Byggahus.se

Överlåtelsebesiktning en formsak eller?

 1. D
  Medlem Nivå 3
  Vi ska sälja ett hus och har valt att låta göra en överlåtelsebesiktning av en SBR registrerad byggnadsingenjör. När vi fick protokollet över besiktningen reagerade vi på följande utlåtande: "Utvändigt yttertak mossa förekommer" samt "badrum släpp (bomljud) golvplattor. Det fanns mossa under en TV antenn på ca 1,5 kvadratmeter, då ska detta framgå i protokollet och 3 klinkerplattor av ca 60 hade "bomljud". Det ger en köpare mera information om man kvantifierar avvikelserna.
  Vi kontaktade besiktningsmannen och ville ha in dessa förtydligande i rapporten, men det gick inte, "han hade jobbat med dessa saker i mer än 45 år", (kanske det som var problemet).
  Vänder man sig till SBR riksförbund så får man veta att de har inget inflytande över vad medlemmarna skriver eller inte skriver i sina rapporter.
  Så fäst inte för stort avseende vad det står i rapporten utan gör själv en noggrann undersökning av huset ni ska köpa, använd näsan och nosa efter fuktlukt, titta efter fläckar på tak och väggar, var mistänksam.
  Ta gärna hjälp av någon som kan en del om hus (om möjligt).
   
 2. volvo
  Medlem Nivå 10
  Det är ju köparen som har nytta av och som bör anlita besiktningsman.
  Detta för att kunna fullgöra sin undersöknignsplikt som köpare.
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Ja varför beställde ni en besiktning som säljare?
   
 4. Swetrot
  Medlem Nivå 11
  Besiktningsmannen har skrivit om mossan på taket i generella ordalag, därför att det betyder att en köpare bör låta undersöka taket minutiöst då det kan antas att det inte har skötts om särskilt bra. Likaså bör badrummet undersökas med mikroskåp under arkeologiska arbetsformer, då det kan antas att det inte är fackmannamässigt utfört med denna anmärkning.

  I praktiken så kan därmed inga dolda fel åberopas för vare sig tak eller badrum sedan. Det är inte särskilt många köpare som förstår detta, kan man förstå av diskussionerna på forumet.
   
 5. D
  Medlem Nivå 3

  Överlåtelsebesiktning formsak eller....

  En överlåtelsebesiktning, rätt utförd KAN vara till nytta BÅDE för säljare och köpare. Säljaren kan efter en överlåtelsebesiktning teckna en försäkring mot dolda fel i huset och en köpare kan få en fingervisning var han/hon skall titta extra noga efter fel o brister i huset. Köparen har en omfattande undersökningsplikt.
  Men..... grejen var att det vore värdefullt om besiktningsmannen inte bara tänkte på SMA ,(save my ass) för att täcka upp sig själv mot eventuella skadeståndsanspråk, utan talade om fakta i rapporten, ex det finns mossa på taket under TV antenn på ca 1,5 kvadratmeter. Takets yta är ca 160 kvadratmeter dva mossa på ca 2,5% av ytan.
  Klarspråk är mycket bra i rapporter, men det krävs förstås lite kurrage, det är alltid lättare att hymla lite suddigt om saker och ting dvs SMA.

  Deralte