Byggahus.se

Olovlig trädfällning

 1. V
  Medlem · 289 inlägg

  _Valle_

  Medlem
  Hejsan!
  Jag har en liten fundering om ansvar gällande trädfällning.
  Vi hade ett träd som stod minst 1m in på våran tomt. När jag besökte tomten häromdagen upptäckte jag att grannens grävmaskinist puttat omkull trädet och lagt det mitt på vårant tomt. När jag ringde och frågade grävarn varför man tog sig den friheten hänvisade han mig bara vidare till byggsamordnaren för bygget.
  Grävarn visste nog att trädet stod på min tomt.
  Byggsamordnaren påstod däremot att han inte visste att trädet var på min tomt och att min granne hade sagt att det var hans träd och att det skulle fällas. Så byggsamordnaren menade att detta var något jag fick ta direkt med min granne.
  Tomtgränsen är ju utmarkerad, så man borde kunnat ha kontrollerat vart trädet stod innan man puttade omkull det. :-/

  Vem är det egentligen som bär ansvar över att man fäller RÄTT träd ?
  Kan alla skylla på varandra i detta ärende eller har den som fäller trädet skyldighet att kolla på vems mark trädet står, eller är det markägarens ansvar som ger uppdraget ?

  Tacksam för tips!
  /V   
 2. M
  Medlem · Stockholm · 1 083 inlägg

  Modig

  Medlem

  Re: Olovlig trädfällning

  Hej,

  Jag är inte helt bevandrad i juridikens snårskog, så du får ta mitt svar med en nypa salt tills någon mer beläst kommenterar...

  Min lekmannaåsikt är att om din granne har pekat ut ett visst träd (ditt) och maskinisten har fällt detta så är det din granne som är skyldig. Om grannen dock hade pekat ut ett annat träd och maskinisten begick misstaget att fälla ditt träd så borde han (eller hans firma) vara ansvarig.
  Det är väl i alla fall solklart att du ska bli ersatt för ditt fällda träd. Om du kan få bekräftat att grannen har gett order om att fälla just ditt träd så tycker jag att du ska gå på honom/henne. Om grannen hävdar att maskinisten skulle ha fällt ett annat träd så tycker jag att du ska gå på maskinisten(s företag) och kräva ersättning. Om de sedan anser att de har fällt det träd som det fått utpekat för sig så får de ta den diskusionen med sin uppdragsgivare (=din granne) och kräva ev. ersättning från honom/henne för vad de tvingats betala dig. Du ska inte hamna i kläm för vad som eventuellt är oklart mellan dem.
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 43 219 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Olovlig trädfällning

  Samma brasklappar ang min kunskapsnivå som föregående inlägg. Jag har för mig att om du har hantverkare som arbetar på din fastighet, och dessa skadar grannfastigheten, så är du som fastighetsägare ansvarig, oavsett om det var uppsåtligen eller genom olyckshändelse. Jag tror visserligen att det måste finnas någon sorts samband med det arbete som du får gjort på din tomt. Dvs. om en hantverkare vandaliserar din tomt bara på kul, så är det ett problem mellan dig och den som gjort det.

  I det här fallet så finns det ju uppenbarligen en instruktion till grävmaskinisten att fälla träd, då (tror jag) att fastighetsägaren som direkt eller indirekt beställt trädfällningen är ansvarig för att det inte görs åverkan på din tomt.

  Hur sedan order och missförstånd gått mellan beställare och grävmaskinist är deras problem, och kanske ditt vad gäller framtida grannsämja. Inte så kul med en granne som ev. röjer på din tomt för att få mer sol eller utsikt eller vad nu skälet kan ha varit.
   
 4. V
  Medlem · 289 inlägg

  _Valle_

  Medlem

  Re: Olovlig trädfällning

  Det komiska här är att grannen fällde alla sina träd för över 6 månader sedan. Jag fällde mina träd i sommras, förutom 1 björk som jag sparade. Så denna björk har stått ensam kvar tills för någon dag sedan då den puttades omkull.
  Så det har inte varit något missförstånd i vilket träd som skulle fällas eftersom det bara fanns 1 träd kvar....
  Enligt byggsamordnaren så verkar det som han också tvivlade från början på att trädet var grannens, men att grannen hade sagt att så var fallet. Byggsamordnaren menade på att när dom fällde de övriga träden på hans tomt för över 6 månader sedan lämnade dom alla träd som stod på min sida om tomtgränsen....
  Alltså borde dom förstått att trädet stod på min sida. :-/

  /V
   
 5. M
  Medlem · Stockholm · 1 083 inlägg

  Modig

  Medlem

  Re: Olovlig trädfällning

  Då tycker jag att du ska gå på grannen! Jag gissar att det är bra att ta hjälp av en jurist som är kunnig inom området. Dels för att få reda på rimlig ersättning för trädet, dels för att kolla hur du bäst ska gå till väga. =Kan du skriva ut en faktura direkt eller måste du kräva skadestånd via domstol om ni inte lyckas göra upp i godo. hoppas för 17 att du slipper domstol...inge vidare för grannsämjan:(

  Det är nog svårt att utkräva ansvar av byggsamordnaren. Om deras uppdragsgivare (din granne) har intygat att trädet är deras så måste de ju kunna lita på det.
   
 6. K
  Medlem · Västernorrland · 2 568 inlägg

  Kurtivan

  Medlem

  Re: Olovlig trädfällning

  Räkna med en kostnad på ca 70 000 att "plantera" ett fullvuxet träd. I Finland finns visst firmor som specialiserat sig på sånt. Prata med t ex en stadsträdgårdsmästare, de har sådana kontakter. Kontakta ditt försäkringsbolag om din granne inte vill medverka till att ni blir överens om ersättning.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.