Byggahus.se

Övervaka/mäta vattennivå i dräneringsbrunn?

 1. O
  Medlem · 767 inlägg
  Jag har två pumpbrunnar som pumpar upp dräneringsvatten ut i dagvattensystemet. Det är alltså dräneringen runt husets källare som jag syfta på. Det skulle ju kännas tryggt att kunna monitorera eller sätta ett larm som varnar för högt vatten i brunnen. Det sitter ju en pump som styrs av en flottör. Det känns ju som att det är ganska mycket som kan gå fel. Och i perioder med mycket tillflöde av vatten i brunnen så antar jag att det ganska snart börjar tränga in vatten i källaren om pumpen av någon anledning inte sköter sitt jobb.

  Jag vet att det finns kommersiella lösningar för det här. Men de är ganska dyra. Borde man inte kunna mäta/övervaka pumpens intermittenta gång på något vis. Pumpen slår ju till med jämn frekvens och den frekvensen ändras ju endast väldigt successivt över tiden. Det är ju inte så att det helt plötsligt rinner mycket vatten i brunnen, för att en timme senare upphöra helt.

  Är det någon som har någon bra ide?
   
 2. M
  Renoverare · Norrköping · 2 416 inlägg

  MrDizzy

  Renoverare
  Hemma automation med fuktsensor för diskmaskin som man sätter på lämpligt ställe ovan flottören.
  Gör pumpen inte sitt jobb, går vattnet över flottören upp dit sensorn sitter och då kommer det ett larm.
  Varning med denna lösning om du inte har hemma automation redan ... det kan bli dyrt då hemma automation är beroendeframkallande och då man har en sak... tja bara en till och en till och en till osv osv ;)
   
 3. I
  Husägare · Stockholm · 372 inlägg

  Installation

  Husägare
  Det finns givare som mäter trycket som funkar bra. Dessa brukar kompletteras med en eller 2 nivågivare beroende på brunnensfunktion och om man har 1 eller 2 pumpar. Här kan du välja 2 nivågivare. 1 för pumpstart och en för larm som ligger högre. Däremot så har man en larmgivare är det ju skitkul att den ger ett larm. Frågan är då vad ska den generera?
  Tänker lite antingen larmar det för att det fylls på fort och pumpen inte riktigt orkar eller så är det pumpstopp. Vilket förmodligen borde vara ytterligare ett larm. Vad gör anläggningen då? Stänger av flödet in i brunnen? Ellet startar något annat för att få bort vattnet?

  nivåvipporna är driftsäkra skulle jag spontant säga. Sällan dessa havererar. Däremot viktigare att ha koll på att pumpen har kraft.
   
 4. G
  Medlem · 158 inlägg
  Jag har köpt en Aqara-hub (550 kr) och två Aqara Läckagesensorer (200 kr st) för övervakning av pumpbrunn. Jag har också komplettera med en Aqara Smart Plug (300 kr) så jag kan se när och hur ofta pumpen kör.

  För att slippa lägga ner hela sensorn i brunnen har jag skruvat dit två koppartrådar (en gammal nätverkskabel) som jag klippt till i lämplig längd. Sensorn ligger på golvet ovanför brunnslocket och bara kabeln går ner i brunnen.

  Total kostnad under 1500 riksdaler.
   
  • Laddar…
 5. I
  Husägare · Stockholm · 372 inlägg

  Installation

  Husägare
  så kan man också göra. Funkar väl som
  Alla läckage indikatorer att du får en slutning mellan polerna. Du har väl pucken i en tät låda fåt man förutsätta.
  Man brukar ju sällan ha trådlösa givare till just denna funktion då man i 99 fall av 100 vill ha en övervakning på kommunikationen. Då krävs hårdtrådat med ett NC. Men det kan vara överkurs i ett system ute och som inte påverkar dyra grejer.
   
 6. G
  Medlem · 158 inlägg
  De är trådlösa och kommunicerar med Zigbee. Köpte en andra efter några månader för redundans, och då de inte är installerade samtidigt bör inte batterierna ta slut samma regniga höstnatt

  Denna lösning är så klart inte hundraprocentig, men den ger tillräckligt hög säkerhet för att vi skall sova gott om nätterna.
   
  • Laddar…
 7. Dowser4711
  Renoverare · Trosa · 2 056 inlägg

  Dowser4711

  Renoverare
  Och en bonus med att de kommunicerar via zigbee är att de inte bara ligger och väntar på att larma, de rapporterar regelbundet in att de lever och deras batterinivå etc. Så du får i rimligt god tid reda på att batteriet behöver bytas (har ännu inte behövt det på mina vatten-sensorer, men andra från Aqara) och du meddelas också om den tappar kontakten.

  Visst, inte alls på samma nivå som en trådad larm-anläggning, men tämligen rimligt för användningsområdet.
   
 8. I
  Husägare · Stockholm · 372 inlägg

  Installation

  Husägare
  Det är ju kanon att det funkar och perfekt för hemautomation. Inte för att jag behöver sånt just nu men man vet aldrig...
   
 9. J
  Medlem · 141 inlägg
  Budjetlösningen: Montera en bit plaströr i brunnen som stöd och genom det en snöpinne som du fäst på en plastdunk som flottör. Låt snöpinnen sticka upp över markytan och notera dess höjd.

  Lite bättre! Installera en nivåvippa i brunnen och koppla den med klenspänning (batteri) till en lampa.

  Proffs: Firmor som säljer dränpumpar har vippor och larmskåp. Med gemensamt larm för flera brunnar får du kolla själv vilken brunn som larmar men det blir ledningar i mark ändå.?
   
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.