Om att tilläggsisolera gamla timmerhus...

14k läst  7 svar

 1. S
  Medlem Nivå 7
  ...så här halvvägs genom den första vintersäsongen i vårt 200 år gamla hus tänkte jag avlägga rapport:

  Huset är väl timrat av tjocka kärnvirkesstockar. Invändigt är väggarna klädda med ett tjockt lager gammal lerklining. Utvändigt är det träpanel (ingen vindpapp alltså) I trossbotten är det spån, på vinden spån och lite gullfiber, fönstren är de gamla handblåsta med lösa innanfönster, iskruvade och tätade med lister och klisterremsor. Nästan bara gamla lösningar alltså. Uppvärmningen är gammal gjutjärnskamin + vedspis i köket, kompletterade med direktverkande el.

  Rapporten lyder: Det går alldeles utmärkt. Vi har haft -18 grader som kallast utomhus, och det gick bra det med. Vi ligger och pendlar mellan 18 och 22 grader inomhus, beroende på hur mycket vi eldar.

  Skulle vi göra något alls vore det att fylla på mer isolering (spån, cellulosafiber eller dyl) på vinden, för att minska värmeförlusterna uppåt. Annars - inget!

  Tilläggsisolera väggarna på gamla timmerhus -ha!  ;D
   
 2. G
  Medlem Nivå 1

  Re: Om att tilläggsisolera gamla timmerhus...

  I vilken del av sverige finns erat hus beläget eftersom det kallaste ni har haft är -18?
  /J
   
 3. T
  Medlem Nivå 4

  Re: Om att tilläggsisolera gamla timmerhus...

  Ett gammalt timmerhus som ert är inte någon stor miljöbov, som många tror. Man brukar räkna att 1 cm mineralull motsvaras av 8 cm trä. Det skulle i så fall betyda att ett timmerhus skulle vara jämförbart med sådär 3-5 cm mineralull. Men inget kan vara mer fel. Man måste även räkna in att timmer är en väldigt trög massa, som håller kvar värmen också. Så det är alltså en fördel att värma upp lite extra när väderleksrapporterna börja hota med många minusgrader. Då håller timmret kvar värmen längre, och förhoppningsvis hinner köldperioden gå över.
  Angående dina gamla fönster, om man räknar på K-värde, är ett väl tejpat innanfönster helt i klass med ett modernt tvåglasfönster och i vissa fall närmar sig faktiskt ett treglasfönster. Detta beror på att utrymmet mellan glasen är mycket större på gamla fönster med innanfönster än vad det är på övriga fönstertyper. Men det skall som sagt vara väl tejpat, och endast något fönster vara vädringsbart.
  Tilläggsisolering på vinden är väl det som har bäst effekt, och då skulle i alla fall jag rekomendera att användaa samma isolering som förr och inte blanda gullfiber och spån. Endast spån, och det finns en baktanke med det också. Eftersom detta hus är ett gammalt hus så har du troligen inte någon diffusionsspärr (plast) på insidan. Använder du då spån så kan spånet ta åt sig av den fuktighet som trycker ut innifrån, för att sedan avge fuktigheten vid torr väderlek. Fiffigt va!
  Tartan
   
 4. K
  Medlem Nivå 3

  Re: Om att tilläggsisolera gamla timmerhus...

  Vad kan man räkna med att det kostar att fylla på med mera kutterspån på en kallvind? Säg 30 cm till på en totalyta på cirka 40 kvm? Hur mycket isolering bör man egentligen ha? (mitt renoveringsobjekt har bara cirka 20 cm just nu).
   
 5. P
  Medlem Nivå 10

  Re: Om att tilläggsisolera gamla timmerhus...

  Energimyndighetet rekomenderar att man ska ha 500mm miniralulls isolering på vinden.

  15cm kutterspån motsvarar ca 7 cm miniralull..

  dvs du bör ha ca 1 meter kutterspån. ::)
   
 6. G
  Medlem Nivå 1

  Re: Om att tilläggsisolera gamla timmerhus...

  Det finns mer material med samma egenskaper som sågspån.
  Kolla in Warmcell eller ekofiber.
  De ska, enligt vad jag förstår, ha samma u-värden som mineralull men kunna andas som sågspån. Då krävs inte samma tjocklek på isoleringen.
   
 7. spocks_beard
  Medlem Nivå 8

  Re: Om att tilläggsisolera gamla timmerhus...

  Du bör lägga på ekofiber på vinden som funkar ihop med kutterspån.
  Det är inga problem om bef. isolering är torr.

  Vi pröjsade ca 14tkr för 35cm ekofiber.
  Tror jag uppskattade ytan till runt 50-60kvm
  (Till detta kom masonit, spik mm som monterats (av mig) för vindavledning.)

  Det blev ENORMT stor skillnad

  Innan isolering hade vi +14 med glödande element på övervåningen
  2 dar efter +18 med ljumna element.

  Värt varenda krona :D
   
 8. S
  Medlem Nivå 7

  Re: Om att tilläggsisolera gamla timmerhus...

  Nu har vi haft första avläsningen av elförbrkningen också, och betalat första "riktiga" elräkningen, så jag tänkte rapportera om det också.

  Slår vi ut det över hela året blir det ungefär 1500:-/ mån, och då är vi två vuxna. Nu har vi iofs varit extra sparsamma i vinter, och t.ex. bara haft full uppvärmning i de rum som vi använder varje dag, och förstås eldat massor med ved, men visst går det att bo både billigt och bekvämt i ett gammalt hus! :)
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: