27 125 läst · 90 svar
27k läst
90 svar
Översvämmad dagvattenbrunn hos grannen vad gör vi nu?
Ni bor såpass långt söderut att inget är fruset nu, eller?
Hos oss finns många sådana översvämningar just nu, men de beror på att det frusit i dagvattenbrunnarna och sedan kom 50 cm blötsnö på 24 timmar i början av veckan.
Hos oss finns många sådana översvämningar just nu, men de beror på att det frusit i dagvattenbrunnarna och sedan kom 50 cm blötsnö på 24 timmar i början av veckan.
Vi bor så långt söderut att det inte finns någon tjälen i marken och tempen ligger på ca plus 5.Anna_H skrev:
Det är märkbart att marken även är vattensjuk runt brunnen
Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 25 812 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 25 812 inlägg
Då är det nog en sjunkbrunn, alltså en brunn som leder ned till en stenkista. En sådan fungerar bara på stenig/grusig/sandig jord och där grundvattnet inte är för högt under vintern. Den fungerar inte på lågt liggande mark och i lera.M Miscela skrev:
Men en stenkista skall ha ett utlopp om den blir full. Kanske är det inte fritt?M Miscela skrev:I hear you och det är väl i de banorna jag tänker. Har redan diskuterat olika scenarion med dräneringsfirman som va här för att få lite koll på vad vi behöver kolla.
Men det finns inget utlopp... (om jag inte uttrycker mig tokigt). Detta är sista punkten i systemet och det ansluter inte till något mer. Utan är nog snarare tal om någon slags kulvert eller stenkista i närheten....
Har kontaktat kommunen som etablerade systemet på tiden då de ägde fastigheten för ca 20 år sedan (byggnaderna är ca 200 år gamla). För att höra om det finns dokumenterat hur systemet ser ut. De ska försöka hitta dokumenten men har tydligen inte diariefört allt så bra.......Claes Sörmland skrev:
Stenkistan ligger potentiellt under en hårdpackad grusuppfart/parkering. Men runtom är det lerjord precis som hos oss
Hur ser omgivningen ut? Om det inte finns nått riktigt utlopp, finns det fall ut till nått dike?
Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 25 812 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 25 812 inlägg
Han hävdar att det inte finns något. Närmsta dike är ca 50 meter längre ner vid vägen. Dit går det inte. Grannen hävdar att detta är sista punkten i kedjan och att det inte finns något utlopp och att marken därför är mättad och inte kommer vidare.Nissens skrev:
Ungefär som nedan ser det ut. Vägen går ut till stora vägen ca 50 meter längre ner. Ovanför oss alla finns berg. Till höger bor vi. Det svarta är brunnen.C Carbonara84 skrev:
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Ja jag börjar förstå det. Frågan är vart. Överväger att avleda den översvämmade sänkan runt våra byggnader ner i rör på vår tomt längre bort från huset och vidare ut till dike.... vad är tillåtet?Claes Sörmland skrev:
Utanför detaljplan, ingen kommunal dagvattenavrinning.
Det är en stor tomt men det som vetter mot oss är ca 10 meter... 45 om vi räknar hela kommunens del också men där rinner inte ytvatten utan hade snarare behövt täckdike med rör.... tror jag. Tyvärr ligger grannen Ovanför oss och marken sluttar. Jag kan inte sätta vall hela vägen då en riktigt gammal byggnad tyvärr ligger över på hans mark så där kan jag inte agera utan tillåtelseM Mortsken skrev:
Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 25 812 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 25 812 inlägg
På er tomtmark drar ni rör, täckdiken och öppna diken som ni vill. Men vill ni leda vattnet ut från er fastighet så får ni förhandla med ägaren till den fastighet som ni leder vattnet till. Det säkraste är att ni får servitut att leda vattnet dit men ett enkelt muntligt avtal räcker för stunden. De flesta diken som passerar fastighetsgränser ligger nog där utan servitut eller annan rättighet säkrad.M Miscela skrev:
Varje fastighetsägare har skyldighet att ta hand om sitt dagvatten utan att det rinner ut på det här sättet på grannens fastighet. Anmäl till kommunen att grannens dagvatten strömmar fritt över till er fastighet.M Miscela skrev:Vi har haft huset sedan förra sommaren och köpte det efter visningar som hölls vid frusen mark och snö.
Därför överraskades vi av att det senare på hösten började rinna vatten över gräsmattan, samt under ett förråd och mot vår grund...
Först trodde vi detta berodde på naturligt vatten och att det bakom oss svämmade över i en sänka naturligt och då rann in på vår tomt.
Huset har ändå stått här i många år (1900). Men kommunen har inte några problem noterade, inte heller föregående ägare verkar känna igen problemet (inte heller den före).
Så vi började undersöka dränering och anledning i förrgår med en firma när vi plötsligt pga mycket regn hade 10cm vatten i hela trädgården. Tack och lov rann det undan så snart regnet avtog.
Men i samband med besöket upptäcker vi att grannen, en större fastighet med flera byggnader, har en översvämmad brunn. Den stod och SPRUTADE vatten, under vatten..... och man såg hur detta tydligt rinner till sänka och svämmar över vår tomt.
Så igår följde vi upp när flödet minskat något och då pumpade över brunnen ut mindre vatten.
Idag hade vattnet försvunnit och slutat rinna hos oss. Då ser vi även att brunnen slutat spruta vatten.
Vi tar upp det med grannen som inte verkar förstå/acceptera sitt ansvar utan försöker istället beskriva systemets uppbyggnad och skyller på kommunen... problemet är att vi i området inte har kommunalt dagvattensystem... Utan privat omhändertagande av det egna vattnet.
Vad gör vi nu?
Jag vet vad vi KAN göra. Dvs civilrättsligt driva frågan mot grannen. Så låt oss diskutera alternativ till det...
Vad hade man behövt göra för att avhjälpa problemet med dagvattenbrunnen / kistan (eller vad det nu är i marken som är fullt).
Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 25 812 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 25 812 inlägg
Inget som kommunen har att göra med. Det är en civilrättslig fråga mellan fastighetsägarna.S Skyflakes skrev: