Byggahus.se

Östkust vs Västkust

 1. harry73
  bra på allt · Skåne · 12 591 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Det tycker han är märkligt.
  Och om du ändå är så ointresserad av resten av landet, varför bryr du dig om tomtpriserna där?
   
 2. M
  Inredare · halland · 172 inlägg

  MoveMe

  Inredare
  Jag är intresserad av att flytta till en kustnära plats där jag kan bo permanent, inte intresserad av ett semesterboende eller en sommarstuga. Det kanske är svårt att förstå...Tycker att tråden hamnar på sidospår nu...
   
 3. H
  Medlem · 303 inlägg

  Huruvida

  Medlem
  Enkelt kan man ju säga att det finns väldigt mycket mer östkust än västkust i Sverige vilket borde ge en skillnad i priser - tillgång/efterfrågan. (Väldigt förenklat, jag vet). Klimatet kan man ju tänka på om man ska bestämma sig: västkust = Jag gillar blåst och regn!, östkust = Jag kan välja det klimat jag gillar! (från Haparanda till Simrishamn).
   
 4. H
  Medlem · 8 inlägg

  Hagerstrom

  Medlem
  Jag tror miljön är mer eftertraktad på västkusten! Det tillsammans med att kusten är kortare samt att övre delen även är eftertraktad av norrmännen.

  Det tror jag har drivit och kommer driva priserna framöver.
   
 5. F
  Renoverare · Älvsborg · 88 inlägg

  frollic123

  Renoverare
  Västkusten = Bästkusten ;)
   
 6. E
  Medlem · Järfälla · 339 inlägg

  ecb182

  Medlem
  Du kan inte jämföra storstadsnära områden på västkusten med till exempel Västervik. Västervik är ett mindre samhälle med cirka 20.000 invånare som inte ligger inom bekvämt pendlningsavstånd till någon större stad. Inte konstigt att priserna blir lägre där. Många av de som skulle kunna tänka sig att bo där kan inte få motsvarande jobb som man har möjligheter till i en storstad (egen erfarenhet).
   
 7. J
  Medlem · jönköping · 202 inlägg

  jannebmw

  Medlem
  Vart är kvällssolen?
  Algblomning?
  Kallt badvatten ?
  Världens mest förorenade hav!
  Detta spelar nog in rätt mycket!
  Nä västkusten lockar mer !
   
 8. J
  Husägare · Skåne · 354 inlägg

  JeLö

  Husägare
  Som några andra redan nämnt, tillgång och efterfrågan.
  Du jämför med Kalmar. Hur många arbetsplatser finns det i Kalmar jämfört med Göteborgsområdet?
  Här nere i Skåne är det också stor skillnad på öst och väst. Finns flest arbetsplatser i Malmö/Lund/Helsingborg, därav vill/måste fler bo i väst. (Sen har vi förstås område som t.ex. knäbeckshusen som stuckit iväg i pris sen det ockuperats av sommargäster från Stockholm)
   
  • Laddar…
 9. Nissens
  Medlem · 2 619 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Sannolikt åsyftades den Svenska västkusten. Norge är en annan marknad.
  Annars hittar du säkert billig mark på Islands och Grönlands västkuster också. :)
   
  • Laddar…
 10. harry73
  bra på allt · Skåne · 12 591 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Troligtvis, men då ska man jämföra Bohuslän med Stockholms skärgård och Skånes och Hallands västkust med Skånes och Blekinges östkust, och redan den jämförelse haltar om man tar hänsyn till E6:an och västkustbanan längs västkusten och ett dåligt utbyggt vägnät och järnvägsnät längs Österlen och Blekinge.

  Med mina inlägg försökte jag sätta fingret på den diskrepansen.
   
 11. P
  Medlem · 23 inlägg

  Peonies

  Medlem
  Tror som tidigare redan nämnt, efterfrågan är mycket större på västkusten. Närhet till Göteborg och Oslo, bra förbindelser havsväg och luftburet. Tror även västkustens natur, salta bad och klippor, båtlivet m.m. ligger rätt i tiden och möjliggör en livsstil som många vill ha just nu.
   
  • Laddar…
 12. K
  Medlem · Munkedal · 562 inlägg

  Kalle B

  Medlem
  Sedan är det en jäkla skillnad i pris på kustnära och inlandet här i norra Bohuslän. De inre delarna av Munkedals, Tanums och Strömstads kommuner har väldigt billig mark. Gränsen går ungefär vid E6:an, på västra sidan är det dyrt, på östra billigt.
   
 13. P
  Medlem · 23 inlägg

  Peonies

  Medlem
  Det är sant. Dock var det kustnära lägen eller lägen med havsutsikt som TS är intresserad av enligt inlägget. En kvalificerad gissning är att dessa lägen inte återfinns i "norra Bohusläns inland".
   
  • Laddar…
 14. A
  Medlem · Skåne · 351 inlägg

  Alfons3301

  Medlem
  Jag tycker kusten vid Västervik är fin, med skärgård och allt. Men vill man bo där så beror det på vad man har för yrke. Det är ju ingen storstad. Dessutom minst 10 mil till större storstad som Linköping, och på det rätt dåliga/långsamma tågförbindelser. Tågförbindelser västerut ännu sämre.
  Sen vet jag inte hur mycket billigare det är med havsnära tomt. En sommarstuga på sådant läge med 50-tals standard utan el och avlopp kostar ändå närmare 3 miljoner.
   
 15. C
  Medlem · Västra Götaland · 6 inlägg

  chris81

  Medlem
  För att västkusten har riktigt hav, kortare avstånd, mer tätbefolkat, bättre kommunikationer, det finns mycket arbetsgivare efter sträckan, i Bohuslän har norrmän under många år pressat upp priser.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.