Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Olovlig bergvärmebrunn på vår mark - lösningsförslag?

 1. Excel
  Husägare · Dalarna · 1 167 inlägg

  Excel

  Husägare

  Perfekt läge för dig att skapa en bra relation med grannen. Kräv betalt, grannen tar ju energi ur ditt berg.
   
  • Laddar…
 2. larry78
  Medlem · 535 inlägg

  larry78

  Medlem
  Kan tycka respekten på intrång på andras egendom saknas helt, har ingen förståelse eller sympati för de som tar andras egendom till egen vinning utan vara överens. Föreslå du får ställa en gran mitt på deras uppfart så är ni kvitt...
   
 3. B
  Medlem · Västmanland · 2 603 inlägg

  BSOD

  Medlem
  Moget förslag. Framförallt med tanke på att grannen som borrade hålet har flyttat därifrån.
   
 4. larry78
  Medlem · 535 inlägg

  larry78

  Medlem
  Du menar de inte är medvetna att man köpt en fastighet som gjort intrång i annans. Ingår väl i undersökningsplikten. Kan inte förstå relevansen i förslaget om det är moget eller inte. Man har ju valt att faktiskt beslagta annans mark. Är det ett moget beteende att skita i andras egendom? Var går din gräns? Parkettgolvet eller var får vi inte bygga en grillplats hos dig?
   
 5. P
  Medlem · 6 inlägg

  Pysch

  Medlem
  Hur ser försäljningen ut av fastigheten?
  Är den såld med värmesystemet, men att det framkommit efteråt att borrhålet är felaktigt? Kan inte köparen ta det med säljaren?
   
 6. B
  Medlem · Västmanland · 2 603 inlägg

  BSOD

  Medlem
  Nya grannen och ts försöker tillsammans hitta en lösning på problemet. Att då komma med sandlådenivålösningar som straffar den nya grannen är knappast konstruktivt.

  Det spelar egentligen ingen roll om den nya grannen visste om det när de köpte fastigheten eller ej, det som är relevant är att de insett att det är ett fel, vems felet är, och att bägge parter försöker i gemensam anda lösa problemet på ett rimligt sätt.
   
 7. Wigert
  Medlem · Stockholm · 788 inlägg

  Wigert

  Medlem
  Om entreprenören gjort rätt ska borrhålet vara utmärkt på SGU:s karta. Men utifrån förutsättningarna är det knappast troligt. Med info från kartan kunde då både ni och nya grannen ha fått kunskap om den felaktiga placeringen.

  Jag skulle formalisera i ett avtalsservitut samt skriva en överenskommelse att er eventuella framtida brunnsborrning (vatten eller energi) inte ska påverkas negativt kostnadsmässigt eller utförandemässigt av grannens energibrunn.
   
  • Laddar…
 8. S
  Medlem · Uppsala · 252 inlägg

  SonnyListon

  Medlem
  Eftersom TS inte ens märkt intrånget är det väl inte konstigt att de som köpte granntomten inte reagerat på det. Och båda parter har en bra relation och vill lösa det. Om jag vore TS skulle inte en brasa på grannens parkettgolvet vara mitt nästa drag.
   
 9. P
  Medlem · gävleborg · 691 inlägg

  polaris78

  Medlem
  det går ju enkelt idag att göra ett bergvärmehål som är helt dolt på ytan. om det inte är gjort och så önskas så kanske det borde göras.. Sen har det ju lika lite betydelse som att det finns kablar nedgrävda i marken särskillt om det är lite glest mellan husen och en skogsfastighet som det låter på vissa inlägg.. Även om det vore villatomter så går det ju enkelt att ha 2 borrhål som börjar för nära varandra men man borrar ena hålet snett åt nåt annat håll så är det oftast inga problem ens vid små tomter...

  Förslag om att kräva lika dyr ersättning som ett borrhål kostar kommer knappast vara en väg till en vänskap.. ja menar i verkligheten så lider man ju ingen skada av intrånget om det ligger på mark som ändå inte används till nåt och inte planeras att bebyggas nu..

