Byggahus.se

Ol-Anders

 1. grasfield
  Medlem Nivå 7
  Hejsan!

  Tänkte här försöka dikta ihop en liten tråd om vårat projekt "Ol-Anders", som kort och gott är en liten gård på drygt 8 hektar, byggt 1886.

  Vi köpte fastigheten sommaren 2016, och just där och då så var vi i huvudsak främst ute efter ett par -tre hektar mer mark till våra får, då den mark som vi hade till dåvarande gård började visa sig vara i minsta laget för att kunna hålla just får, eller i vart fall om man vill ta lamm på dom och även kunna ta eget grov foder i form av hö.

  Och efter att letat en del i byn, ringt runt lite och fått avslag ifrån div markägare i trakten så kom det sig en dag att vi började fundera över vem som ägde marken mitt emot där min mor hade sina hästar gick, den där ”plätten” som man inte riktigt tänkt på! Den låg ju faktiskt både bra och fint till där vid ån, kort och gott så slog vi slag i saken och ringde Lantmäteriet och frågade vem som ägde marken.. och på den vägen var det.

  När köpet väl var gjort så åkte motorsågsbyxorna på rätt så omgående för att rensa upp lite, eller kanske rent av för att mer eller mindre se vad vi köpt, Allt var ju så pass igenväxt vid besöken före köpet så en hel del kreativ tankegång hade beaktas vid dessa tillfällen, men hur som haver så var där i vart fall en gång i tiden en liten gård fast man knappt kunde tro det då. Skicket var kanske inte det bästa på de byggnader som ens fortfarande stod upp! Men det var ju inte heller primärt för byggnaderna vi betalade, utan för platsen och marken som vi i första hand nappa krok på!

  Och så, vart efter rensandet runt om byggnaderna fortsatte så växte sakta en siluett upp över den gård som en gång vart där, och skenet ifrån den började lysa starkare varje gång vi var där, det började visa sig, dock med en skopa fantasi att här har ju en gång vart riktigt vackert!

  Den känslan och tanken i kombination med att vi faktiskt köpte gården för dess (för oss) praktiska läge och lagom mängd mark gjorde att vi helt enkelt till slut efter mycket om och men till slut bestämde oss för att "sätta fart" på denna lilla gård igen! Här vill vi bo!

  Då ingen har bott på fastigheten på årtionden, och med avsaknad av både indraget vatten och avlopp, och med el som är ut dömd, och med ekonomibyggnader som är delvis raserade, samt med en "tomt" som är helt igenväxt så vart det helt enkelt ett alldeles för stort projekt för att göra "bredvid" den lilla gård vi då hade, så lösningen vart då att vi sålde den mindre gården i Oktober 2017 och satt oss tillfälligt med 3 barn, 1 hund och 2 katter i det enda lediga som fanns på ”byn”.. dvs. en lägenhet på 2 rum och kök.. Och här är vi nu! :)

  Det finns att bita i.. huset har även stått och läkt in vatten i ca 20+ år..

  Det är lång ifrån klart, men tänkte försöka samla ihop lite bilder fram tills dagens datum successivt, om intresse finns såklart :)
  Så vi börjar väll på en gång! :)

  Här rensas det för fullt framför "boningshuset", tyvärr så tog ivern över när vi kom dit för första gången efter köp, så det finns därmed ingen bild exakt hur det såg ut från början då kameran först togs fram efter nån timme.. hur som, här rensas det iaf utanför själa huset :)
  [​IMG]

  [​IMG]

  När det vart för drygt med röjsågen så fick traktorn med betesputs hjälpa till att gissa vart den forna tomten en gång vart.. Det går såklart snabbare, men känns sådär lagom spännande då marken är okänd så man vet inte om ev sten kan ligga och lura, men det gick bra tillslut! Här har det nog vart gräsmatta tidigare.
  [​IMG]

  Och här märker man att infarten en gång har vart, det har växt igen en del, så det fick bli att rensa även här för att kunna ta sig ner till gården.
  [​IMG]

  [​IMG]

  Nu börjar även "drängastugan" synas bakom allt som växer fritt.
  [​IMG]

  [​IMG]

  Fortsatte och rensa för att få fram den lilla dränga stugan som tyvärr är i mycket dåligt skick.
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Mycket ris blir det!
  [​IMG]

  Och lite ved också.
  [​IMG]

  [​IMG]

  Så även huset, dock växer 2 stora överväxta fruktträd in i fasaden.
  [​IMG]

  Här har dem gallrats ur
  [​IMG]

  Och här har vi plockat ned dem.
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 2. grasfield
  Medlem Nivå 7
  En liten blick bakifrån huset också.. taket här har läkt in väldigt länge.
  [​IMG]

  Nu börjar man se den forna ladan.
  [​IMG]

  [​IMG]

  En del av den är av "nyare" dito med takstolar och gjuten sula.. dvs den som står upp.. men en dock igenväxt.. här sågar vi oss in.
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Ja.. det här går ju å rädda iaf! :)
  [​IMG]
  Allt är igenväxt.. står man nere på åkern, vid ån.. så skall gården ha synats uppe i högra hörnet.. men även här är det igenväxt.
  [​IMG]

  När hösten kom 2016 kunde man urskilja saker och ting lite bättre.
  Huset och dränga stugan som det säkert vart förut:
  [​IMG]

  Dränga stugan.
  [​IMG]

  [​IMG]

  Och den forna ladan, den behöver "renoveras" lite, vilket vi tänker göra :)
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Så,.. här börjar projektet :) Hoppas någon kan tycka det verka intressant och vill titta in ibland! :)
   
 3. Joachim Johansson
  Medlem · Nivå 5
  Ska bli kul att följa! Hoppas ni redan har kommit en bit så att det blir täta uppdateringar med mycket bilder :)
   
  • Laddar…
 4. grasfield
  Medlem Nivå 7
  Joachim Johansson: Ja en liten bit har vi iaf kommit, men är fortfarande väldigt tidigt
  gånget i projektet i sitt stora hela. Men bilder kommer det! :)  Kan försöka delge lite planer med saker och ting som finns i stort, med reservation för förändringar såklart :)

  Från början så var huset uppdelat i 2 st "lägenheter" om 1 rum och kök var, Så planlösningen är som en tvilling på entréplan.

  Varje "lägenhet" hade ett kök med vedspis och ett kombinerat vardagsrum/sovrum/allrum med kakelugn. På den oinredda ovanvåningen så fanns det 2 stycken "sommar rum" till vadera lägenhet som inte var isolerad.

  Idag ser det lika ut förutom att en kakelugn är bort tagen i ena rummet. En renovering av huset påbörjades någon gång under mitten 90 talet och då var tanken att byta hela taket, fönster och fixa "nytt kök" m.m, dock vart detta långt ifrån klart tyvärr och resulterade i att framsidan av taket fick ny fin råspont med betongtegel, medans baksidan aldrig hann bytas alls, vilket resulterade i att huset stått och tagit in vatten via det trasiga bakre taket sedan dess, takfoten bak har rasat och vatten har runnit efter stommen i årtionden, så stommen bak har då såklart skador!

  De hann även riva ur 2 av rummen nere och började regla upp för ett "modernt" kök och toa, men längre en så kom det inte innan det vart stående helt.

  Planmässigt så ser det ungefär ut såhär idag
  :[​IMG]

  Och eftersom vårat behov är 4 st sovrum och såklart ett badrum så kommer vi bygga ut huset lite. Det blir bara drygt 15 kvm per plan. På det nedre planet så ska det bli ett badrum och en liten förlängning av hallen, och på det övre plan så ska det bli ett sovrum till. Eftersom huset är utanför detaljplan så har kommunen sagt att inget bygglov behövs om man håller sig under max 30kvm i 2 plan, vilket vi planerar göra. Och principen på hur utbyggnaden skall vara i förhållande till huset kan så vackert illustreras så här (observera att detta är väldigt grovhuggit):
  [​IMG]

  [​IMG]

  Så med utbyggnaden medräknad så tänker vi att den nedre planlösning kan se ut ungefär såhär:
  [​IMG]

  Och på övre plan är då tanken att det skall bli något i stil med:
  [​IMG]

  Lite så är planen i stort!
  Vad gäller själva renoveringen så ska i princip allt göras, dvs bland annat:

  Nytt tak (råspont, papp, läkt) med lertegel.
  Renovera timmerstommen.
  Borra dricksvattenbrunn och dra in vatten i huset.
  Gräva avlopp.
  Riva bort panel/fasad och sedan sätta ny fasad (tilläggsisolerar 45mm invändigt).
  Byta fönster och dörrar.
  Riva ur hela trossbotten och mellanbjälklaget och regla upp nytt.
  Se till att kunna elda igen.
  Dra ny el i hela huset.
  Ny VVS.
  Nytt badrum.
  Nytt kök.
  Nya golv och väggar. osv osv osv, det blir i princip en stomme kvar att utgå ifrån.

  Vi kommer göra väldigt mycket själva, men kommer även ta in hantverkare.

  Avslutar med nån äldre bild på huset:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 5. grasfield
  Medlem Nivå 7
  Ja vi fortsätter väll :)
  Efter en vinterdvala så började sakta lite saker hända igen vår/sommar 2017.
  För att få bort all skugga som ligger över stora delar av husets framsida samt för att vid senare tillfälle kunna få en okej gräsmatta så lära de 24 träd som stod där och täckte sol och sög den forna gräsmattan torr tas bort..

