Byggahus.se

Öppet ner till undervåningen

 1. B
  Medlem · Östergöland · 21 inlägg

  Bitbitten

  Medlem
  Hej alla i byggartagen!

  Vi letar husmodell där det från övervåningen är öppet ner till bottenvåningen, dock inte funkishus. Lite loftkänsla eller balkong inomhus som vi brukar säga. Vi har hittat Strandgården, Lövgården och Brogården hos Värsåsvillan, men de husen känns en aning för stora för oss. Finns det fler liknande husmodeller tar vi gärna emot tips! För vara en svår sak att ändra på i ett annat kataloghus?

  Finns det till och med någon där ute som byggt med sådan planlösning och kan dela med sig av erfarenheter och bilder?
   
 2. S
  Medlem · Norrbotten · 206 inlägg

  Stenback

  Medlem
  Vi har skrivit kontrakt på ett hus som har det du beskriver. Tyvärr har vi inte flyttat in ännu så jag kan inte dela med mig av erfarenheter och bilder. Det är inget kataloghus i och för sig...
   
 3. M
  Medlem · VÄSTRA GÖTALAND · 143 inlägg

  malinwi

  Medlem
 4. Z
  Medlem · 28 inlägg

  Zamel

  Medlem
  Borohus Västergötland 163
   
 5. C
  Medlem · Stockholm · 88 inlägg

  Chips

  Medlem
  Vi valde att öppna upp mellan våningarna på ett Myresjöhus Viskär som inte har det från början, det var inga problem att få igenom det, och inte heller några större extrakostnader för förändringen. Så hittar du en modell du gillar i övrigt går det säkert att lösa.
   
 6. Z
  Medlem · 28 inlägg

  Zamel

  Medlem
  här kommer bilder borohus västergötland 163 med öppet över matplatsen.
   
 7. A
  Medlem · Dalarna · 7 inlägg

  arvtheshark

  Medlem
  Hejsan.

  Vi ska bygga ett hus från fiskarhedenvillan (modifierad tranan) där vi ändrat om hela planlösningen och öppnat upp mot övervåningen, dock bara i hallen. Vårt hus blir inte mer än ca 157kvm. Det kostade oss inte något att förändra planlösningen, eftersom fiskarhedenvillan bygger i lösvirke.

  Du kanske kan få några ideer av vår planlösning

  mvh Arvid
   
 8. P
  Medlem · AB · 922 inlägg

  Pepparkaka

  Medlem
  Har inte byggt det, men tycker att det verkar finnas stora fördelar med ljus och rymd. Nackdelen är väl framför allt allt ljud mellan våningsplanen.
   
 9. F
  Medlem · Stockholms län · 1 970 inlägg

  Farzan

  Medlem
  Sant! Sedan beror det väl litet på vad som finns ovanför och nedanför öppningen. Bredvid oss ska det nu byggas kedjehus där det ska vara öppet över halva vardagsrummet och allrum över andra halvan. Allrummet blir alltså som en balkong över v-rummet. Coolt, men tänk vad kul när föräldrarna vill titta på film på feta hemmabion där nere och barnen vill lyssna på musik där uppe...
   
 10. Vispen74
  Medlem · Stockholm · 331 inlägg

  Vispen74

  Medlem
  Hej!

  Öppet mellan våningarna var ett av de grundkraven vi hade i jakten på hus. Efter att ha dammsugit marknaden så hittade vi inga hus som uppfyllde våra krav samtidigt som det låg inom budget.

  Detta resulterade i att vi ritade vårt hus själva med Villa Sundvik som resultat. Om man tycker att det är intressant så är det Mälarvillan i Västerås som har gjort en husbyggsats av det, och de bygger säkert fler om så skulle önskas :cool:

  Visst är det nackdelar med att ha så stort område öppet, men öppenheten, luftigheten, och närheten mellan våningarna det skapar vinner lätt över nackdelarna tycker vi.

  Vänligen //Thomas
   
 11. HusByggarTomten
  Medlem · . · 2 157 inlägg
  Varför inte rita huset själva om ni inte hittat ett hus, så som ni vill ha det?
   
 12. Vispen74
  Medlem · Stockholm · 331 inlägg

  Vispen74

  Medlem
  Exakt, i vårt fall blev det både billigare och bättre, vilket man kanske inte tror innan man testat.
   
 13. N
  Medlem · Stockholms · 292 inlägg

  Nilsson2

  Medlem
  Vispen74: Vi vill också bygga ett hus med öppet ner men det känns som att kataloghusen max har några futtiga kvadratmeter öppet mellan våningsplanen. Har vid det här laget nog gått igenom alla huskataloger flera gånger om. Erat hus liknar mycket mer det vi har tänkt oss även om vi vill ha en annan planlösning, konceptet är dock det samma.

  Hur påverkas kostnaden att ha öppet ner?
  Vad är det för yttermått på erat hus?
  Har du några fasadritningar du kan dela med dig av?
  Hur mycket har ni ritat själv och vilken arkitekt har ni anlitat?


  Oj, vad många frågor det blev. :)
   
 14. Vispen74
  Medlem · Stockholm · 331 inlägg

  Vispen74

  Medlem
  Hur påverkas kostnaden att ha öppet ner?
  Ingen aning, då vi inte kollat på något annat. Men om man kollar på vårt hus och jämför med vanliga kataloghus utan öppning i samma storlek är prisskillnaden obefintlig, eller till och med dyrare. Lösningen med ryggåstak på två ledder ser dock ganska komplicerad ut, bifogar bild.

  Vad är det för yttermått på erat hus?
  Största mått 12,5 x 11,7 meter. 173 kvadrat boyta har byggnadsnämnden fått det till.

  Har du några fasadritningar du kan dela med dig av?
  Japp, bifogas.

  Hur mycket har ni ritat själv och vilken arkitekt har ni anlitat?
  Vi ritade allt, sedan anpassade Mälarvillans egna arkitekter vissa detaljer till gällande byggnormer som handikappanpassningar o s v... Det betalade vi inget extra för, och har haft en massa ändringar under utformningens gång (senast trappans placering) utan extra kostnader eller sura miner.
   
 15. Robert_Maria
  Medlem · Västmanland · 2 232 inlägg

  Robert_Maria

  Medlem
  Även vi har ritat själva och Mälarvillan byggt och är supernöjda med resultatet.

  Några reflektioner med tanke på frågorna i denna tråd; Man förlorar är inredningsbar golvyta men i övrigt förlorar man inte mycket. Beroende på hur man har valt sin planlösning kan man också behöva förstärkning av bjälklaget, det klarade vi oss ifrån som tur var.
  En detalj som vi lagt märke till nu i efterhand är att vi måste inreda med mycket textilier för att dämpa ljudet. Genom att vi har klinker i hallen på nedervåningen blir det eko-känsla och ljudet sprider sig bra mellan planen. Nackdelarna uppvägs dock av den pampiga hallen vi har fått.

  Bilder på huset och hallen finns på vår hemsida.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.