Byggahus.se

Övertagande av bolån efter seperation

 1. D
  Medlem Nivå 2
  Hejsan

  Är kanske inte direkt en juridik fråga men visste inte riktigt var jag skulle lägga det..

  Är ute efter några tips på vettiga banker som kan acceptera någon som inte har en traditionell tillsvidareanställning.

  Är nämligen som så att jag och sambon (exet) separerade för snart 1.5 år sedan och jag har försökt överta huset sedan dess, typ. Pengar frågan osv är löst, är bara övertagandet av lånet som fortfarande är olöst.

  Problemet är ju att jag inte får täcka hela bolånet själv enligt bankerna, skuldkvots tak hit och kostnadskalkyl och katastrof räntor dit. Jag får i runda slängar täcka 2 - 2.2 miljoner kr av lånet på 2.7 miljoner. Ända lösningen jag har kommit på är då att ta in en medlåntagare som kan ta över exets del på lånet, eller bara täcka den lilla del jag inte själv kan täcka? Kan jag t.ex stå på 70% på lånet och den nya medlåntagaren på 30%?

  Har nämligen min bror som kan gå in och stå som medlånstagare. Men han har inte den här traditionella anställningen som bankerna älskar så mycket utan han är anställd genom ett bemanningsföretag och har olika vikariat, projekt anställningar. Han jobbar heltid och har en gedigen årsinkomst som mer än väl skulle räcka för att täcka den delen på lånet jag själv inte "kan" täcka.

  Går det ens att deala med de stora bankerna längre som man i viss mån kunde göra förr? Eller hänvisar dom bara uppåt och är helt låsta till satta direktiv uppifrån. Vågar man flytta hela skiten till en av de här små bankerna som marknadsför sig till de med "udda" anställningsformer. Eller några andra tips, förslag på hur jag kan lösa det här? (Neee inte sälja)

  Mvh
   
 2. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nivå 15
  Är rädd att han blir medlåntagare till hela lånet, alltså ansvarig för 100% om du inte kan betala av någon anledning. Annars måste ni dela upp lånet på 2 olika delar där ni tar varsitt. I ansökan till banken skriver ni heltid tillsvidare på hans tjänst, detaljer behöver banken inte veta...
   
 3. D
  Medlem Nivå 2
  Jo visste, det är ju sant, blir han ju så klart. Är bara så trött på att det inte verkar finnas något förhandlingsutrymme längre, utan de bara hänvisar uppåt och slår armarna i kors. Deras ändå förslag än så längre har varit att plocka ut 500tkr från ett hyreshus vi äger i familjen och sätta över det på ett konto som står orört och agerar som någon slags borgen för den del jag själv "inte kan täcka" på bolånet.

  Jo visst, man ju alltid väldigt restriktiv med vilken information man ger till banken, den eviga balansgången.. Men tänker att det kan va svårt att hålla inne med anställningsformen när man tar in en ny medlåntagare, en person som är relativt okänd för banken sedan innan. Vill de inte ha in anställningsavtal som styrker anställning samt lön då?
   
 4. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nivå 15
  Han har väl Anstavtal och kreditupplysning ser ju bra ut. Ska gå vägen tycker jag.