Byggahus.se

Översiktsplan

 1. Kimbj
  Medlem · 20 inlägg

  Kimbj

  Medlem
  Hej,

  Vi har hamnat i en tråkigt sits här hemma.

  En lång historia kort!

  Vi köpte en mindre gård för drygt två år sedan som har ett större behov av renovering, både boningshus och övriga byggnader som ett större hönshus, ladugård, vedbod mm.

  När vi köpte huset för två år sedan så fanns inte huset med i någon översiktsplan. Ett år gick och kommunen började jobba med översiktsplanen. Ett förslag kom ut och vi var inte med, men i det andra förslaget var både vårat hus och mark med. Maximal otur....

  Vi skickade in synpunkter och vi hade väldigt många och bra motargument för att inte bygga i området. Nu har de ändrat översiktsplanen och antagit den. De har markerat vårt område men uteslutit vår fastighet. Se bild, vår mark är inom den slarviga röda cirkeln.

  Området är markerat för lager och logistik.

  Vi har redan borrat vatten, lagt om hustaket, dragit ny el, byggt staket över 200m, bytt ett gäng fönster, renoverat sovrum, dragit in fiber, isolerat och höjt taket på ovanvåningen osv. Vi har alltså lagt ner mycket pengar redan men vi behöver lägga till mycket mer för att det ska bli bra och hålla en bra standard.

  Jag har säkert missat något...

  Hur hade ni gjort i detta läge? Kört vidare? Stannat bygget? Flyttat?

  Tack!!
   
  • Laddar…
 2. SarB
  Medlem · Småland · 627 inlägg

  SarB

  Medlem
  En översiktsplan är ju inte juridiskt bindande och säger egentligen inte så mycket. Först krävs att en detaljplan antas och det tar ju ofta sin tid. När planen har antagits har kommunen i vissa fall rätt att lösa in mark, är det vad ni oroar er för?
   
  • Laddar…
 3. Kimbj
  Medlem · 20 inlägg

  Kimbj

  Medlem
  Vi är medvetna om att det inte är juridisk bindande. Det vi är oroliga för att dels bli grannar med ett industriområde, det var inte tanken när vi flyttade ut till landet. Vi är även oroliga över att de pengar som vi lägger ner i fastigheten inte kommer att värt något i framtiden om vi väljer att flytta om det blir ett industriområde runt vårat hus.

  Vi valde att flytta hit för att komma nära naturen, få igång den sovande gården och låta vår dotter växa upp på landet
   
  • Laddar…
 4. SarB
  Medlem · Småland · 627 inlägg

  SarB

  Medlem
  Förstår, tråkig sits!
  Och såklart väldigt svår fråga att svara på
  Finns ju detaljplaner som i stora delar aldrig genomförs, så vem vet egentligen vad som kommer att hända..
  Verkar det finnas stort tryck på industrier som behöver etablerad, bygga ut osv där? Kanske man kan försöka bolla med kommunen ändå och försöka få en lite mer säker bild. Hoppas någon annan sitter inne med mer givande svar!
   
 5. Kimbj
  Medlem · 20 inlägg

  Kimbj

  Medlem
  Ja, detta är inte alls roligt. Kommunen är väldigt angelägen att expandera. Industrier är en del av det projekt som de har startat. Vi ska läsa på lite och prata med mäklare innan vi bokar in ett möte med kommunen, så får vi se hur vi tar oss framåt
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.