Byggahus.se

Oisolerad betongplatta: Fuktspärr vid golvregelsystem/nivellgolv?

 1. K
  Medlem · 1 inlägg

  Kifsef

  Medlem
  Jag har ett suterrängshus som har en oisolerad betongplatta. Undergolvet skall bytas ut. Tidigare bestod undergolvet av följande lager (räknat uppåt från betongplattan): plastfolie 0,15 mm, cellplast 70 mm och spånskiva. Under den 100 mm tjocka betongplattan ligger det 150 mm et dränerande och kapillärbrytande skikt 2-32, och under det ett grusfilter med kornstorlek 0,2-20. Eftersom det är ett suterrängshus ligger marken cirka 2,5 m över betongplattan på ena sidan huset.

  1. Nu är det tänkt att ett golvregelsystem/nivellgolv (utan forcerad ventilation) skall läggas. Bör man lägga en fuktspärr ovanpå betongen i så fall?

  2. Det ligger "bottenreglar" (för att hålla upp väggarna) som ligger an direkt emot betongen utan mellanliggande fuktspärr såsom t.ex. tjärpapp. Räcker det att behandla dem med något som dödar mikrober eller bör man lägga någon form av ång-/fuktspärr under dem? (Det är nog inte helt trivialt att komma åt under bottenreglarna eftersom de bär upp gipsväggarna.)
   
  Redigerat 9 aug 20:31
 2. anders07
  Medlem · Stockholm · 6 150 inlägg
  Utan mekanisk ventilation blir det svårt att få det vettigt... Även med mekanisk ventilation är det inte idealt med "bottenreglarna" som blir kvar mot betongen.
  Ring Nivell och rådfråga, de är väldigt hjälpsamma, även för privatperson!

  Att behandla trä är ingen vits, så länge det ligger an organiskt material mot en betong som kan bli fuktig kommer det att bli påväxt/mögel med tiden.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.