  Det är svårt att se på bild men det blev faktiskt en fruktansvärd skillnad på ljus insläppet!

  Dum som man var så knäppte man inga kort på hur det såg ut tidigare längs vägen där vi tog ner träden, men för en liten fingervisning så syns det lite här ifrån google strretwiew ifrån 2010, träden och dess nemis runt omkring har dock växt lite till sedan dess.
  [​IMG]

  Första träden nere.
  [​IMG]

  Här syns ljusgluggen som hunnit blivit av de träd som vi hittills hunnit fått ner framför huset, skuggan kastar långt över hela framsidan så att få ner dessa träd kommer göra hela gården ljusare :)
  [​IMG]

  Även här ser man hur det skuggar tomten, och hur mycket ljus som kommer in på bara ett fåtal fällda träd.
  [​IMG]

  Det blev ljusare och ljusare, dock fick träden tas ned i etapper då de va så pass många och stora, och det tar ju lite tid å ta rätt på varje träd.
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Nått träd lära även klättras ner, skönt att inte behöva stå enda där uppe själv å vingla med en motorsåg [​IMG]
  [​IMG]

  [​IMG]
   
 6. grasfield
  Medlem Nivå 7
  Men ner kom dom, och ljust vart det!
  [​IMG]

  Sätt ifrån huset, en grym skillnad! Senare ska en syrenbuske få rama in tomten för insynsskydd och för prydnad, men den blir ju inte 28 meter hög som många av träden var.. och ska väl då förhoppningsvis inte ta bort all solljus.
  [​IMG]

  [​IMG]

  En hel del övergrovt vart det också att "sätta tänderna i"
  [​IMG]

  Vi har även påbörjat lite med rensningen bakom ladan.
  [​IMG]

  [​IMG]

  I övrigt så tog vi och testade och putsa lite på åkern som också behöver lite omtanke.

  En hel del sorkbon och dyl, men överlag överraskande rak och lättkörd :) Den lär dock plöjas om då det nog är minst 15-18 år gammal vall på den.
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Hinner jag så lägger jag in lite bilder på när vi hämtade "reservdelar" till ladan ikväll :)
   
 7. grasfield
  Medlem Nivå 7
  Ja.. vi fortsätter.. :) Ladan som tidigare synts på bild behöver ju milt sagt "riktas lite" :D

  Och vi vill ju väldigt gärna renovera upp den i en nära framtid för att fylla de behov våran lilla verksamhet har, trotts att det ser ut som det gör idag. Och likt den bil entusiast man lite är så slängs tankarna per automatik direkt till att man bör leta reda på en "reservdelsbil" som får agera donator till det projekt man har står.

  Så vart det även här! Efter en del letandes så hade vi sån tur satt vi sommaren 2017 hittade en "reservdelsbil" i grannbyn, i form av en hel lada som skulle bort till förmån för ett garagebygge, tur för oss! :) Så trotts att ladu renoveringen står rätt långt ner på the-to-do-list så var tillfället så pass bra så att vi kände att vi inte kunde missa en kanon chans att bygga upp reservdelslagret rejält så att säga. :)

  Sagt och gjort, här finns mycket delar som kan vara till nytta :)
  [​IMG]

  [​IMG]

  Skylift och framförallt traktor med timmervagn gjorde livet under dessa tre dagar betydligt enklare!
  [​IMG]

  [​IMG]

  Det ser inte särskilt högt ut på bild, men själva mittåsen, alltså topp stocken som var högst upp i mitten på taket satt så pass till att kranarmen inte nådde den, så det vart rätt intressant för en som är höjdrädd att få ned den.. men ner kom den tillslut! :O :p
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Sista delen fick vi inte med oss då det helt enkelt vart för högt just där, men nöjda ändå! :)
  [​IMG]

  Väl hemma med allt timmer så las allt under press i väntan på att det blir aktuellt att påbörja renoveringen av ladan, det är bra med ett reservdelslager när man ska renovera saker i halvdant skick :)
  [​IMG]

  [​IMG]
   
 8. grasfield
  Medlem Nivå 7
  Ett till tyckes litet steg, men ack så behövligt var det när vi fick EL igen! (y):)
  Det fanns i och för sig el till fastigheten sedan tidigare, men då den anades var ifrån krita perioden så var den också därmed utdömd och även aningen livsfarlig enligt El-gubben som var och plockade bort de gamla el-mätarna, medans han skrockade och sa att denna relik borde få hänga nere i fikarummet på firman :p

