Byggahus.se

Överkopplingsbygel till elcentral

 1. S
  Medlem · Nivå 11
  Det är fortfarande inte klarlagt om det är matning via TN-C eller TN-S.

  Om det är TN-C så finns fyra inkommande ledare. En av dem är PEN som är en kombinerad skyddsjord och nolla. Den skall då vara gulgrön med blå markering och anslutas till skenan för skyddsjord. När man sedan ansluter jordfelsbrytarna så drar man en blå nolledare från skyddsjordsskenan till inkommande på nolla på jordfelsbrytaren.

  Om det är TN-S så finns det fem inkommande ledare. En separat PE som är gulgrön och en separat nolla som är blå. De skall då anslutas till en varsin skena som är gulgrön respektive blå. Om man inte vill ha några grupper utanför jordfelsbrytarna kan man strunta i nollskenan och ansluta sin inkommande nollledare direkt på ena jordfelsbrytaren och sedan gå vidare till nästa därifrån.

  Så låt oss reda ut vad TS har för matning så vi vet hur många skenor av varje typ som behövs.
   
  • Laddar…
 2. Stommen
  Renoverare Nivå 5
  Ok grön bygel kvar.
  Ingen blå bygel = två nollskenor så har vi rätt ut det i alla fall:rofl:  Bra GK100 att du förtydligar

  Förlåt jag det skall vara blå kabel till grön plint. Kanske inte blev supertydligt då jag försökte illustrera snabbt.
  Jag ska ha svart RK för att förbinda skenorna (6 st anslutningar) och blå RK för att förbinda jord och nolla med varje JFB (4 st anslutningar)
   
 3. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 17
  Ett tips, ta det sakta och eftertänksamt när du kopplar ihop det hela. Även vana elmicklare kan göra en tankevurpa och trassla till det med flera jordfelsbrytare i samma central.
   
 4. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Om den där centralen har en nedre skena för Jord/Nollplint (vilket den borde ha, eller ha möjlighet till) så är det ett bra sätt att undvika misstag. Sätt nollplinten för första radens JFB uppe och för andra radens JFB nere. Då behöver du för prydlighetens skull komplettera med en extra jordplint nere.

  Om du har TN-C-matning så kan det vara bra med en PEN-plint där du delar upp den men det är inget krav. Även vid TN-S kan det vara bra med en nollplint före JFB så du kan dela till dina två jordfelsbrytare istället för att lägga dubbelt på ingången på ena. Rätt vad det är så byter du den JFBn och glömmer att lägga in den vidarematade nollan. Osannolikt? Javisst. Samtidigt är det bättre att bygga in så få felkällor som möjligt (inom rimliga gränser).
   
  • Laddar…
 5. Stommen
  Renoverare Nivå 5
  Tack för alla bra tips!
  Jag tor det är TN-C matning Men det skall kollas upp.

  Det är en tre raders Häger Delta. Så jag har en nedre Skena. "För prydlighetens skull"? Är den extra jordplinten bara för synskull eller skarp?
   
 6. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Den är inget måste men det är betydligt mer överskådligt om du drar alla grupper till respektive sida av centralen och då håller ihop nollor och skyddsjord. Att dela upp nollplintarna fysiskt minskar risken för felkopplingar.

  Är det autocorrect som gör att det är fler och fler som skriver Häger istället för Hager? :)
   
  • Laddar…
 7. Stommen
  Renoverare Nivå 5
  Testade telefonen väljer Häger. :crysmile:
   
 8. M
  Husägare · Nivå 10
  Jag tror det mer har att göra med logotypen:

  hager.png