Byggahus.se

Om mäklares roll vid husköp

 1. C
  Medlem · 117 inlägg

  chili

  Medlem
  Är lite nyfiken på vad mäklare egentligen har för juridiskt ansvar vid husköp. Har de överhuvud taget något ansvar?

  Jag menar, för de pengarna de tar ut måste de ju göra nåt annat än att säga till ägarna att städa huset och tända stearinljus ;D?
   
 2. yonna
  Medlem · Österlen · 7 133 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Om mäklares roll vid husköp

  Det är bl a mäklarens ansvar att kolla upp att fastigheten ägs av säljaren (även om säljaren ensam står som lagfaren ägare måste ev äktenskapspartner godkänna försäljningen), kolla pantbrev och informera om servitut som belastar fastigheten. Värdera fastigheten till lämpligt försäljningspris. Annonsera försäljningen i lämpliga tidningar och via internet med attraktiva foton och fastighetsbeskrivning, och ordna visningar och sålla bland spekulanterna (med informationsplikt till säljaren). Informera köparen om undersökningsplikten och checka av att köparen har ekonomiska tillgångar att fullfölja köpet samt informera köparen om ekonomi och driftkostnader. Utfärda köpekontrakt och köpebrev, förvalta handpenning och slutföra försäljningen. Det är viktigt att mäklarkontraktet är tydligt, att mäklaren är auktoriserad och ingår i mäklarsamfundet, för att vara rätt juridiskt sett.

  I mäklararvodet ligger ofta en besiktningsförsäkring som enbart är intressant för säljarens del. I arvodet brukar även hjälp med försäljningsdeklarationen ingå. På senare tid har man även börjat locka med flyttstädning, råd & hjälp med flashing av objektet etc etc. I storstadsregionerna ligger annonsering ofta som den största utgiften för mäklaren. Dessa senare aspekter är nog svårare att juridiskt hävda.
   
 3. S
  Medlem · 5 inlägg

  scrooge

  Medlem

  Re: Om mäklares roll vid husköp

  Yonna... ett litet förtydligande. Det finns inga krav på att en mäklare ska vara medlem i Mäklarsamfundet som bara är en frivillig branschorganisation. Däremot ska mäklaren vara registrerad av Fastighetsmäklarnämnden - FMN.
   
 4. yonna
  Medlem · Österlen · 7 133 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Om mäklares roll vid husköp

  Sorry - visst har du rätt scrooge 8)
   
 5. C
  Medlem · 117 inlägg

  chili

  Medlem

  Re: Om mäklares roll vid husköp

  OK då vet jag. Som köpare handlar det alltså mest om att se till att det formellt sett går rätt till.

  Tack för svaren!
   
 6. M
  Medlem · 1 505 inlägg

  Re: Om mäklares roll vid husköp

  Mäklarens roll? Den primära (och enda :-/) roll de har är väl att tjäna pengar...
   
 7. C
  Medlem · 117 inlägg

  chili

  Medlem

  Re: Om mäklares roll vid husköp

  Ja, det blir väl mer o mer mitt intryck också. Senast igår hade vi en som ljög utan att blinka och sa att det bara är lågriskområden v.g. markradon i området där vi tittar på hus. På kommunens hemsida står det tvärtom att det finns flera högriskområden. Vår tids hästhandlare ?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.