Byggahus.se

Övertyga mig om varför fiber

44k läst  610 svar

 1. A
  Medlem Nivå 3
  Vill inte skriva för mycket om detta, kan lätt bli en avhandling MEN ping-tider (latens) är i regel bara relevant för spel och ex remote desktop vid hemarbete. För "normal" användning, dvs streaming och surf har det väldigt liten betydelse. Detta säger jag baserat både på egen erfarenhet såväl som 20+ års erfarenhet av nätverksarkitektur.
   
  • Laddar…
 2. Y
  Medlem · Nivå 19
  Och TS ställer inga höga krav på sin uppkoppling.
  Något många blundar för är just att TS skrev sig inte ha behovet för kapaciteten eller kostnaderna. När TS lämnar bostaden så kan nästa ägare ta nytt beslut utifrån dess behov och efterinstallera fiber.

  Om en person skulle säga sig söka begagnad bil i golfstorlek så skulle massan ropa att det är bättre (trendigare) att välja en Tessla EL SUV för det kan vara bra med större motor, större kaross, ny teknik, och fyrhjulsdrift, och och och - allt som alla andra går och drömmer om men som frågeställaren själv inte behöver ha.
   
 3. M
  Medlem Nivå 3
  Herre gud! Vad är ditt problem. Skall du vara otrevlig bör du lämna den här siten som är till för artiga och seriösa personer. Ditt problem är gäller dig och inte sen stora massan. Du bör läsa noga det du läser innan du kräks. Torka upp och gör om.
   
 4. Z
  Medlem Nivå 8
  Det är lite intressant att se hur stora förhoppningar folk har för 5G. Men få verkar inse att stora bandbreddsökningar gäller mest mmwave. Och mobilleverantörer kommer knappast att bygga 100meters täta mmwavemaster i Bjursås, det kommer att byggas där pengar och befolkning finns: i stadskärnor. På landet kommer det fortfarande vara samma frekvenser som för 3/4G och då är bandbreddsökningar mycket blygsammare. Och bolagens jobb är att ta så mycket betalt som möjligt, inte att erbjuda kunden bättre tjänst. De hi-fivar så fort en ort har *färre* uppkopplingsalternativ, för då är invånare tvungna att köpa deras mobila tjänster.
   
 5. S
  Medlem · Nivå 10
  Jag kan LOVA dig att spelbarheten inte är försumbar för barnfamiljer i Sverige :)
  Att ping är viktigast för spel är uppenbart, men knappast försumbart för det.
   
 6. S
  Medlem · Nivå 10
  Vart var jag otrevlig någonstans? Om man kommer och hävdar sig med mängder med års erfarenhet för att framhäva att man skulle ha kunskap i området, och sedan vilseleder de som väljer mellan mobilt bredband eller fiber, så måste man tåla kritik. Jag MÅSTE få ifrågasätta hans kompetens när han så uppenbart inte vet om (eller iallafall nämner) de mobila bredbandens akilleshäl.

  Gäller mitt problem endast mig och inte den stora massan? Har jag fått en sämre mast än resten av Sverige menar du? Problem med responstiden är, och har ALLTID varit de trådlösa alternativens akilleshäl...
   
 7. D
  Medlem Nivå 3
  De har en (kraftig) fiber.
  Säg att en site kostar ca 1 MSEK och att man uppgraderar utrustningen för 500 kSEK under 25 år.
  Kapitalkostnaden (lite förenklat) blir då 60 kSEK per år om man slår ut detta på 25 år.

  Med ca 3000 hushåll så blir det 20 kr/år och hushåll för infrastrukturkostnaden.
  Motsvarande för en fiber för 20 kSEK blir 800 kr/år. Dvs 40 ggr dyrare.

  (Jämförelsen är inte helt korrekt då man i mobilfallet får access i hela landet. För Fixed Wireless Access där man bara kan ansluta till en enda basstation så lär kostnaden falla).
   
  • Laddar…
 8. M
  Medlem Nivå 3
  Åter, dina argument är inte relevanta i sammanhanget vilket tydligen även Anders säger. Sin situation är din och mitt inlägg kan generellt inte gälla vilket också framgår. Ha nu en riktigt trevlig helg! Ping ping
   
 9. Stringfellow Hawke
  Medlem Nivå 10
  Som att tacka nej till el för 70 år sen.
   
 10. Z
  Medlem Nivå 8
  Det är det jag försöker säga...även SM fiber man drar in i ett hushåll har med praktiska mått (<1TBit/sek) obegränsad bandbredd. Radionät har mycket mer begränsad bandbredd som bla.a. styrs av fysikens lagar. Fortsätter vår bandbreddskonsumptionsökningstakt (långt ord) blir det betydligt billigare/enklare att transportera det via fiber.
   
 11. Demmpa
  Husägare · Nivå 20
  Här i kommunen så tog man ett beslut 2003/2004 att kanalisation för fiber ska sammförläggas så fort någon ska gräva på kommunal mark. Så från 2004 har kommunen lagt ner PEM-slang när tex fjärrvärmen byggs ut.
  Edit: Sensommaren/hösten 2007 så anslöts första privata villan till kommunens stadsnät. (Slut edit)

  Det finns idag fibernätsägare/tjänsteleverantör som levererar 10Gbit/s till privatkunder i villor.

  Häromdagen så uppgraderad jag vår fiberanslutning från 100/100 till 250/250, i och med det så behövde utrustningen bytas eftersom den fiberkonverter som vi fick för dryga 11 år sedan när vi skaffade fibern bara klarade 100/100. Den utrustning vi har idag klarar 1,25Gbit/s åt bägge håll, utrustningen på min sida (SFP-BiDi-modul & bredbandsdelare/switch) kostar under 1000kr om jag som privatperson köper delarna löst i affär.
  Jag tippar på att Telia (som sköter driften av stadsnätet som kommunen äger) inte betalar många kronor per enhet.
   
  Redigerat 27 apr 11:31
 12. P
  Medlem Nivå 3
  Varför skulle man vilja installera fiber senare. Ju längre tiden går desto ålderdomligare blir det med markbundet nät.
   
 13. P
  Medlem Nivå 2
  Svårt att skaffa fiber till husvagn, husbil men lätt att ha tv-antenn på taket. Så med tanke på vårt växande friluftsliv tror jag inte att tv enbart sänds via fiber i framtiden.
   
 14. L
  Medlem · Nivå 7
  Anledningen att installera fiber senare skulle ju kunna vara att man inser att gjorde en felaktig bedömning gällande tilltro på trådlösteknik. Det får framtiden utvisa vem som har rätt.

  Att camping ska driva behovet av tv-master låter ej trovärdigt. Det löser i så fall campingplatser med koax till varje plats, inte konstigare än att el dras fram.
   
 15. U
  Husägare Nivå 1
  Även jag ångrar att jag satte in fiber, nyttjar ju inte ens den på långa vägar. Har 100/100. Och som de påstod att husvärdet skulle gå upp , ja just för tillfället men inte i de långa loppet. 18000, helt bort kastat. Går lika bra med mobilt bredband om man inte ska ladda hem massa filmer och spela.