  Visst är det klumpigt att det är gjort utanför tomtgräns men lider inte ägaren nån direkt bevisbar skada så är det väl mer symbolisk summa och kanske skiva in ett servitut och ta den kostnaden så framtida ägare inte missar hålet och förstör det av misstag..

  Att gnugga händerna och tro att nu ska man få 5-6 siffriga belopp är fan inget annat än gnidet och ett osmakligt sätt att försöka tjäna pengar på andras misstag... kan man inte bevisa nån skada av hålet att man tänkt dra väg där eller nåt som går att bevisa , inte att man nu väljer att lägga väg just där... så känns intrånget ligga i nivå med att man har kabelservitut på sin mark.. brukar ju ersätttas med några hundralappar per meter ungefär som när dom gräver ner fiber.. finns ingen mer skada än så att ersätta och enda "skadan" är att man kanske behöver gräva på platsen om det i framtiden blir nå fel i hålet
   
 10. Huddingebo
  Medlem · Stockholm · 2 717 inlägg

  Huddingebo

  Medlem
  Vad förlorar man på att det tas värme 100m under marken några meter in på ens skogstomt?
  Bara gnidigt och ren ocker att hålla på och bråka om det.
   
 11. D
  Besserwisser · E · 21 139 inlägg

  Daniel 109Premiumikon: Hand

  Besserwisser
  Personligen skulle jag inte skriva servitut för någon tusenlapp. Bara låtit det vara utan att ta på mig några skyldigheter.
   
 12. K
  Medlem · Västerbotten · 611 inlägg

  Knight

  Medlem
  Det är bara att acceptera att borrhålet finns.

  Vill ni bråka kan ni anmäla borraren till RISE.SE och grannen till kommunen.

  I bästa fall får fastighetsägaren böta 1000:- och borraren får en anmärkning men en misslyckad relation med grannen.

  Det är omöjligt att få till ett nyttjandeförbud på hålet så lättast är att släppa det och bjuda grannen på fika

  Det låter som ni har stor tomt så shit happens
   
  • Laddar…
 13. GlennB
  Husägare · stockholm · 622 inlägg

  GlennB

  Husägare
  Det låter billigt, jag har ju som jag tidigare skrivit en granne som av misstag råkat bygga på min fastighet, det är ett hörn av hans garage som hamnade på min tomt, kanske en halmeter in.

  Jag bryr mej inte egentligen då tomterna är stora och grannarna är trevliga, men det är väl lite jobbigt för dom.. Men det skulle tydligen kosta MINST 50k att stycka av den biten, "troligen mer" .

  Så tills vidare så får det vara, och nu har det gått 10 år också så det kanske är mindre jobbigt då en ny ägare (om jag säljer) inte kan kräva rivning längre vad jag förstår.


  Det låter som ett bättre alternativ, om det går enkelt att göra så.
   
 14. K
  Medlem · Falun · 1 107 inlägg

  KungAnka

  Medlem
  Låt grannen hyra rätt till hålet, en lämplig hyra är en flaska gott vin varje jul. Om ni nu mot förmodan skulle behöva marken till nåt annat så får ni väl säga upp avtalet.
   
  • Laddar…
 15. J
  Medlem · stockholm · 5 951 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Det enda jag tänker är att om nåt händer längre fram vill du inte ha ansvar för att borrhålet inte tar skada eller du får ta ansvar för nåt problem. Säg att nån du lejer för att göra ett jobb råkar ha sönder slangarna eller att slangarna läcker ut och hålet måste saneras. Jag skulle skriva nåt om att ni inte tar något ansvar för skador på hålet eller på grund av hålet och att inget arbete får göras utan er tillåtelse och att grannen inte har rätt till fortsatt nyttjande av hålet, men tillägga muntligt att ni inte kommer göra nåt åt saken. Skulle ni ha eller få ett problem med hålet, pga byggnation eller egen anläggning är det bra att kunna värdera om saken. Men sniket att ta betalt för det om det inte stör er.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.