Byggahus.se

Ösregn vid stomresning

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Köpt ett prefab hus från Värsåsvillan som stomrestes i ösregn, regnade 13 mm under dagen, där syllen framförallt låg och badade i en bassäng av vatten, men även hammarbanden låg helt öppna, där regnet kunde rinna ner mellan plasten och isoleringen, min fråga till er, vad hade ni gjort i detta läget, när då säljaren säger, - Ingen fara, det torkar ut, det tar några veckor, sen är det lugnt. Jag är bara lekman inom området men känner ändå oro, eftersom man hört och läst hur svårt det är att torka trä som blivit fuktigt och framförallt instängt bakom plast, när då sk. experter hävdar att trä över 17% rel. fuktighet inte får byggas in i väggen

  Tacksam för svar
  Stefan
   
  Redigerat 14 jan 04:39
 2. Staffan2000
  Medlem · Nivå 14
  Medlem i tio år, och första inlägget först nu! Imponerande!

  Nakna reglar klarar sig fint även om de blivit blöta av regn en dag. Värre är det ifall såväl regel som isolering ligger i ett vattenbad efter rensningen. Föga överraskande lugnar "proffsen" dig, med att -det torkar! Det är inte de som skall bo där.

  När de flesta vaknar, och jag går och lägger mig, får du säkert bättre svar, än det jag lyckats åstadkomma.

  Staffan
   
  • Laddar…
 3. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Börja med att läsa denna tråd och rapport från SP.
  https://www.byggahus.se/forum/threads/nya-roen-om-fuktig-syll.179345/
  Länkarna har alltefter slutat fungera, så nu hittar du funkis länt till PDF'n i sista inlägget.

  Sen kan du ge säljaren rapporten.

  Vatten som runnit mellan isolering och plast betyder att plasten måste tas väck, för urtorkning, och snabbt nu, för svartmöglet börjar gro direkt.
  Syllarna hinner nog aldrig torka tillräckligt snabbt. Du kommer få ett hus med svartmögelangrepp från början, men blir allt torrt, någorlunda snabbt, så stannar förvisso påväxten av. Men huset är ju inte lika fint och bra som ett hus där man inte utsatt det för vatten såhär.
   
 4. F
  Byggveteran Nivå 16
  Hade det varit öppna väggar dvs typ panel utvändigt och bara stommen hade det varit okej att torka ut invändigt med avfuktare och värme och sedan isolera och plasta efter man kontrollerat fuktkvot. Har det kommit in vatten bakom plasten och det är en isolerad stomme är det bara att riva ut plast och isolering och torka ut. Är det rejält uppfuktat så räkna med en månad under denna årstiden. Ner till 15-16% fuktkvot är rimligt.
   
 5. N
  Medlem Nivå 3
  Om du får mothugg från byggarna, försök ta hjälp av din kontrollansvarige.
   
 6. S
  Medlem · Nivå 10
  Herregud vilken värdelös byggare, nej det kommer inte torka förrän huset är permanent skadat, det finns inget att diskutera om när det gäller den saken.

  plasten och isoleringen ska bort fort....
   
 7. S
  Medlem Nivå 1
  Tack för era svar, frågan är hur man går vidare eftersom säljaren slår ifrån sig med armar ben att vi var inte de första som byggt under regn.
  1. Antingen får man strida utav bara f..n för att få till en åtgärd från företaget
  2. Ta smällen och rätta till själv
  3. Hoppas på turen att det självläker, torkar ut och det inte blir problem framöver
  Känslan av att köpa ett nytt hus med allt vad det innebär, glädjen mm försvinner lite pg av en sådan här sak, man kan ju tycka att säljare mm borde vara seriösa och vara medvetna om riskerna vid dåligt väder och avvakta med husresningen och inte bara tänka på pengarna
  //Stefan
   
 8. M
  Medlem · Nivå 8
  Stå på dig, du kommer ångra dig efteråt. Det kan kännas jobbigt nu, men du kommer ångra dig resten av tiden du bor i huset om du inte gör det nu.

  Jag ringde en fuktspecialist inom bygg på LTH i Lund när vi byggde, de var bra att prata med (och gratis). Googlade fuktkunniga och hittade lite nummer att ringa.
   
 9. Heij83
  Lösvirkesbyggare · Nivå 8
  Din KA bör ha åsikter om detta och bör hjälpa dig.
   
 10. S
  Medlem Nivå 1
  Låter som en idé, det behövs nog lite påtryckningar från någon sakkunnig för att övertyga säljföretaget, hade en diskussion med säljaren igår men han menade att jag överdrev och att jag behövde inte oroa mig, tyvärr är det ju så att det är bara säljaren man har som kontakt. Precis som någon skrev här, att KA får titta på det, idag ska KA komma ut, så får vi se, men vad han har för makt att sätta emot vet jag inte. Du råkar inte ha kvar något nummer och eller kontakt person på LTH?
  //Stefan
   
 11. Bästa svaret

  M
  Medlem · Nivå 8
  Jag är inte helt säker, men tror det var någon som jobbade på Fuktcentrum.

  http://www.fuktcentrum.lth.se/kurser/diplomerad-fuktsakkunnig/
  http://www.fuktcentrum.lth.se/

  Hos RI.SE borde man också kunna hitta bra folk.

  Du vill helt enkelt hitta en diplomerad fuktsakkunnig att prata med. De jag ringde upp hade inga problem att svara på enkla frågor på telefon utan betalning, mycket trevliga. Tror jag pratade med två stycken.
   
  Redigerat 14 jan 11:04
 12. S
  Medlem Nivå 1
 13. jonas_da
  Allvetare Nivå 2
  Fy fasen, jag lider med dig TS!

  Ligger själv i startgroparna för att projektera vårt bygge och detta är en av mina värsta mardrömmar med prefab (såklart även lösvirke) men inte lika illa då tänker jag eftersom man kan låta det torka ut innan man sätter något innanför ytterväggen.

  Hoppas verkligen det skall ordna sig. Håller dock verkligen med de som skrivit tidigare. Ta det på allvar, lita inte på dina byggare för det kommer inte ordna sig av sig själv. Finns ingen chans att det torkar med tanke på att det är inplastat.
   
 14. M
  Medlem · Nivå 8
  Jag trodde alltid att man väntade till 2 dagar med bra väder innan man reste ett prefab hus, är inte det standard?
   
  • Laddar…
 15. P
  Medlem · Nivå 5
  Nej, då skulle det inte byggas mycket i göteborgsområdet.
  Däremot ser en till att skydda bygget efterhand som det reses.
   
  • Laddar…