Byggahus.se

överklaga bygglov

 1. L
  Medlem · 91 inlägg

  Lina

  Medlem
  Hej,

  Någon som vet något om gången när man vill överklaga ett beslut om bygglov? Vi har fått bygglov till vår blivande stödmur men vi får inte bygga så högt som vi vill. Vi tänker överklaga (det gäller 20-30 cm hit eller dit). Finns det någon här som har erfarenhet av överklagande. Vart hamnar ärendet då till exempel?

  // Lina
   
 2. J
  Medlem · 395 inlägg

  jimata

  Medlem

  Re: överklaga bygglov

  Men, om ni inte får bygga så högt som ni vill så måste ni få ett avslag på den ansökan innan ni kan överklaga. Begär ett avslag på den högre muren och överklaga det beslutet. En överklagan på ett bygglov går alltid till länsstyrelsen. Här (i Stockholm) tar det mellan 1-3 år innan beslut kommer.
   
 3. L
  Medlem · 91 inlägg

  Lina

  Medlem

  Re: överklaga bygglov

  Tack för lite info! 1-3 år!!!! :surprised: Hoppsan. Men det är faktiskt så att vi fått bygglov men det står att muren måste vara lägre på ett visst ställe... Tror nog vi hoppar över hela grejen med överklagan.

  // Lina
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 43 245 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: överklaga bygglov

  Om det är ett ställe den skall vara lägre på så låter det som att det är något i stil med skymd sikt för en utfart eller liknande bra skäl. Och då är nog chanserna för ett överklagande begränsade.

  Sedan kan man ju tydligen komma undan med ganska avsevärda avvikelser från bygglovet när man väl bygger (tror det oficiellt kallas för byggfel), har uppfattat att man kan redovisa avvikelserna i slutet av bygget och på så sätt få dem godkända, eller om man har otur tvingas rätta dem.
   
 5. R
  Medlem · 118 inlägg

  robbanl

  Medlem

  Re: överklaga bygglov

  Lina

  Hur nära väg eller granne ligger muren? Om man ligger 4,5 m från väg eller granne kan man bygga en 0,5m mur eller fylla med 0,5 m fylland utan bygglov....

  Om vi inte får igenom vårt bygge på runt 1,3 m mur kommer jag att bygga en 0,7 m mur och fylla med 0,5 m allt enligt praxis i komunen.

  Robert
   
 6. J
  Medlem · 395 inlägg

  jimata

  Medlem

  Re: överklaga bygglov

  Stopp ett tag Robbanl!!! Det är INTE praxis att bygga mur eller fylla ut 0,5m var som helst på tomten. I PBL finns det ingen höjd angiven på vare sig murar eller utfyllnad. Varje ärende är unikt och bör kontrolleras med kommunen först.

  Det här med att bygga mur på 0,7m och sedan fylla ut 0,5m fungerar inte, man räknar alltid från ursprunglig mark. Och en mur med tillhörande utfyllnad på 1,3m låter i mina öron som en dåligt planerad tomt. Vill man ha en platt tomt så får man köpa en!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.