Överlåtelsebesiktning - så går den till

2k läst  17 svar

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 8
  Hur går en överlåtelsebesiktning till och vilka typer av fel kan man upptäcka? Byggahus har följt med på en besiktning av ett gatuhus i Malmö för att få närmare svar.

  Du kan läsa artikeln här: Överlåtelsebesiktning - så går den till
   
 2. F
  Medlem Nivå 10
  I artikeln framstår det som att det är ett lagkrav att undersöka ett hus vid köp. Det är det inte, man kan strunta i det. Men man måste uppfylla undersökningsplikten om man vill kunna åberopa fel på huset i efterhand.
   
 3. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 20
  Jordabalken 4:19 lägger ansvaret att undersöka fastigheten på köparen, sk undersökningsplikt. Uppfyller du inte den har du inte rätt att påkalla fel i fastigheten efter köpet.
   
 4. O
  Medlem Nivå 2
  3 timmars besiktning, samt ett par timmar på kontoret för att sammanställa allt. Så 7-9 tusen för en dags arbete. Ganska hyfsad timpenning. Dags att byta yrke kanske. Frågan är hur mkt besiktningen är värd vid framtida fel, troligtvis inget alls.
   
  • Laddar…
 5. hsd
  Medlem · Nivå 11
  Den är guld värd för säljaren, de flesta felen blir kända =inga dolda fel
   
 6. Bezt
  Medlem Nivå 10
  Nja. Är det inte så att du kan visst påkalla fel som genom en grundlig undersökning inte kunna upptäckas, alltså struntsamma om man besiktat eller ej.
  Därav dolt fel
   
 7. R
  Medlem Nivå 1
  Kanske du behöver både teoretiska kunskaper som du hela tiden uppdaterar och gärna praktisk erfarenhet för att bli en bra besiktningsman. Kostnaden för köparen är negligerbar, framför allt eftersom besiktningen ofta är ett bra underlag för att få en nedjustering av priset.
   
 8. hsd
  Medlem · Nivå 11
  Har man bjudit på ett hus och vunnit budgivningen ska man inte jiddra med priset.
   
 9. K
  Medlem Nivå 11
  Hur tänkte du nu? Om det framkommer något fundamentalt fel som man inte noterade vid visningen, skall inte det rendera en förhandling om priset? Eller menar du att alla spekulanter skall bekosta en egen besiktning före budgivningen?
   
 10. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 20
  Det handlar inte om att jiddra med priset, om man upptäcker fel vid besiktningen som säljaren inte har upplyst om tidigare. Man har ju hittat fel som gör att huset faktiskt är mindre värt. Det är därför alla bör skriva avtal med besiktningsklausul!
   
 11. hsd
  Medlem · Nivå 11
  Lagt bud ligger !
  Om jag säljer och pelle med högsta budet börjar jiddra om priset väljer jag hellre kalle med näst högsta budet och slipper jidder
   
 12. B
  Medlem · Nivå 15
  Och eftersom det vid det laget har gått 1-2 veckor är det inte säkert att kalle är intresserad längre och om nu kalle fortfarande är intresserad så vill även hen utföra en besiktning som kommer att visa samma stora problem osv.
   
 13. hsd
  Medlem · Nivå 11
  När budgivningen är klar avslutas affären utan dröjsmål
  Vill någon besikta får de göra detta innan budgivningen avslutas
   
 14. B
  Medlem · Nivå 15
  Det tar 1-2 veckor att få en besiktning till stånd. Är du intresserad av att vänta den tiden och sen vara tvungen att vara hemma från jobbet 5 halvdagar för att fem besiktningsmän kommer?
  Sen tror jag att många köpare backar ur när du säger att de måste betala tusentals kronor för en besiktning utan att vara säkra på att de sen verkligen får köpa och det kan göra att du får ett sämre pris än om du gör som alla andra säljare gör.
   
 15. S
  Medlem Nivå 14
  Det normala är väl att man skriver ett kontrakt med öppen besiktningsklausul. Hittar man något allvarligt kan man kliva av eller försöka förhandla om priset.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: