Byggahus.se

Offererad dyr pelletsbrännare, varför?

 1. C
  Medlem · Skåne · 15 inlägg

  cchbg

  Medlem
  Hej, vill gärna fråga om pelletsbrännare. Vi har bett om offerter från kringliggande installatörer. Har en TMV panna (kombi) från 1987. Hade olja förut, idag elpatron 6 kwh som funkar bra värmemässigt. Huset är på 94 m2, med källare. Vår panna funkar för pellets, vilket vi vill skaffa nu. Men i många av offerterna tycker de att vi ska ha minst 18 kwh brännare Janfire eller Bequem, "pga att de som är mindre inte går att flytta med om den gamla pannan dör".
  Kan någon kunnig person kommentera detta? Vi vill inte lägga bortåt 30 000 bara för brännaren. Vad är rimligt för vårt lilla hus o panna? Tack för all hjälp.
   
 2. prototypen
  Medlem · Västerbottens län · 16 226 inlägg

  prototypen

  Medlem
  kWh är energi kW är effekt. Effekt * tid = energi, Kw * h = kWh.

  Nä jag håller med offertgivarna men det är ni som bestämmer.

  Protte
   
 3. C
  Medlem · Skåne · 15 inlägg

  cchbg

  Medlem

  Info?


  Tack för svaret. Jo, jag är ju ingen expert, som du märker. Hur menar du, håller med offertgivarna?
  Skall man minst ha 18 kw? Varför finns det då mindre? Tacksam för utförligare info!
   
 4. prototypen
  Medlem · Västerbottens län · 16 226 inlägg

  prototypen

  Medlem
  Är de mindre flyttbara så köp en, byter ni panna och måste byta brännare också så känns det surt.

  Protte
   
 5. H
  Bannad · 820 inlägg

  holmertz

  Bannad
  Installatörer jobbar oftast bara med "sitt" märke och då sätter dom in brännaren vare sig den passar i pannan eller inte. Bäst resultat blir det oftast om man monterar in brännaren själv. Det här gamla sättet att sälja pelletsbrännare har överlevt sig själv då moderna brännare både kan monteras och justeras in av ägaren. Som alternativ till Beguem finns CTC Bio. Samma brännare men med annat namn och lägre pris. http://www.maniarmatur.se/sv/product/5380/PELLETSBRANNARE-CTC-BIO-20KW Vill du ha en brännare med mindre maxeffekt så vinns Bionordic som har en maxeffekt på 16 kW. I en vanlig villa behöver man inte köra med högre effekt än 12 kW och då passar den utmärkt. Full garanti även om man monterar den själv. Kan också får med automatisk uraskning. Det är rökgastemperaturen som sätter gränsen för hur låg effekt brännaren kan köras med. Med för låg rökgastemperatur blir det kondens i skorstenen. Vanligtvis hamnar gränsen för låg rökgastemperatur också någonstans kring 11-12 kW. Ingen mening köra med onödigt låg effekt för då blir pannan oeffektiv. Alla moderna brännare kan flyttas över till en ny pelletspanna om den gamla pannan ger upp.
   
 6. C
  Medlem · Skåne · 15 inlägg

  cchbg

  Medlem

  Tack

  Tack för det. Ska försöka plugga lite också, kan behövas.
   
 7. 2
  Medlem · 3 137 inlägg

  2an

  Medlem
  De va de dummaste jag hört, Oftast behöver ingen mer än 12 kW brännareffekt till villa o som du skriver så har du litet hus o klarar er med 6 kW idag.. Oftast är det snarare svårt att få till en brännare att gå effektivt på låg effekt, Brukar inte bli optimal förbränning/verkningsgrad på en brännare som är på 15-20 kW om man kör dom under 10 kW..
  Vad man därimot kan säga är att brännaren bör vara på 70-75% av märkeffekten på din panna för optimal verkningsgrad, Men effekt mässig sett till husets behov skulle du klara dej fint med en Ariterm 12 kW/bionet med effekt på 5-12 kW
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.