Byggahus.se

Öppet kök mot vardagsrum

 1. G
  Medlem Nivå 2
  Hade önskat att köket på denna bild hade bytt plats med badrummet (isåfall också minska ner badrummet något) för att få upplevelsen av ett större kök, gärna också en liten köksö. Huset har tre våningar , 1 toalett/plan. Bilden visar entréplan.

  Dyrt (tänk att jag behöver hantverkare för allt utom att riva och plocka ner kök)?

  Osäker på om detta projekt innehåller bärande väggar och om det är möjligt att växla över ...

  Tar tacksamt emot era tankar och idéer ..
   
 2. B
  Medlem · Nivå 20
  Det är ju inte ovanligt att väggen mot vardagsrummet är bärande i radhus, men visst går sådana att växla av. Är alla väggar lika tjocka?

  Badrummet ser ju minimalt ut. Hur menar du att det skulle kunna bli mindre?
  Risken är att vid bygglov/bygganmälan måste du göra badrummet tillgänglighetsanpassat i stället, dvs. större.

  Det ser ut som att det går stammar och/eller ventilationsrör i "nederkanten" av badkaret. Det är ofta mycket besvärligt att flytta dem då det också innebär ändringar på andra plan.
   
  • Laddar…
 3. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 18
  Det finns ju vatten och avlopp i köket också så en flytt av rummen är möjlig men det innebär ett nytt kök och ett nytt badrum.
  Höftar på ~300'
  Hur smalt är det vid förrådet i vardagrsummet, går det in ett paralellkök där? Behövs typ 2,5m bredd
   
  • Laddar…
 4. G
  Medlem Nivå 2
  tack!

  vad menas med parallellkök? Att det skulle få plats en köksbänk parallellt med nuvarande korridoren? Mittemot förrådet. Där badrumsväggen är idag.
   
  Redigerat 13 nov 2019 12:29
 5. G
  Medlem Nivå 2
  tack, skrev slarvigt ang. Badrummet. Det är mkt riktigt minimalt. Hade nån tanke om att göra hela badrumsytan+garderob till badrum isåfall, men att smalna av badrummet och endast innehålla wc och handfat. Kanske dumt när man ändå bygger om allt att inte inkludera dusch ..tänker jag nu när jag skriver..
   
 6. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Det vore ju förstås ändå besvärligare att dra vatten + avlopp + el + ventilation dit bort.
   
  • Laddar…
 7. Gammelnörden
  Medlem · Nivå 14
  Om du tänker genomföra ändringar i planlösningen och flytta/ta bort väggar krävs en bygganmälan till kommunen och i samband med det kommer de säkert ha åsikter om badrummets storlek med hänseende till gällande tillgänglighetskrav. Det vill säga minsta mått 170x190 cm och det måste finnas plats för dusch.
  https://www.uppsala.se/globalassets/dokument/bygglov/checklistor/34_andrad-planlosning.pdf
  Skärmavbild 2019-11-13 kl. 12.53.58.png
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2019-11-13 kl. 12.54.08.png


  ps. tre våningar, är det källare och hur är planlösningen där i så fall? Vilken ålder/ byggkonstruktion är det? Vad ska utrymmet där köket ligger användas till / vilka ytterligare behov finns att tillgodose på entréplanet? ds.
   
  Redigerat 13 nov 2019 13:03
  • Laddar…
 8. G
  Medlem Nivå 2
  Tack!

  Byggår 1982

  ingen källare.

  utrymmet där köket ligger idag blir alltså badrum och i anslutning, förhoppningsvis, någon form av avhängning för ytterkläder.
   
 9. B
  Medlem · Nivå 20
  Hur mycket pengar kan du tänka dig att lägga på ändrad planlösning?
  Det är troligen möjligt att få till ett badrum vid nuvarande köksfönster, garderober etc. ovanför det och sen ett kök ungefär där badrummet är och sen en bit ut i vardagsrummet, men det är klart att det kostar med bygglov/anmälan, nytt kök, nytt badrum, avväxling av bärande vägg, ändring av ventilation, nya golv och nya ytskikt i befintlig hall och vardagsrum.
   
  • Laddar…
 10. K
  Medlem · Nivå 10
  Vem vill se disk på diskbänken när diskmaskinen är full och går för fullt medan man slappnar av i vardagsrummet? Öppen planlösning är en fluga :)
   
 11. T
  Medlem · Nivå 16
  Konstigt nog är det många som är besatta av denna fluga och så har det varit i alla år jag tittade på husannonser.
  Samma gäller köksö.
   
  • Laddar…
 12. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 18
  Det har sina för och nackdelar. Jag har öppen planlösning och tycker det är trevligt men skulle absolut inte lägga energi på att flytta om om det är omständigt.

  För och nackdelar så skillnaden är lite vilket som
   
  • Laddar…
 13. T
  Medlem · Nivå 7
  Anledningen är enkel , varför väljer man en öppen planlösning kök-v-rum?

  Svar det är helt enkelt mer socialt, får man vänner över på middag kan man ännu avsluta middags lagandet medans man ännu umgås med gästerna, sedan har man barn 3-10 år vill dom oftast vara där alla andra är, eller föräldrar är, lagar dom klart efterätt så är dom i köket med föräldern, öppen planlösning med i gruppen.
  Vill man bjuda på tilltugg så är köksön helt perfekt i öppenplanlösning, man har stor ytor, vid ex jul, påsk där alla är samlade i samma rum, osv,,, kort och gott mycket social och praktisk lösning.
   
  • Laddar…
 14. G
  Medlem Nivå 2
  En 300k ska gå
   
 15. Tomtom79
  Medlem · Nivå 7
  "Bästa festen är i köket" heter det ju. Alltså, det sociala hamnar ofta i köket på en bjudning där man fixar med maten, drinkar, efterrätter osv. En normal bjudning i familjeträskets verklighet varar ju inte mer än några timmar efter man tryckt i sig allt man lagat till och då har man gärna spenderat minst 75% av tiden vid bordet eller i köket. Så därför blir det en ganska viktig del av det sociala.

  Om man nu inte kör enligt50-talsmodellen och placerar frun i köket medans maken underhåller gästerna i salongen (eller helt sonika har tjänstefolk att sköta ruljansen vilket kan betyda att köket gärna får vara avskilt).
   
  • Laddar…