Byggahus.se

Övertyga mig om varför fiber

45k läst  610 svar

 1. pacman42
  Medlem · Nivå 12
  Jag gillar dem för att de är pålitliga och inte så störningskänsliga. Jag har inte haft en enda frysning eller några problem med att bilden blir "grynig" på min Chromecast sedan jag anslöt den med Ethernet. Den andra Chromecasten i huset har ofta problem med bägge dessa saker, trots att den står väldigt bra till och har bra täckning från accesspunkten hemma.

  "Favoriten" är när en grannpojk kör förbi med sin gamla Zündapp från 70-talet. Då fungerar varken Bluetooth eller WiFi särskilt bra (det går inte att ha ett telefonmöte då inte). Snacka om att den ger ifrån sig radio-smog. Jag föredrar kablar alla dagar i veckan, men trådlöst är väldigt smidigt.
   
 2. pacman42
  Medlem · Nivå 12
  Enorma mängder av videoströmmar från alla kameror som bilarna utrustas med. Samt information om det finns någon älg, en grop i vägen mm som de identifierat mha kamerorna. Det senare är realtidsinformation (nästan, bör levereras inom några sekunder), men inte videoströmmarna.
   
 3. A
  Medlem · Nivå 14
  Och vem sitter och tittar på detta?
  Kräver det verkligen enorm bandbredd?
   
 4. pacman42
  Medlem · Nivå 12
  Ingen kommer att titta på detta. Det skall sparas för att analyseras av datorer. Dels för att utveckla självkörande tekniker, men även för att kunna utreda när och varför en framtida bil med AI har lärt sig fel. Det behövs helt enkelt för att kunna utreda framtida olycker med självkörande teknik i bilarna.

  Idag kan man skylla på chauffören, i framtiden kommer man att skylla på biltillverkaren. Biltillverkaren (och myndigheterna) vill därför kunna utreda olyckor för att de skall kunna undvikas. Och om en bil lär sig saker själv, då måste rådatat till detta finnas kvar.

  Personligen så tror jag dock inte att bilarna kommer att lära sig själv, utan att biltillverkarna kommer att processa stora delar av videostrlmmsrns i efterhand för att kunna avgöra vad de kan göra bättre framöver.

  Man kan ju också tänka sig att polisen skall få tillgång till detta för att kunna identifiera flyktvägar för bilar mm.
   
 5. Sommartorparn
  Byggnadsvårdare · Nivå 11
  Pratade med en vän från Tyskland som jobbar med it. Han var förvånad över att Sverige som är så glesbefolkat satsar på att gräva ner fiber överallt. I Tyskland är det inte alls lika vanligt att privatpersoner skaffar fiber! Han menade att framtida generationer av mobila nätverk kommer att göra fiberkablarna obsoleta på samma sätt som kopparkablarna nu har blivit......
   
 6. A
  Medlem · Nivå 14
  Det låter ju bra i teorin.
   
 7. A
  Medlem · Nivå 14
  Hur matas stamnätet till masterna i framtida generationer?
   
 8. L
  Medlem · Nivå 7
  Tyskland är ett u-land gällande IT så det förstår jag mycket väl att kompisen inte begrep.
   
 9. Sommartorparn
  Byggnadsvårdare · Nivå 11
  Kan väl inte jag veta..... Matning till stamnät är hur som helst en annan fråga än att varje enskilt hushåll ska ha kabel.
   
 10. Sommartorparn
  Byggnadsvårdare · Nivå 11
  Eller så visste han något om framtida generationers trådlösa som inte vi vet...
   
 11. L
  Medlem · Nivå 7
  Nej. Det är inte särskilt troligt. Tyskland är ett mycket framgångsrikt land tekniskt på många områden. Men just IT ligger man efter på, deras starka bilindustri är helt beroende av underleverantörer som Autoliv i Sverige, det är ett faktum.
   
  • Laddar…
 12. Demmpa
  Husägare · Nivå 21
  Redan idag så går det att få hastigheter på 100Gbit/s över singelmod fiber, alltså samma fibertyp som oftast används till villor mm,
  https://www.direktronik.se/kunskapsbanken/natverk/multimode-och-singelmode/
   
  • Laddar…
 13. pacman42
  Medlem · Nivå 12
  Iom PON-teknologin (GPON, 10GPON etc) som gör att ingen aktiv utrustning behövs ute i bushen, så har dessutom utbyggnad och underhåll av fibernäten blivit ännu billigare. Många svenska fiberoperatörer bygger idag om sina nät till PON. Det dröjer nog inte länge innan vi har 100GPON som då skulle kunna ge 10Gps till varje hus (i teorin 100Gbps, men då 1000 delas över flera hus så vill man inte lova mer än ungefär 1/10 av detta och fiber-boxarna brukar inte designas för mer än detta heller).

  Där jag bor så får vi snart möjlighet till 1Gbps per hus (istället för 100Mbps som vi kan få idag) när nätet konverteras till 10GPON.
   
 14. M
  Husägare · Nivå 8
  Och även 100 Gbit/s är väldigt lågt i förhållande till frekvensen hos ljusvågen, som är omkring 200 000 GHz. Kan jämföras med att för elektrisk koppar så lyckades man ju skrämma upp hastigheten i 56 kbit/s med en signalbandbredd på ca 4 kHz. Så då kan man ju fundera på hur snabbt det blir om det blir möjligt att koda in informationen som direkt modulation av ljusfrekvensen.
   
 15. pacman42
  Medlem · Nivå 12
  Skall man vara petig så ligger väl världsrekordet för en enkel fiber på en kortare sträcka på 1Tbps i en fiber med en färg/frekvens.

  Informationen som kan överföras beror ju på bandbredden på kodningen, snarare än på frekvensen som man utgår ifrån. I en fiber använder man sig idag dock av en enda frekevens och på den kodar man in datat som ettor och nollor.Man behöver i praktiken 200-500 vågor för att detektera en etta eller en nolla idag. Detta är nog rätt svårt att göra så mycket åt då elektroniken inte är snabbare än så, därför är frekvensmoduleringar nog inget att ge sig på förrän lååååångt in i framtiden.

  Istället så får man ge sig på att använda flera olika kanaler (färger) i samma fiber. Rekordet där är 432 stycken. Så den teoretiska hastigheten i en enda fiber ligger idag på 432Tbps, även om ingen har satt ihop den kombinationen av hastighet och kanaler/färger. 101Tbps är rekordet i kombination av dessa parametrar. Detta genomfördes med 370 kanaler om 273Gbps per styck på en distans av 165km. Rätt imponerande får man säga. Detta klarar radio inte någonsin av, men vi kanske inte behöver den hastigheten i hemmen än på några år...