört att elektroniska transformatorer måste dimras med en dimmer som hugger av spänningen i slutet av varje puls. För vanliga transformatorer måste det tydligen vara tvärt om. Är det någon som vet varför? Och hur kommer det sig att engelska firman MODEs (se www.mode-lighting.co.uk/Products/Transformers.htm) elektroniska transformatorer inte har detta krav på sig?

  Sign "En som aldrig vågat fråga förr"
   
 2. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 28 486 inlägg

  MathiasS

  Medlem

  Re: Om spotlight-kablar och elektroniska trans:er

  Jag har inte forskat så mycke i detta och har inte elektroniken färsk i huvudet längre men rörande max kabellängd, handlar inte det om frekvens snarare än effekt? Ett switchat agg har väl inte en kontinuerlig likspänning på sekundärsidan, utan en fyrkanpuls med hög frekvens (uppåt 45kHz). Det är möjligen inte så att denna ser knasig ut efter mer än två meter i en tvåledare? Det är möjligen inte så att längden är anpassad till frekvensen för att slippa stående vågor och annat otyg?

  Tror inte det går att tänka ren likspänning här.
   
 3. C
  Medlem · 361 inlägg

  Carl

  Medlem

  Re: Om spotlight-kablar och elektroniska trans:er

  Enda anledningen att ledningar till elektroniska trafos skall vara max 2 m på sekundärsdan är för att undvika störningar!!
  Ledningarna fungerar som en "antenn" och stör diverse objekt i omgivningen.
  I övrigt finns det ingen annan orsak. Är man osäker så sätter man konventionell trafo med järnkärna och då kan ledningarna vara hur långa som helst. Dock får man räkna ut arean..
   
 4. P
  Medlem · 148 inlägg

  PA

  Medlem

  Re: Om spotlight-kablar och elektroniska trans:er

  Förutsättningen för att en kabel skall fungera som en bra antenn är att den är en halv våglängd lång. Det var visserligen någon månad sedan jag gjorde en överslagsberäkning men jag tror att jag kom fram till att en halv våglängd för 45kHz var i kilometerklassen. Vi skall inte heller glöma övertonerna. Men vi måste upp till storleksordningen 500:e övertonen för att komma ner i en halv våglängd = 2 meter. Där lär knappast finnas mycket energi.Däremot så när jag först sket i att kapa bort överflödig kabel så visade det sig att lampan med längsta kabeln inte lyste. Kapade jag däremot bort överflodig kabel så var det ok. Jag hade troligen hamnat under glödspänning för lampan. Spontant att kabel och lampa skulle bli induktiva vid en så låg frekvens som 45 kHz känns också skummt, men där kan jag ha fel. Det rör sig trots allt om stora utbredda komponenter av låg kvalitet RF mässigt
   
 5. C
  Medlem · 361 inlägg

  Carl

  Medlem

  Re: Om spotlight-kablar och elektroniska trans:er

  Frekvensen på de elektroniska transformatorernas sekundärsida är ca 35 kHz. För att inte skapa radiostörningar får längden på varje ledning mellan armatur och transformator vara maximalt två meter.

  I belysningsanläggningar ligger fördelen med järnkärnetransformator jämfört med elektroniska transformatorer i att man kan ha längre ledningslängder än två meter. Dessutom finns järnkärnetransformatorer med högre effekter.

  Spänningsfallets storlek är beroende på ledningslängden, arean samt effekten på ljuskällan.
  Spänningsfallet i ledningen skall uppgå till max 5%.

  Spänningen som matar ljuskällan är helt avgörande för vilken livslängd ljuskällan skall få. Livslängden på halogenljuskällor anges normalt till 2000 h - 4000 h under förutsättning att den matande spänningen är 12 V.

  Då spänningen sänks från 230 V till 12 V ökar strömmen ca 19 gånger vid samma effekt. De höga strömmarna gör det extra viktigt att beakta ledningsdimensioneringen. Även om det är en klenspänningsanläggning så regleras utförandet av Starkströmsföreskrifterna.
   
 6. E
  Medlem · 4 inlägg

  Elcon

  Medlem

  Re: Om spotlight-kablar och elektroniska trans:er

  "Carl" har helt rätt!

  Risken med för långa ledningar är då att "utlösningsvillkoret " inte uppfylls. Får man då en kortslutning i sekundärkretsen (ledningen till halogenlamporna) med en för lång ledning och för liten ledararea så löser inte säkringarna eftersom motståndet blir för högt. Det blir i stället glödande ledare som följd och med stor säkerhet brand. Det är därför det är lag på att följa dessa föreskrifter. Låt elinstallatören göra en beräkning...

  Bränn inte ner era hus i onödan!
   
 7. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 28 486 inlägg

  MathiasS

  Medlem

  Re: Om spotlight-kablar och elektroniska trans:er

  Mnd tycker att Carl har helt rätt, ändå pratar ni om olika saker.