  Så ett nytt huvudskåp med jordfelsbrytare kom på plats så vi nu åtminstone fick möjlighet till bygg el, mycket skönt! Och passande färg på skåpet också; Faluröd.
  [​IMG]

  Nu är vi vid sen sommar till början av hösten 2017.
  [​IMG]

  Och nu när el fanns på plats så skulle nästa steg bli att riva bort panel för att kunna se hur pass skadad bland annat syllen var, och hur pass skadat det är på baksidan. Här syns det på ena kortsidan att även panelen här fått lite stryk.
  [​IMG]

  Det bakre ytterhörnet på långsidan visade sig vara totalt murket och även värst drabbat på hela stommen, ytterpanelen lossnade nästan av sig själv då panelens spikar knappt fäste i det mossiga underlaget.
  [​IMG]

  Såhär såg det ut enda upp till taket, så pass ruttet så man kunde köra igenom handen in i huset. Detta har då blivit för att takfoten kollapsat och allt vatten har runnit här i stället... under en låååång tid.
  [​IMG]

  Skulle man slå upp ordet "kråkslott" i ordboken så tror jag nästan det skulle kunna vara den här bilden där som illustrativ förklaring av ordet :thinking::D
  [​IMG]

  Såhär ser samma hörn ut inifrån, det är hål rätt igenom taket i hörnet. Det var även flertalet hål på hela den bakre tak sidan.
  [​IMG]

  Ett till hål
  [​IMG]

  Å ett till (fanns fler som inte är med på bild)
  [​IMG]

  [​IMG]

  Som tur var så är ju ovanvåningen oinredd, dvs gjord enbart i trä, vilket har medfört att det även har hunnit torkat upp lite under vissa perioder. Dock är golven på ovanvåningen, mellanbjälklaget och innertaket nere helt förstört på den här sidan av huset. Här ser man golvet på ovanvåningen.
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Och här är innertaket/mellanbjälklaget på nedre våningen påväg att rasa in. Detta är blivande matsalen
  [​IMG]

  Lika dant var det i det blivande tv rummet.

  [​IMG]

  Och golvet på nedre våningen, i ytterhörnet som är sämst.
  [​IMG]

  Det var bara att riva bort all panel och se glad ut.
  [​IMG]

  Eftersom takfoten var trasig och tegelpannorna satt löst och därmed flög ner med jämna mellanrum så fick det bli hjälm på.
  [​IMG]

  Sen ville gud underlätta rivningen lite så han bjöd på ösregn :p
  [​IMG]
   
 9. grasfield
  Medlem Nivå 7
  Ner kom panelen i vart fall, och ska man vara lite positiv så ser faktiskt stommen fin ut förutom där det är skador då såklart.
  [​IMG]

  Vi sågade även bort en bit av panelen runt hela huset för att se satt det inte var skadat någon annan stans vid själva syllen, och gladeligen så var det bara en liten skada på framsidan vid entrén, sen såg det faktiskt bra ut! Alltid nått!
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  På baksidan av en offerbräda som satt längst ner så hittade vi en massa skrivet, bland annat som nedan bild: -"Olle (Olof) Anderson byggde denna gård år 1886". Där stod även att huset fick sin fasad år 1900.
  [​IMG]
   
 10. maah
  Hobbysnickare · Nivå 14
  Galet projekt!

  Ser ut som ni har en livstidsförbrukning av ved nu i alla fall :D
   
 11. granis70
  Medlem Nivå 5
  Häftigt projekt!! (y):strong:
   
  • Laddar…
 12. useless
  Självbyggare · Nivå 23
  Bra. Då är det lättare att hitta alla hål i taket...
   
 13. Mathias12
  Medlem Nivå 13
  Riktigt roligt projekt. Det ska bli jättekul att följa detta .
  //Mathias
   
  • Laddar…
 14. grasfield
  Medlem Nivå 7
  Ja någon vedbrist lär det inte bli första vintern i vart fall :D

  Tackar! :)

  Ja det är sant det! Det gäller och tänka positivt! :)

  Tack! Va roligt att det finns intresse i att titta in i tråden ibland (y):)
   
  • Laddar…
 15. grasfield
  Medlem Nivå 7
  Efter att ha haft 2 olika timmermän på plats för bedömning om husets skador och vad som lär göras för att åtgärda allt så tog vi tillslut med rekommendation ifrån den lokala byggnadsvårds butiken en timmerman ifrån Gävle.

  Han/dom ska renovera stommen på huset, samt byta det bakre taket. Så i Oktober 2017 körde dom dit och byggde upp ställning runt husets bakre långsida, och det kändes rätt stort, för där var nu första klivet ut till en början till "förbättring" av huset :)

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]