Oljebrännarproblem

7k läst  6 svar

  1. I
    Anonym
    Anläggning:
    Oljepanna (CTC 1100 Family 25) med Bentone BEO 10V brånnare. Tillverkat, köpt och nyinstallerat 1999. Inomhusförlagd ståltank, ursprungligen installerad 1971, som aldrig har varit kollad och rengjord. Dock ingen smuts i oljefiltret.

    Problem:
    Pannan/brännaren har funkat bra alla år sen installation. Nu har brännaren börjat bete sig lite mysko och stannar cirka1-2 ggr./dygn. (I början (i höstas) någon gång då och då.) Går att återstarta utan problem. Tar dock ett tag på sig att vakna till liv (förvärmning av oljan?) och ytterligare en 30 sek. innan den tänder upp (utvädring av rökgaser?) Efter cirka fem minuters bränntid går den upp i ett högt ljudläge med vinande ljud (som kan variera i höjd) tills pannan är uppe i inställd temperatur.

    Jag tolkade i början ljudet som ett lagerproblem i pumpen, men en gammal oljemontör är av annan mening och tror att det hänger samman med att brännaren får dra upp olja för hårt i slutet av bränntiden. (Tidigare oljebrännare var kopplad med retur, den här har bara fram.)

    Fotocellen kollad. Lågan omöjlig att se. Luftinblandningen omöjlig att kolla utan särskilt mätinstrument i dragluckan på skorstenen. Bränner dock rent enligt sotaren.

    Finns det någon oljemontör här som kan pannan och brännaren och har stött på detta problem tidigare och kan säga vad det är/beror på?
    _______________
    Byggaren
     
  2. L
    Medlem · Nivå 12
    Det låter som det kan vara nåt med pumpen ändå, jag hade mätt upp trycket och kollat. montera en manometer i ingången märkt P på pumpen. Den ska ge 10-10,5 bar om allt är ok.
    Byt även munstycke och filter.
    Kolla också så inte förvärmaren är igenkorkad.

    I vilket läge löser brännaren ut? Är det när den ska starta? Hur ser tändelektroderna ut, är de hela och rätt justerade?

    Om du ska köra en BEO10 på ettrörssystem (ett rör från tanken) så bör du nog montera en tigerloop. Det är en sorts avluftare, vilket innebär att du har två slangar mellan loopen och brännaren, och en sugledning från tanken. Då blir det mindre påfrestning på pumpen och du får en jämnare gång.
     
  3. I
    Anonym
    lordi: Tack för svar och tips. Ska överlämna det till fastighetsägaren vi hyr av, så att han kan få någon att serva brännaren.
    ________________
    Byggaren
     
  4. I
    Anonym
    lordi: Hade idag besök av erfaren oljemontör (69 år gammal) som väl kände till panna och brännare. Munstycke bytt, elektroder kollade, filter i förvärmaren kollat och bytt, filter på oljeledningen kollat och bytt (ska enl. honom bytas vartannat år). Pumpen bytt (troligen uppbränd, pumptrycket var närmare noll vid rundpumpning i en burk med några liter olja). Ändå ingen olja in till brännaren.

    I morgon ska han ta upp sugledningen ur tanken och kolla bottensilen, montera oljelyftare och ordna en tigerloop. Tur att jag inte betalar räkningen. En fördel med att hyra huset :D
    ___________________
    Byggaren
     
  5. Fotografen
    Verktygstokig · Nivå 15
    Gamla hederliga "fulltmeskitnånstans"...
     
  6. L
    Medlem · Nivå 12
    Hmm.. mystiskt.. Ja, kanske det är nåt skit i sugledningen, alternativt så kanske det finns en sugläcka nånstans..
     
  7. I
    Anonym
    Det var totalstopp i silen på sugledningen. Bottenventilen satt monterad på ett stålrör och med ett avstånd på en halvmeter från tanktopp till tak fick vi böja röret för att få upp den. Sen blev det nytt kopparrör som rätades ut efterhand som det sänktes ner. Den tidigare bottenventilen (med kula) återmonterades, men utan silen. (Den behövs inte, det finns ett filter före brännaren som är lätt utbytbart.) Så nu funkar värmen/varmvattnet igen till priset av nytt munstycke, nytt filter i förvärmaren, ny pump, nytt oljefilter och en helsikes massa jobb + uppstädning :D
    __________________
    Byggaren
     

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: