Byggahus.se

Överklaga bygglov för höghus

 1. T
  Medlem · 10 inlägg

  Tintin97

  Medlem
  Hej!
  Jag bor i en bostadsrättsförening centralt i en stad där ett fastighetsbolag planerar att bygga höghus med åtta våningar på granntomten. Vi är ett trevåningshus med bra utsikt och ljusinsläpp då närliggande hus är i samma höjd. Jag bor själv högst upp med fyra fönster på gaveln i söderläge, resterande fönster är mindre ”vindsfönster”. Fastighetsbolag har släppt en skiss på höghus som ska byggas precis utanför mina fönster, vilket innebär att allt ljusinsläpp nästan försvinner. Vi som drabbas mest är lägenheterna på gaveln, men hela tomten kommer hamna i skuggan och lägenheterna kommer sjunka i värde.

  I nuläget är det ett likadant hus som vi bor i på granntomten med ganska mycket tomt mellan. Det nya planerade huset kommer blir större och hamna ca 4-5 meter ifrån vårt lägenhetshus.

  Fastighetsbolaget har inte sökt bygglov ännu, men chansen är stor att dom får igenom bygglovet. På vilket sätt går det att överklaga? Går det att påverka innan de får bygglovet godkänt? Eller sker överklagan när bygglovet är godkänt?

  Tacksam för svar!
   
  Redigerat 31 jan 16:04
 2. P
  Medlem · 114 inlägg
  Börja med att ta reda på vad detaljplanen reglerar. Om bygglovsansökan är i enlighet med detaljplanen är det nästintill omöjligt att få igenom din överklagan.
   
 3. P
  Medlem · 114 inlägg
  Synpunkter kan lämnas först när lovet har sökts. Överklaga kan du göra när beslut har fattats.
   
  • Laddar…
 4. Ludde Jakobsson
  Medlem · 152 inlägg
  Läste ett inlägg på forumet där någon formulerade sig väl. Man äger inte sin utsikt dessvärre. Om man är orolig eller tror att värdet på sin bostadsrätt kommer att sjunka så kan du ju sälja den nu och hitta ett nytt boende.
   
 5. T
  Medlem · 10 inlägg

  Tintin97

  Medlem
  Tack. Det är inte i enlighet med detaljplanen, den är dock från 1959 och kanske kan ändras av kommunen? Enligt detaljplanen får det endast byggas fyra våningar, samt inte över hela tomten...
   
 6. LaszloToth
  Nybyggare · Borås · 45 inlägg

  LaszloToth

  Nybyggare
  ta kontakt med bygglovshandläggare
   
  • Laddar…
 7. P
  Medlem · 114 inlägg
  Om detaljplanen ändras kommer du som granne att få möjlighet att ha synpunkter innan den antas. Att bygga fler våningar än vad detaljplanen tillåter är inte en liten avvikelse som bygglov kan ges för.
   
 8. C
  Medlem · Östergötland · 285 inlägg

  Christoffer L

  Medlem
  Lika bra att försöka sälja snabbt..
   
  • Laddar…
 9. S
  Medlem · 1 599 inlägg
  Skulle personligen fundera starkt på att flytta.

  Uppenbarligen känns det redan tråkigt för TS att få utsikten förstörd/förändrad och det lär dessutom påverka värdet på lägenheten negativt så snart det är "allmänt känt" och definitivt när huset väl börjar byggas. Särskilt då lägenheterna högst upp med bästa utsikten ofta extra betalt just för den fina utsikten/ljuset.
   
  • Laddar…
 10. L
  Medlem · Halland · 5 137 inlägg

  lordi

  Medlem
  Det händer tyvärr i många städer. Man tycker att det är bra att öka befolkningstätheten, av någon anledning.
  Höghus byggs med bara några meter mellan varandra, så den enda utsikten från vardagsrumsfönstret, blir grannens kök.

  Jag är av den åsikten att befolkningsmängden, både i Sverige och globalt, behöver minska, men nu när den tyvärr ökar, så kan ju inte alla bo på samma plats. Vi måste sprida ut oss.
   
 11. T
  Medlem · 10 inlägg

  Tintin97

  Medlem
  Vi är en liten förening på sex lägenheter och något vi pratat om är att eventuellt sälja tomten till det här fastighetsbolaget. Fastighetsbolaget äger flera intilliggande tomter i samma ”kvarter” och planerar att bygga ett större komplex. Vår tomt skulle innebära att de kunde bygga fler bostäder i komplexet = mer pengar för dom. Kanske kan detta vara ett bra läge för oss att gå i vinst? I föreningen sägs det att bolaget har varit intresserad av vår tomt för flertalet år sedan, men det har aldrig varit ett alternativ att sälja för de som bodde här då... Men går alla i vinst kan det vara ett alternativ.
   
  Redigerat 31 jan 20:10
 12. H
  Moderator · Stockholm · 43 066 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Fast det är en rätt komplicerad process att ”frivilligt” lägga ned en bostadsrättsförening. Det kommer att behövas ett enhälligt beslut i frågan.
   
  • Laddar…
 13. Huddingebo
  Medlem · Stockholm · 1 736 inlägg

  Huddingebo

  Medlem
  Sant.
  Dock så kom just detaljplaner till för att din egen fastighet är din grannes utsikt.
  För att skapa förutsägbarhet och trivsamma områden.

  Som sagt, tillåter detaljplanen höga hus så har man inte mycket att säga till om.
  Men ändringar i detaljplan ska ut på granskning för godkännande och berörda fastighetsägare har lite att säga till om.
   
 14. Huddingebo
  Medlem · Stockholm · 1 736 inlägg

  Huddingebo

  Medlem
  Ring eller bestäm möte med kommunen. Ta reda på så mycket fakta om vad som krävs för att en detaljplan ska kunna ändras och hur era rättigheter ser ut.

  Boka ett möte med samtliga bostadsinnehavare och förvissa dig om att alla förstår vad bygget kommer att innebära.
  Förslagsvis utomhus i närheten.
   
 15. T
  Medlem · Stockholm · 636 inlägg

  Taxture

  Medlem
  Om alla är överens är det väl bara att alla säljer till byggföretaget så blir det deras ”problem” att upplösa föreningen?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.