överhandsfräs / handöverfräs

2k läst  13 svar

 1. T
  Medlem Nivå 1
  Saknar en överhandsfräs
  Har kommit till insikt om att jag nog behöver en egen överhandsfräs. Brukar låna min brors när behov finns idag, men det börjar kännas omständigt att åka och låna. Han har en Elu från 80-talet så en sån går det inte att köpa idag.
  Min fråga är vad kostar/ hur mycket behöver man betala för att få en bra maskin. Har sökt lite på nätet och det finns ju fräsar från 299,- upp till Festools maskiner, men vilka maskiner är bra?
   
 2. M
  Medlem Nivå 11
  Om du redan har fräst vet du om du klarar dig med 8 mm eller måste ha 12 mm skaft för att du skall kunna köra större stål. Det är huvudfrågan Efter det handlar det om du alltid kör mot lager, i så fall behöver fräsen inte vara lika precisionsinriktad. Kör du inte mot lager, så vill du ha ett hus som rör sig utan att glappa, och relativt mjukt. Där ligger en kostnad. Köp via england så blir det billigare. Det finns många fräsar för runt 1500 som är bra. Undvik de billiga (jag har en Alpha Tools som är typiskt oanvändbar till annat än att köra mot lager).

  Som alltid med verktyg, de blir bättre när de blir dyrare, men det man får är mindre och mindre för varje tusenlapp extra.

  --- Mats ---
   
 3. Ellagård
  Medlem Nivå 6
  Alltid trevligt att komma till insikt :)

  Jag är rätt ny när det gäller fräsning, men är inne på min andra fräs (båda används dock). En funktion som jag värdesätter (och var en av anledningarna att jag köpte nummer två) är att kunna ställa djupet med ett vred på något sätt, tycker att detta gör jobbet enklare och roligare. Detta kan tex gröna Bosch POF 1400. Vidare ville jag kunna ställa fräsanhållet med vred och då gick alla billiga fräsar bort. Har en 8mm CoTech på ca 1000W och en 1/2" DW 625 på 2200W. Den sistnämnda kommer även att sitta i bord är tanken, 625:an är ett monster på 5kg, men mycket trevlig att jobba med. Köptes i UK.
   
 4. Mr Handyman
  Medlem Nivå 11
  Frågan är väl man är beredd att betala, hur stark den ska vara osv. Vill man lägga några hundralappar på att pröva funkar det med den där fyrahundrakronors från Clas Ohlson. Vill man starta lite högre upp finns ju alltid DW621 som kan köpas från England billigare än här. Eller Festool OF1010 som också är rolig att börja med.
   
 5. phl
  Medlem Nivå 14
  Glöm dessutom inte bort Trend, de är rätt skapligt prissatta i Storbritannien.
   
 6. tallmilan
  Medlem Nivå 9
  Överhandsfräs är inget man ska snåla in på, det slår tillbaka på resultatet.
  Ergonomi och möjlighet att se vad man gör är också något man bör kolla på (jmfr. OF1010)
   
 7. S
  Medlem Nivå 1
 8. phl
  Medlem Nivå 14
  Kan inte påstå att jag tycker man extremt bra vad man gör på OF1010:an. Däremot är det ett resultat av ett bra dammutsug. Det är något som många handöverfräsar saknar. Oftast tycker jag att dammutsuget är någon form av efterkonstruktion i klarplast som dessutom har en tendens att spricka.
   
 9. Mr Handyman
  Medlem Nivå 11
  Tycker inte heller Festool OF1010 är lysande på det. Jfr den med DW621/Elu MOF97 och DeWalten är klart bättre, gäller även dammutsuget f.ö. På OF1010 sitter ju också slangen dumt till. På 621 kommer både sladd och slang rakt ovanifrån. OF1010 har dock andra fördelar som skulle kunna göra den till ett bättre val, t.ex. pistolgreppet.
   
 10. Daniel_N
  Moderator · Nivå 17
  Jag tittar i princip aldrig, tycker det funkar toppen, även om det naturligtvis krävs ibland.
   
 11. tallmilan
  Medlem Nivå 9
  Jag menade i.o.f.s. inte heller att OF1010 skulle vara bra om man ska kolla på vad man gör, utan något som man ska beakta. Ergonomin däremot är på den bra sidan av alternativen.
   
 12. Daniel_N
  Moderator · Nivå 17
  Är denna maskin i samma klass som elu mof 96 (vilket jag är inte helt säker på, en hel del blev lite billigare när färgen byttes) så är det otroligt mycket maskin för de pengarna.
   
 13. S
  Medlem Nivå 1
  Mja, den håller nog inte samma klass som Elu efter vad jag hört om dom och jag tycker den är vansinnigt prissatt om man betalar fullt svenskt pris.
  Jag tittade på Bosch´s gröna när den här dök upp som alternativ till samma pris.
  Dock en skön liten maskin som nog kommer göra jobbet.


  /J
   
 14. Mr Handyman
  Medlem Nivå 11
  Tänkte på att det kanske var så du menade, men men. Och, ergonomin är bra.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: