Byggahus.se

Öppna upp till nock

 1. F
  Medlem · 75 inlägg
  Vi håller på att bygga hus med förberedd övervåning (fackverkstakstolar mm) i en del av huset. Nu har vi kommit på att vi skulle vilja öppna upp delar av detta så det blir öppet till nock och göra ett litet sovloft.

  Helst skulle vi vilja göra detta redan nu dvs redan innan huset slutbesiktat. Nån som gjort en så pass stor ändring efter att huset redan hunnit börja byggas? Kommer det kräva nytt bygglov, energiberäkningen kommer ju ändras bland annat?

  Om vi inte får göra det nu och använda oss av byggföretaget tänkte vi göra det själva sen istället. Vad ska vi isåfall tänka på att säga till om så att vårt arbete förenklas så mycket som möjligt? Exempelvis kanske de inte behöver göra ett så himla fint tak i undervåningen om det ändå ska rivas.

  Orange öppet ner. Blått sovloft. Svart kallvind (ev inreder vi detta i framtiden).
   
 2. T
  Medlem · 14 inlägg
  Hej.

  Är det takstolarna uppe till vänster på bilden så kallas dessa "ramverk". Fackverk är typisk sådana som ser ut såhär:
  upload_2020-12-14_22-16-4.png

  Menar du att du skulle kapa takstolarna typ såhär?:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-12-14_22-21-45.png


  Det första du bör göra är att ta kontakt med takstolsleverantören för att se ifall det finns någon möjlighet att göra dessa ändringar och i så fall vilka förstärkningar och/eller avväxlingar som krävs.

  Så innan du tänker på energi beräkning och bygglov, se till att det görs så att taket inte faller in. Förhoppningsvis har du redan gjort det och det är därför du frågar om det förstnämnda. ;)
   
 3. F
  Medlem · 75 inlägg
  Åh ja precis, menar ramverk precis som på den övre bilden. Vi tänkte inte kapa takstolarna alls utan ha synliga såna och sen klä in de delar som syns för att de ska bli snyggare. Då borde väl inte hållfastheten försämras?
   
 4. T
  Medlem · 14 inlägg
  Tekniskt sett så försvagar du dem genom att de delar som inte blir inklädda inte heller avstyvas.
  Underramen är förhoppningsvis inget problem då det bara är en kortare sträcka som blir oavstyvad. Men hanbjälken kan behöva kompletteras för att inte knäckas ut ur planet.
  Detta borde takstolsleverantören kunna göra en kontroll på. Sen finns det ju lite olika sätt att lösa det på om det skulle vara så att det blir några problem med hållfastheten.
   
 5. F
  Medlem · 75 inlägg
  Ok, stort tack! När du säger "tekniskt sett" menar du då att det inte BORDE
  vara några praktiska problem? :)


  Pratade med kommunen och för dem är de inga problem med bygglov etc. Imorrn ska jag prata med byggfirma får vi se vad de säger.
   
  Redigerat 15 dec 2020 20:25
 6. T
  Medlem · 14 inlägg
  Det borde gå att lösa, men det är alltid en fråga om hur mycket som krävs.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.