  Carl menar att det är störningarna som är avgörande och styrande för längden.

  Mnd menar (indirekt) att det är de höga strömmarna som är begränsande.

  Följer vi Mnd kan vi enkelt räkna ut lämplig kabelarea för att undvika effektutveckling i kabeln och därmed ha godtycklig kabellängd på sekundärsidan.

  Följer vi Carls råd så spelar det ingen roll hur tjock kabel vi använder, det är ändå störningar som sätter P för långa kablar. Slutsats - längre än två meter går inte.


  ???
   
 8. C
  Medlem · 361 inlägg

  Carl

  Medlem

  Re: Om spotlight-kablar och elektroniska trans:er

  Det bara är så!

  Regler är oftast till för att följas. Vad som sätter gränser i detta fall är gällande standarder med avseende både på elsäkerhet och EMC samt fabrikantens anvisningar.

  Varför skall det alltid vara så svårt för "hemmafixare" med lite elektronikkännedom att acceptera normer bara för att man kan räkna ut något annat med amatörkunskaper och formler.

  Inte tusan monterar ni wc-stolarna uppochned. Eller gör tätskikt i badrum "lite på känn".
  Nej följ fabrikantens anvisningar även i detta fall!
  Max två meter på sekundärsidan och därmed basta!
  (detta för att inte skapa radiostörningar. Dessutom skall transformatorn placeras så att sekundär- och primärledning ej korsar varandra).
  Endast för att få en sund elmiljö för anläggningsinnehavarens eget bästa!
   
 9. C
  Medlem · 53 inlägg

  Calle

  Medlem

  Re: Om spotlight-kablar och elektroniska trans:er

  Vi satt också och dividerade om ledningslängderna och beslöt snabbt och enkelt att inte använda några elektroniska transformatorer alls. Har satt in järnkärnetransar till alla spotlights och har satt dem uppe på vinden på profiler som sitter på takstolarna så att det är lätt att komma åt dem ifall ifall.....
  Lite dyrare men ajöss med ledningslängdsstrulet.

  /Calle
   
 10. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 28 486 inlägg

  MathiasS

  Medlem

  Re: Om spotlight-kablar och elektroniska trans:er

  "Det bara är så" :-X

  Herregud. Med den inställningen undrar man ju hur människan lyckades gå från knogarna i backen till den gångstil vi är vana vid idag.

  Carl, det finns en chans ATT MAN LÄR SIG NÅGOT om man ifrågasätter och frågar varför saker fungerar som dom gör.

  Jag ifrågasätter inte normen men jag vill veta varför den ser ut som den gör.

  Man kan ju förstås förstå att det för folk helt utan teoretiska baskunskaper är lättare att acceptera normer som något den allsmäktige skapat..... ::)
   
 11. E
  Medlem · 4 inlägg

  Elcon

  Medlem

  Re: Om spotlight-kablar och elektroniska trans:er

  Förlåt mig! Jag läste väl inte alla artiklarna så noga som jag borde ha gjort. :(

  En elektronisk trafo får max ha 2m ledningslängd. (P.g.a. elektromagnetiska störningar)

  ALLA trafos skall uppfylla utlösningsvillkoret vilket gör att man måste beräkna längd, area och ström. För järnkärnetrafo kan man då välja en större area och då kunna förlägga längre kabel än 2m.

   
 12. M
  Medlem · 19 inlägg

  MK

  Medlem

  Re: Om spotlight-kablar och elektroniska trans:er

  Har en följdfråga till experterna här.

  Har köpt lite småsaker på Clas Ohlsson för spotlights och det känns inte som om det kommer att "duga".

  Följande har inhandlats:
  3 st 32-5384
  http://www.clasohlson.se/WAG.asp?cp=0q112q157q595&ic=N&sw=2364

  1 st 32-3422
  http://www.clasohlson.se/WAG.asp?cp=0q112q157q592&ic=N&sw=5732

  För det första så känner jag inte säkerhetsavståndet på dessa spotlights och de skall fällas in i varsit "inomhusfönster" @ 40x40cm - så jag måste börja med att kolla att säkerhetsavståndet är <=40cm

  För det andra så blir kablarna lite mer än 2m var (parallellkopplas) - så jag kan åka på att byta trafo.

  Och för det tredje så har jag antagligen införskaffat för tunna kablar.

  Tur att man hänger här så man inte eldar upp sitt hus. Intressant nog har jag talat om för min elektriker att jag skall koppla in spotlights och han borde ha stoppat mig eller i alla fall frågat vad jag tänkte koppla in (kan man tycka).

  En sista fråga: Finns det annat än elektroniska trafos för inbyggnad i dosa? Vår elektriker avser nämligen att koppla in 7 spotlights (okänd effekt) till en infälld trafo som garanterat sitter längre ifrån varandra än 2m. Jag undrar om denna elfirma har riktigt koll på läget avseende spotlights ?!?

  /MK
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.